Helena zpívá Ježka je šestnástym a pravdepodobne už posledným albumom Heleny Vondráčkovej z kolekcie, v rámci ktorej hudobné vydavateľstvo Supraphon vydalo všetky radové albumy speváčky vydané v tomto vydavateľstve na CD.

Helena zpívá Ježka je šestnástym a pravdepodobne už posledným albumom Heleny Vondráčkovej z kolekcie, v rámci ktorej hudobné vydavateľstvo Supraphon vydalo všetky radové albumy speváčky vydané v tomto vydavateľstve na CD.

Album určite patrí medzi mimoriadne a výnimočné hudobné projekty a to nielen v diskografii Heleny Vondráčkovej, ale i v českej populárnej hudbe. Na rozdiel od ostatných hereckých a speváckych kolegov, či od neprekonateľného originálu pánov Voskovca a Wericha, sa podarilo Helene, spolu s Karlom Vlachom nájsť kľúč k súčasnému spievaniu Ježkových evergreenov, úplne odlišný od ich divadelnej interpretácie.
Ježkove melódie spievané speváckou legendou nie sú divadelnými songami, z ktorých by dýchali javiskové dosky a čas minulého storočia. Sú to jednoducho pesničky, ktoré speváčka spieva s neuveriteľným citom a bez zbytočného divadelného pátosu.

S nápadom nahrať album, ktorý pôvodne vyšiel presne pred dvadsiatimi rokmi, prišiel Karel Vlach a vraj si na spoluprácu nevedel predstaviť žiadnu inú speváčku ako Helenu Vondráčkovú. A speváčka ponuku neodmietla a vraj ju prijala s veľkým nadšením. Ježkove pesničky sporadicky spievala na svojich koncertoch už dávno predtým, než sa objavil nápad na takýto album a publikum ich vraj vždy prijalo s obrovským nadšením. Tak prečo to nevydať, keď je o to záujem.

Je symbolické, že album Karla Vlacha a Heleny Vondráčkovej vychádza práve v roku 2006, dvadsať rokov od jeho nahrania a pôvodného vydania a sto rokov od narodenia Josefa Ježka. Jeho pesničky nezostarli ani o jediný deň, sú to stále tie najobľúbenejšie melódie, ku ktorým sa poslucháč neustále rád vracia. A určitú zásluhu na tom bude mať aj v súčasnosti i tento album, ktorý známe melódie opäť priblíži i tejto, ďalšej generácii.

A Helena Vondráčková, klasika českej populárnej hudby (nech si o tom myslí kto chce, čo chce) sa opäť predstavuje vo výbornej forme. Pesničky sú odeté do iného kabáta, znejú príjemne a aj vďaka Helene Vondráčkovej sa stali príjemným spoločníkom i dnešnej generácie. A hoci ide o špeciálny projekt, i tak plnohodnotne zapadá do celkovej diskografie tejto populárnej speváčky.
Diskografie, ktorú kompletne na CD práve týmto projektom uzatvára vydavateľstvo Supraphon. Doteraz sa vďaka nemu na trhu objavilo takmer úplne všetko, čo ukrýval archív tohto niekdajšieho monopolu. Ďalšie hudobné projekty už bude spoločnosť Suprpahon vydávať Helene Vondráčkovej ako samostatné albumy.

Vydavateľstvo: Supraphon, 2006
Celkový čas: 43:05
Linky: www.supraphon.cz, www.helenavondrackova.cz, www.anarchy.sk
V edícii Kolekce Heleny Vondráčkové vyšlo vo vydavateľstve Supraphon šestnásť albumov:
01. Ten, koho ráda mám
02. Podívej, kvete rúže
03. To se nikdo nedoví
04. Ostrov Heleny Vondráčkové
05. Helena! Helena! Helena!
06. Helena a strýci
07. Miláčku (47 hitú ze 70. let)
08. Film Melodies / S písní vtříc ti běžím
09. Paprsky / Múzy
10. Sblížení
11. Zrychlený dech
12. Ode mne k tobě
13. Sprint
14. Sólo pro tvé oči
15. Skandál
16. Helena zpívá Ježka

Zoznam skladieb:
01. Ezop a brabenec
02. Klobouk ve křoví
03. Tři strážníci
04. Minulost přes palubu
05. Don Juan walz
06. Šaty dělaj´ člověka
07. Svítá
08. Peníze nebo život
09. Strejček Hlad
10. Kleopatra
11. Život je jen náhoda
12. Tragedie vodníkova
13. Když jsem kytici vázala
14. Nebe na zemi
15. BONUS: Když jsem kytici vázala

Zdroj: TS MusicServer