Predali viac ako štyridsať miliónov albumov, ich turné k albumu Ultra navštívilo viac ako milión divákov, vydali množstvo úspešných albumov a keby sme zrátali čas, počas ktorého sa ich pesničky držali v prvej desiatke hitparád, tak by sme zistili, že dohromady tam boli neuveriteľné štyri roky.

Predali viac ako štyridsať miliónov albumov, ich turné k albumu Ultra navštívilo viac ako milión divákov, vydali množstvo úspešných albumov a keby sme zrátali čas, počas ktorého sa ich pesničky držali v prvej desiatke hitparád, tak by sme zistili, že dohromady tam boli neuveriteľné štyri roky. Hudobníci rôznych žánrov ochotne a bez hanby priznávajú, že mnohokrát čerpajú námety práve z ich tvorby, z tvorby skupiny Depeche Mode.
A pritom to všetko začalo tak nevinne. Partia známych si možno iba tak z nudy povedala, že chce nahrať a vydať singel. Tým sa to malo pôvodne začať a aj skončiť. Štvorica Vince Clark, Andrew Fletcher, Martin Gore a Dave Gahan by si splnili svoj sen a venovali sa ďalej práci niekde v továrňach.

Písal sa začiatok osemdesiatych rokov minulého storočia a po predchádzajúcich dvoch názvoch (No Romance In China – duo Clarka s Fletcherom a Composition Of Sound) prišiel konečný názov Depeche Mode. Svoj prvotný sen si splnili už v roku 1981, keď na značke Mute vyšiel ich prvý singel Dreaming Of Me. Vydavateľstvo v tej dobe po nich siahlo ochotne a rýchlo. Ako zostava totiž spĺňali všetky atribúty štvorčlenných „chlapčenských“ bandov, ktorým sa v tom čase vo Veľkej Británii mimoriadne darilo. A navyše tu bol ešte novátorský sound – hudba, ktorej základy tkveli v syntetizátorovej hudbe Andyho Clarka a netuctovom hlase Davea Gahana. Vydavateľstvo už vtedy zavetrilo šancu na úspech.
A hoci prvý singel nezamiešal britskými (svetové ešte museli počkať) hitparádami, nasledujúce dva (New Life a Just Can´t Get Enough) už mali oveľa väčší úspech, príchod prvej platne skupiny nenechal na seba dlho čakať. Tá vyšla už na jeseň v roku 1981 pod názvom Speak And Spell. Vzápätí však prichádza šok, Vince Clark si v jednu noc akosi uvedomil, že Depeche Mode nie je pre neho to pravé orechové, skupinu opustil a spolu s Alison Moyet založil formáciu Yazzo, aby po nemalých úspechoch zas založil s Andy Bellom formáciu Erasure, fungujúcu dodnes.

Odchod Clarka však Depeche Mode ani náhodou nepoložil na kolená. Na jeho miesto nastúpil Alan Wilder a úlohu hlavného skladateľa hudby i textov prevzal Martin Gore. To bola zostava, ktorá mala pretrvať všetky búrky, ktoré sa kedy stiahnu nad kapelou, ktorá sa ukázala ako veľmi silný element na hudobnej scéne, so špecifickou hudbou a temnými textami. Osemdesiatym rokom minulého storočia dominovala práve táto formácia, ktorá sa nejakým záhadným omylom dostala v čase komunizmu aj do nášho nepriestrelného éteru a Depeche mánia zasiahla aj naše lokality. Sila fanúšikov bola natoľko veľká, že na sklonku osemdesiatych rokov skupina hrala po prvý raz v Československu.

V nasledujúcej dekáde sa síce zmenilo vnímanie hudby a do popredia sa dostali iné trendy, medzi ktorými nechýbali ani sólové albumy spevákov skupín. Takýmto obdobím si prešli i Depeche Mode, avšak stále si našli k sebe cestu, aby sa vrátili zakaždým s novým, neuveriteľne dobrým a podľa mnohých až prevratným materiálom, ktorým si vždy získali srdcia fanúšikov, ktorí si kupovali ich albumy a chodili na ich koncerty, na ktoré kapela zastavila aj na Slovensku, kde hravo vypredala najväčší bratislavský štadión.

Minulý rok kapela oslávila štvrťstoročie na hudobnom výslní, vďaka čomu sa na trhu okrem iných produktov objavilo i DVD najväčších hitov skupiny, ktorých sa ta striebornú placku vošlo dvadsaťtri a geniálne mapujú tvorbu tejto formácie od začiatku až po súčasnosť. Bonusom na projekte je polhodinový film o skupine, ktorý si však užijete iba v prípade, že ovládate angličtinu, nemčinu, francúzštinu, španielčinu, alebo taliančinu, pretože okrem pôvodného zvuku sú k dispozícii práve tieto titulkové mutácie. O vyčistenom a kvalitnom zvuku i obraze, zaujímavom menu a skvelom zážitku už hádam ani nemusím hovoriť.


Vydavateľstvo: EMI / Monitor, 2007

Linky: www.depechemode.com, www.emimusic.cz, www.dvdbest.sk


Zoznam skladieb:
01. Just Cant Enough
02. Everything Counts
03. People Are People
04. Master And Servant
05. Shake The Disease
06. Stripped
07. A Question Of Time
08. Strangelove
09. Never Let Me Down Again
10. Behind The Wheel
11. Personal Jesus
12. Enjoy The Silence
13. I Feel You
14. Walking In My Shoes
15. In Your Room
16. Barrel Of A Gun
17. Its No Good
18. Only When I Lose Myself
19. Dream On
20. I Feel Loved
21. Enjoy The Silence 04
22. Precious
23. Suffer Well
BONUS: The Best Of Depeche Mode A Short Film
 

Zdroj: TS MusicServer