Dvojdisková a novým remasteringom prejdená debutová platňa formácie Pink Floyd, jediná, ktorá vznikla pod dohľadom, dnes už nežijúceho Syda Barretta.

Dvojdisková a novým remasteringom prejdená debutová platňa formácie Pink Floyd, jediná, ktorá vznikla pod dohľadom, dnes už nežijúceho Syda Barretta. Prvý disk je v pôvodnej mono verzii, druhý vo verzii stereo. Album, ktorý v tomto roku oslavuje neuveriteľné štyridsiate narodeniny vychádza v unikátnej reedícii.

Skupina Pink Floyd datuje svoju životnosť od roku 1965. Práve vtedy sa dali dohromady Roger Waters, Nick Mason a Rick Wright. Chceli sa stať rovnakými hviezdami ako The Rolling Stones či The Beatles a verili, že svojim poslucháčom dokážu ponúknuť taký hudobný žáner, aký tu dovtedy nebol.

Krátko od oficiálneho vzniku sa ku kapele pridáva Syd Barrett. Bol to práve on, kto bol hnacím motorom skupiny a nakoniec vymyslel aj konečný názov formácie, pričom spojil mená dvoch amerických bluesmanov – Pink Anderson a Floyd Council.
Skupina najskôr pôsobila pod názvom Pink Floyd Sound, no ten sa čoskoro skrátil na dodnes známy Pink Floyd. V roku 1967 hrali v kluboch a zvesť o novej formácii dorazila až do vydavateľstva EMI, pre ktoré už v marci 1967 nahrali debutový singel Arnold Layne. V tom čase sa konečne aj vykryštalizovala zostava skupiny a v zložení Barrett, Waters, Mason a Wright nahrávajú svoj debutový album The Piper At The Gates Of Dawn.

Album bol jasným zrkadlom toho, čo chcela kapela ponúknuť svojim fanúšikom. Bol nepokojný, tajomný, plný zvukových efektov a inštrumentálnych koláží. Kapela po prvotnom záujme konečne získava i uznanie.

V nasledujúcich rokoch však nezvládnuteľná situácia prinútila kapelu rozlúčiť sa práve s človekom, ktorý to mal v podstate na svedomí. Syd Barret totiž nekontrolovateľne podľahol drogám a bránil tak ďalšiemu vývoju kapely. Na jeho miesto prichádza mladý, neobyčajne talentovaný gitarista David Gilmour.

Kapela Pink Floyd pôsobí na hudobnej scéne neuveriteľné štyri dekády, pričom ani jeden z ich projektov nemožno nazvať zbytočným. Samozrejme, ich tvorba dominovala v sedemdesiatych a v prvej polovici osemdesiatych rokov minulého storočia. Albumy ako Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here, či The Wall sa stali nezmazateľnou súčasťou populárnej hudby a písali doslova jej históriu.

Od druhej polovice osemdesiatych rokoch už o kapele nebolo príliš počuť, jej členovia, konkrétne Roger Waters a David Gilmour sa venovali sólovým projektom, ale nikto nikdy neoficiálne neoznámil, že by kapela skončila.

Deväťdesiate roky minulého storočia sa vďaka moderným technológiám niesli v znamení reedícií starých albumov, ale v roku 1994 pripravila kapela pre svojich fanúšikov obrovské prekvapenie v podobe nového albumu The Divison Bell, ktorý bol jasným dôkazom toho, že kapela má stále čo povedať a jeho kvality boli rovnako obrovské ako pri predchádzajúcich albumoch. Aj na konci minulého storočia dokázala kapela zaujať famóznou muzikou.

Presne tak ako od počiatku svojej kariéry, o čom sa môžete presvedčiť aj na tomto unikátnom nosiči, ktorý práve vychádza.


Vydavateľstvo: EMI / Monitor, 2007
Celkový čas: CD1: 42:15, CD2: 41:53


Linky: www.pinkfloyd.com, www.emimusic.cz, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
DISC 1: (MONO)
01. Astronomy Domine
02. Lucifer Sam
03. Matilda Mother
04. Flaming
05. Pow R. Toc H.
06. Take Up Thy Stethoscope And Walk
07. Interstellar Overdrive
08. Gnome
09. Chapter 24
10. Scarecrow
11. Bike
DISC 2: (STEREO)
01. Astronomy Domine
02. Lucifer Sam
03. Matilda Mother
04. Flaming
05. Pow R. Toc H.
06. Take Up Thy Stethoscope And Walk
07. Interstellar Overdrive
08. Gnome
09. Chapter 24
10. Scarecrow
11. Bike

Zdroj: TS MusicServer