Mal som pocit, že speváčka hitov Maria Magdalena, Hi! Hi! Hi, či Hiroshima už nemá príliš čo povedať na hudobnej scéne. Zvlášť po vydaní minuloročného retrospektívneho albumu, na ktorom predstavila remixy svojich najväčších hitov.

Mal som pocit, že speváčka hitov Maria Magdalena, Hi! Hi! Hi, či Hiroshima už nemá príliš čo povedať na hudobnej scéne. Zvlášť po vydaní minuloročného retrospektívneho albumu, na ktorom predstavila remixy svojich najväčších hitov.
Vyzeralo to totiž tak, že Sandra už naozaj nemá čo povedať. Ale človek sa niekedy môže zmýliť. A to je presne ten prípad. Album The Art Of Love je totiž jedno veľké prekvapenie a dôkaz toho, že táto nemecká speváčka na hudobnej scéne ešte určite nepovedala posledné slovo.

No, nepovedala. Súčasný hudobný svet je bohužiaľ o niečom inom a ono to bude chcieť najmä dobrú vôľu hudobných dramaturgov, aby pesničky tejto speváčky zaradili do rotácií svojich rádií bez toho, aby sa vydavateľovi surovo vysmiali do očí. Bohužiaľ, Sandra už navždy ostane synonymom minulej doby, jeden z mála západných produktov, ktorý sa pred rokom 1989 dostal do nášho éteru a hoci v ňom zanechal nezmazateľné stopy, predsa je to už len dávna minulosť. A len málokoho dnes zaujíma to ako Sandra skutočne znie v roku 2007, teda na svojej novej platni.

A ako som spomínal, ono je to veľmi príjemné prekvapenie. Medzi trinástimi pesničkami by ste iba veľmi ťažko hľadali lacný diskotékový hit plný syntetizátorových zvukov odpadkových košov z plechu. Sandra totiž dospela. A našťastie si sama (prípadne pod nátlakom svojich súčasných producentov) uvedomila, že už nie je Barbie a ak chce ešte niekoho zaujať, tak sa musí prispôsobiť súčasným požiadavkám. A dievča sa im hravo a ochotne prispôsobilo.
A podarilo sa jej to na výbornú. Je v tom kus Madonny a jej Justify My Love, je v tom kus Kylie Minogue v Confide In Me z roku 1994, ale je v tom hlavne Sandra.

Speváčka, ktorá hneď v úvodnej skladbe What D´Ya Think Of Me skĺzla do obdobia počiatkov Madonniných škandálov a následne sa z nej stáva nonšalantná dáma, ktorej odrazu uveríte, že je dospelá a to o čom sama spieva dokáže prežiť ma plný úväzok a uverí tomu.
V piatej skladbe Dear God ... If You Exist zas prekvapí úžasné zladený detský zbor, vďaka ktorému pri tejto skladbe behá mráz po chrbte. Ale mrazivých pesničiek je na albume nespočetné množstvo. Totižto všetky pesničky majú svoju prekvapivo tajomnú atmosféru, ktorú speváčka podkresľuje prekvapivo zamatovým spevom.
Sandra v roku 2007 je presvedčivá ako hádam doteraz nikdy. Odrazu je dospelá žena, ktorá zbytočne nebalansuje na hrane bezradne lacného gýču, ale sa snaží ponúknuť hudbu ako umenie. A umenie od dospelej ženy, ktorá navyše nepotrebuje presviedčať ani seba ani okolie o svojej chuti stále byť speváčkou, ak už nie dobrou, tak aspoň presvedčivou, je veľmi príjemné.

V roku 1994 sa o niečo podobné pokúsila Kylie Minogue a bohužiaľ, u poslucháčov prepadla. Verím tomu, že Sandra nedopadne podobne. Alebo aspoň v to, že ju poslucháči začnú, či naďalej budú rešpektovať. Aj keď je mierne iná, než kedykoľvek predtým, no neuveriteľne dobrá.

Vydavateľstvo: EMI / Monitor, 2007
Celkový čas: 54:48
Žáner: pop
Linky: www.crocodile-music.de, www.emimusic.cz, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. What D´Ya Think Of Me
02. The Way I Am
03. The Art Of Love
04. What Is It About Me
05. Dear God... If You Exist
06. Silence Beside Me
07. Once Upon A Time
08. Put Your Arms Around Me
09. What´s Left To Say
10. Casino Royale
11. Love Is The Price
12. Shadow Of Power
13. All You Zombies

Zdroj: TS MusicServer