Tak, ako sme sa na počiatku roka dočkali kompletnej diskografie Mariána Vargu a formácie Collegium Musicum, fanúšikovia kvalitných nahrávok hudobnej minulosti si v súčasnosti môžu vychutnať trojicu ďalších albumov, ktorých spoločným menovateľom je Pavol Hammel a opäť Marián Varga.

Tak, ako sme sa na počiatku roka dočkali kompletnej diskografie Mariána Vargu a formácie Collegium Musicum, fanúšikovia kvalitných nahrávok hudobnej minulosti si v súčasnosti môžu vychutnať trojicu ďalších albumov, ktorých spoločným menovateľom je Pavol Hammel a opäť Marián Varga. Druhým z trojice je platňa Na II. programe sna, ktorej pôvodná verzia vyšla pod hlavičkou vydavateľstva Opus v roku 1976.

Album Na II. programe sna je druhá významná „pozvonková“ spolupráca Vargu a Hammela a ide o mimoriadnu kolekciu pesničiek. V štúdiu sa objavila celá aktuálna zostava Collegia, plus hostia – Radim Hladík, ktorý hrá významnejšiu úlohu ako na Zelenej pošte, je dokonca uvedený aj na obale spolu s Vargom a Hammelom. Bubeníci nahrávali hneď traja – Dušan Hájek, Peter Szapu a Pavol Kozma (neskorší člen skupiny). Na elektrickom klavíri si zahral dokonca aj Fedor Letňan a na elektrickej gitare (v štyroch skladbách) Tomáš Rédey, gitarista z niekdajšej progresívnorockovej formácie Gattch a jeden z niekdajších adeptov na post gitaristu Collegia. Skladateľsky zaznamenávame väčší podiel Hammelových skladieb ako na Zelenej pošte. Z trinástich piesní je Varga výlučným autorom iba piatich, Hammel šiestich a spolu napísali dve, prvú a poslednú. Hammel je veľmi flexibilný (čo neskôr ukázal pri skladateľskej výpomoci Vargovi pri albume On a ona) a preto nenachádzame výraznejšie švy.

Úvodná titulná skladba nabehne bez prieťahov silným organovým riffom a Hammel expresívne odspieva Peterajov surrealistický text. Inštrumentálnu druhú časť začína Hladík sólom s hlasitosťou vyťahovanou na začiatku každého tónu, dáva priestor Vargovmu syntetizátoru, aby ho rockovo zavŕšil. Ešte rýchlo posledná sloha a môže nastúpiť skladba Náhle. Klasicistická miniatúrka so sláčikovým kvartetom, Hladíkovou múdro komentujúcou gitarou a Hammelovým civilným spevom je jedna z najsilnejších Vargových melódií. Hammelova hravá skladba Letia husi sa začína neopakovateľným Vargovým perličkovým organom, na konci slohy sa ozývajú disonancie. V refréne zaznie aj miešaný zbor Vivat. V strednej časti nastupuje basové ostináto collegiovského razenia a Vargove zvukomalebné cvrlikavé sólo. Podobne ako iná Hammelova skladba – Krajina bielych dievčat zo Zelenej pošty, je táto pesnička šitá pre Vargu. Na záver počujeme technický trik s kanónom vyrobeným echom a zrýchľovaním pásky. A opäť krátka Vargova vec Voda, dlhá iba minútu a tri sekundy, je číra, vrúcna, ale výdatne hasí smäd po kráse.
Hammel je autorom piatej skladby S chodníkom na chrbte s rockovo predrážanou basou a syntetizátorom, použitým v refrénoch. Tu už hammelovský idióm väčšmi počuť, ale v strednej časti je opäť collegiovská časť s gitarovým sólom, ktoré Varga sprevádza presne a disciplinovane. Nasledujúce organove sólo lieta v stereopanoráme sprava doľava a späť, pridáva Hladík, spoločná improvizácia na princípe dialógu je spontánna, pôsobivá, má logiku a niekoľko vrcholov. Táto inštrumentálna časť má rovných päť minút, spev ju v podstate len rámcuje.
V opise albumu Na II. programe sna boli použité úryvky z knihy Mariána Jaslovského „Collegium Musicum“ a viac sa dočítate v obsiahlom booklete, ktorý CD Na II. programe sna ponúka.

Vydavateľstvo: Opus, 2007
Celkový čas: 43:03

Linky: www.opus.sk, www.forzashop.sk, www.dvdbest.sk


Zoznam skladieb:
01. Na druhom programe sna
02. Náhle
03. Letia husi
04. Voda
05. S chodníkom na chrbte
06. Ľalia poľná
07. Papageno z Novej Vsi
08. V zelenej pamäti
09. Na schodoch gymnázia
10. Správne žiť
11. Z ofsajdu
12. Lodička z papiera
13. Až túto moju pieseň dohrajú

Zdroj: TS MusicServer