Rare and Unreleased Recordings From The Golden Reign Of The Queen Of Soul je neskutočne dlhý názov album, od neskutočnej hviezdy. Aretha Franklin je právom označovaná ako kráľovná soulu a bude trvať ešte veľmi dlho, ak ten čas vôbec nastane, kým ju na tomto náročnom hudobnom poste niekto prekoná.

Na trhu je nespočetné množstvo rôznych výberov tejto úžasnej speváčky. Album Rare and Enreleased Recordings From The Golden Reign Of The Queen Of Soul sa zameral v prevažnej miere na rarity, ktoré prináša v remastrovanej podobe. Na album sa dostalo tridsaťpäť pesničiek a spoločne, na dvoch hudobných nosičoch prnášajú viac ako dve hodiny famóznej hudby, pri ktorej počúvaní mrazí po tele.
Aretha Franklin je nielen speváčka, ale i skladateľka a producentka. Narodla sa v roku 1942 v Memphise a spevácku kariéru rozbehla v kostlnom zbore v meste Detroit. Na albumovom poli debutovala v roku 1965 platňou The Gospel Soul Of Aretha Franklin.

O kontrakt s ňou mala dlhé roky záujem spoločnosť Motown, avšak speváčka ostávala verná svojmu vydavateľstvu Atlantic Records, v ktorom nahrala svoje ťažiskové albumy I Nver Loved A man The Way I Love You, Lady Soul a Amazing Grace. Kariéra, ktorú začala v päťdesiatych rokoch minulého storočia sa sľubne vyvíjala aj v nasledujúcich desaťročoach, kedy sa v repertoári speváčky okrem soulu objavil aj tanečný pop, gospel, ale i džez.
Aretha Franklin nahrala viac ako päťdesiat albumov a jej pesničky ožívajú v´daka novým, súčasným interpretom dodnes. Aretha sa bezpochyby stala jednou z najdôležitejších speváčok druhej polovice dvadsiateho storočia. V roku 1987 Aretha Franklin vstúpila do Rock and Roll Hall Of Fame.

Kalendárium zaujímavostí:
• v roku 1967 sa Aretha Franklin s pesničkou Respect po prvý raz dostala aj do britskej hitparády,
• v roku 1969 bola neodmysliteľnou súčasťou veľkého soulového festivalu v americkom Houstone,
• v lete 1969 ju v Detroite zatvorili do väzenia, pretože nedodržala predpisy na miestnom parkovisku,
• v roku 1977, počas inaugurácie Jimiho Cartera na prezidenta Spojených štátov amerických vystúpila aj Aretha Franklin a zaspievala pesničku God Bless America,

Spomínaných tridsaťpäť rarít, ktoré albm ponúka, prešlo digitálnou očistou a prináša so sebou ohromujúci a famózny hudobný zážitok.

Vydavateľstvo: Warner Music, 2007
Celkový čas: CD1: 66:15, CD2: 72:38
Linky: www.aretha-franklin.com, www.rhino.com, www.forzashop.sk, www.anarchy.sk

Zdroj: TS MusicServer