Jedna z najlepších kinonoviniek, film Kráľovná je obohatený i o výborný soundtrack, ktorý spoločnosť Warner Music prináša aj na náš trh.

Jedna z najlepších kinonoviniek, film Kráľovná je obohatený i o výborný soundtrack, ktorý spoločnosť Warner Music prináša aj na náš trh.

Autorom filmovej hudby je francúz Alexandre Desplat, ktorý má na svojom konte hudbu k desiatkam prevažne európskych filmov. Mnoho z jeho dielo mu vynieslo prinajmenšom nominácie na prestížne filmové ceny. Inak tomu nebolo ani v prípade Kráľovnej, ktorá okrem nominácie na Oscara získala i filmovú cenu BAFTA za najlepšiu filmovú muziku.

To, čo Desplat prináša v spojení s týmto filmom, je vynikajúca scénická hudba, ktorá sprevádza vynikajúci film. Desplatovi sa podarilo „omotať“ filmové dielo do pútavej hudby, ktorá sa síce možno krúti okolo jedného motívu, ktorý sa však darí autorovi úspešne rozvíjať a ukolísať ho v situáciách emočných, či naopak ho vygradovať v momentoch, keď film rieši dramatické záležitosti príbehu.

Film Kráľovná je eposom o tom, čo sa dialo po smrti princeznej Diany na kráľovskom dvore, ktorý sa snažil túto skutočnosť ignorovať. Avšak iba do momentu, kedy im hrozilo, že prídu o svoje kráľovské hlavy a aj nebohá Diana dokáže urobiť razantné zmeny v ponímanú kráľovstva ako takého.

Desplat má jednoznačne cit na príbehy, vie sa do nich vcítiť a ušiť im hudbu priamo na telo. V tomto prípade sa to podarilo grandiózne. Pravdou je, že ide o hudbu scénickú, čo je v tomto prípade celkom pochopiteľné, no i napriek tomu si dovolím tvrdiť, že hudba z tohto albumu má právo na samostatný život. A to i bez toho, že by sa pravidelne objavovala niekde v médiách, čo j v tomto prípade samozrejme vylúčené.

Isté však je, že ak si spojíte s filmom, ktorý by ste jednoducho nemali v kine ignorovať, tak sa soundtracku k nemu budete jednoducho domáhať. Hudba je skvelká, orchester, ktorý ju nahral je znamenitý a záverečná Verdiho opera vám bezpochyby vráti spomienky na celý film, ktorý jednoducho nemá chybu a tiež spomienky na udalosti daného obdobia, ktorí film opisuje. Rovnako dobré ako samotný film.

ALEXANDRE DESPLAT  je autorom hudby k viac než päťdesiatim filmom, operám a baletom a rôznym televíznym programom. Za hudbu k filmu Dievča s perlou získal nomináciu na Oscara, cenu BAFTA a Európsku filmovú cenu.

Bol autorom hudby k filmom The Upside of Anger s Joan Allen a Kevinom Costnerom; Birth Jonathana Glazera s Nicole Kidman a Rukojemník s Brucom Willisom. Onedlho budeme počuť jeho hudbu vo filmoch Vykoľajení (Derailed) a Syriana.

Vydavateľstvo: Warner Music, 2007
Celkový čas: 44:27
Linky: www.forzashop.sk

Zoznam skladieb:
01. The Queen
02. Hills Of Scotland
03. Peoples Princess I
04. A New Prime Minister
05. H.R.H.
06. The Stag
07. Mourning
08. Elizabeth &# Tony
09. River Of Sorrow
10. The Flowers Of Buckingham
11. The Queen Drives
12. Night In Balmoral
13. Tony & Elisabeth
14. Peoples Princess II
15. Queen Of Hearts
16. Libera Me (Verdi) – performed at the Funeral Service for Diana, Princess Of Wales

Zdroj: TS MusicServer