Ak je niektorá slovenská skupina bežcom na dlhé trate, tak je to určite práve Vidiek. Nepretržite funguje od roku 1984. Debut Nechajte si ju, ktorý vyšiel začiatkom roku 1989 spája trochu insitný prejav Jána Kurica s muzikantskou sofistikovanosťou a hitovým potenciálom.

Ak je niektorá slovenská skupina bežcom na dlhé trate, tak je to určite práve Vidiek. Nepretržite funguje od roku 1984. Debut Nechajte si ju, ktorý vyšiel začiatkom roku 1989 spája trochu insitný prejav Jána Kurica s muzikantskou sofistikovanosťou a hitovým potenciálom.

Na trh prichádza ďalší legendárny album slovenskej populárnej hudby, ktorý sa zapísal do histórie tohto žánru. Osobne sa mi spája s vynikajúcim (na svoju dobu priam geniálnym) videoklipom k najväčšiemu hitu skupiny, pesničke Vidiečan. Dodnes si spomínam na nekonečné úspechy v televíznej súťaži Triangel, ktorá svojho času mapovala domácu hudobnú tvorbu tak dobre a podrobne, ako to len bolo možné.

Skupina Vidiek prišla svojho času s niečím novým, inováciou mierne stagnujúcej slovenskej produkcie. Mierne uletený Janko Kuric bol (a stále je) spevákom a šoumenom, aký na hudobnej scéne jednoducho chýbal. Jeho prejav bol originálny, neopozeraný, neopočúvaný. V tvorbe skupiny sa spájal vtip, s dobrou náladou a výbornou melodikou, ktorá si razom našla svojho poslucháča.
Pesničky z albumu sa stali legendami a dodnes sú vyhľadávaným hudobným artiklom. Platňa so sebou priniesla niekoľko nesmrteľných hitov a pesničky Nechajte si ju, Blázon, Fajčenie škodí zdraviu, Návšteva u strýka, Tisíc divov, možno aj viac, Film, či už spomínaný Vidiečan dedia svoju popularitu z pokolenia na pokolenie.

Album sa na trhu objavil najskôr v podobe klasickej platne, neskôr sa objavil i vo forme CD, avšak akýkoľvek náklad tohto projektu je už dávno rozobraný. V rámci edície Slovenské legendárne albumy vychádza platňa v pôvodnej verzii, bez pridania bonusov, s remastrovaným zvukom a v tej najvhodnejšej dobe, keď je po tvorbe skupiny Vidiek na trhu hlad a fanúšikovia sú plní očakávania nového projektu.
Album v rámci edície vychádza 7. mája za cenu 149,- korún. Zakúpiť si ho môžete v novinových stánkoch a následne aj v klasických obchodoch s CD nosičmi.
V edícii Slovenské legendárne albumy už vyšlo:
Prúdy – Zvoňte zvonky
Album Zvoňte zvonky (1969) je základným kameňom slovenskej populárnej hudby. Dokumentuje mimoriadny skladateľský potenciál dvadsaťjedenročného klávesistu Mariána Vargu, ktorý práve na Zvonkoch začal dlhodobú spoluprácu so spevákom Pavlom Hammelom.

Vydavateľstvo: Opus, 2007
Linky: www.albumy.sme.sk

Zoznam skladieb:
01. NECHAJTE SI JU! - J. Kuric/D. Mikletič
02. BLÁZON - J. Kuric/K. Grebeň
03. FAJČENIE ŠKODÍ ZDRAVIU - J. Kuric/J. Kuric
04. NÁVŠTEVA U STRÝKA - R. Jajcay/K. Grebeň
05. VŠETKO SA DÁ - P. Sojka/K. Grebeň
06. S VLASTNOU TVÁROU - J. Kuric/K. Grebeň
07. TISÍC DIVOV, MOŽNO AJ VIAC - P. Dobrota/K. Grebeň
08. VIDIEČAN - J. Kuric/D. Mikletič
09. KROKY LÁSKY - O. Tomčala/K. Grebeň
10. FILM - J. Kuric/K. Grebeň
11. SLOVENSKÝ TANEC - J. Kuric/D. Mikletič
12. K ŠŤASTIU NÁM UŽ NIČ NECHÝBA - Š. Buga/O. Kaušitz

Informácie k CD:
SKUPINA VIDIEK:
J. Kuric (vedúci) – sólový spev
O. Tomčala („tajemník“) – bicie nástroje
K. Grebeň (zástupca vedúceho) – basová gitara
R. Jajcay (pokladník) – gitara
P. Sojka (člen) – klávesové nástroje
P. Dobrota (člen) – klávesové nástroje
A HOSTIA:
J. Keszöczová – spev, V. Mrázko – perkusie
V. Harvan – husle, S. Rak – viola
M. Jaško – trombón, S. Pocklanová
K. Blašková, A. Novomeská, J. Ciller – zbor

1988 OPUS
This edition © 2007 OPUS a. s.

Zdroj: TS MusicServer