Je to tak a nezbavíme sa toho. Znejú na každom kroku a ohlasujú, že opäť sú tu Vianoce. Albumy plné vianočných piesní a balád, každý rok sa opakujúce, prípadne prichádzajú nové a ničím výnimočné.

Je to tak a nezbavíme sa toho. Znejú na každom kroku a ohlasujú, že opäť sú tu Vianoce. Albumy plné vianočných piesní a balád, každý rok sa opakujúce, prípadne prichádzajú nové a ničím výnimočné.
V obchodoch za lacný peniaz som však zistil, že sa na trh vrátil absolútne výnimočný, vtedy ešte domáci projekt, ktorý som pätnásť rokov chránil ako oko v hlave na magnetofónovej kazete a mal som pocit, že je to nejaká hostia, s ktorou treba nakladať veľmi opatrne, pretože jej návrat, nebodaj ešte vo forme CD je priam nemožný.

Našťastie, mýlil som sa a veľmi sa z toho teším. Ale poďme pekne po poriadku. Píše sa rok 1992, je jeseň, politici si užívajú svoje porevolučné korytá a chystajú rozdelenie republík. Domáci interpreti sa tešia z toho, že anglánsky boom ustúpil do pozadia a domáci poslucháč si opäť konečne žiada aj domácu tvorbu.

Do štúdia Štátnej opery v Prahe sa v tom čase zatvára niekoľko českých interpretov a ide o tých, ktorí sú momentálne v kurze, ale aj o takých, ktorých by tam nikto nečakal. Oslnivý návrat na hudobnú scénu tu oslavuje Lucie Bílá a gratulujú jej Kamil Střihavka, Vilém Čok, Zuzana Navarová, Hana Křížková, Linda Finková, Tomáš Trapl, Leona Machálková, či bratia Tesaříkovci (dnes už jeden z nich spieva koledy v nebi).
V štúdiu panuje príjemná sviatočná nálada, nahrávajú sa tu predsa vianočné skladby, v netradičných aranžmánoch a s ľuďmi, ako je Vilém Čok, o ktorom by asi nikto nikdy nepovedal, že naspieva nejakú koledu.

Pred Vianocami sa na trh dostáva magnetofónová kazeta vianočných piesní a balád, ktorá šokuje svojim jednoduchým obalom, skvelým obsadením a dokonalým, netradičným, džezovým aranžmánom. Je jasné, že u tých, ku ktorým sa tento projekt dostane do rúk, nebudú Vianoce až také kľudné, ako zvyčajne.
Lucie Bílá tu kričí, Vilém Čok tiež tak, nonšalantnosť najkrajších sviatkov ostala kdesi za dverami, no na druhej strane ide o dokonalé dielo svetových parametrov, ktoré vyráža dych a príjemne šokuje.

Keď dnes vojdete do obchodu Levné knihy, nájdete tam CD, s rovnakým obalom, aký mala v roku 1992 spomínaná magnetofónová kazeta. Mne sa pri pohľade naň rozbúchalo srdce a neváhal som. História sa zopakovala, je späť, dokonca na CD a za neuveriteľnú cenu. Fantastický projekt s dokonalou zostavou umelcov, ktorí bezpečne nemôžu nikoho nikdy sklamať.
Ak chcete zažiť trochu netradičnú vianočnú pohodu, toto je príležitosť.

Vydavateľstvo: Lotos, 1992 / Levné knihy, 2007
Celkový čas: 48:16

Linky: www.levneknihy.cz

Zoznam skladieb:
01. Pujdem spolu do Betlehéma
02. Děťátko se narodilo
03. Dej Buh štěstí
04. Vondráši, Matóši
05. Byla cesta, byla ušlapaná
06. Pásli ovce valaši
07. Slyšte, slyšte pastuškové
08. Kristus pán se narodil
09. Nesem vám novinu
10. Jak si krásné neviňátko
11. Dej Bus štěstí II.
12. Chtíc aby spal
13. Veselé vánoční hody
14. Narodil se Kristus pán
15. Já bych rád k Betlému

Zdroj: TS MusicServer