Keď ešte na sklonku roku 2006 vyšiel ďalší skvelý album dvojice Petr Hapka (autor hudby) a Michal Horáček (autor textov), do ktorého opäť zapriahli množstvo skvelých spevákov, nikto netušil, akú to bude mať dohru.

Keď ešte na sklonku roku 2006 vyšiel ďalší skvelý album dvojice Petr Hapka (autor hudby) a Michal Horáček (autor textov), do ktorého opäť zapriahli množstvo skvelých spevákov, nikto netušil, akú to bude mať dohru.
Autorská dvojica sa totiž rozhodla, že neostane iba pri samotnom albume, ale prinesie aj DVD s rovnakým názvom, na ktorom však poslucháč a divák nenájde ich najväčšie hity, ale všetky pesničky z projektu Strážce plamene v podobe videoklipov.

A tak sa naozaj aj stalo. Všetky skladby dostali video podobu a DVD s týmito pesničkami sa predávalo a predáva, ako čerstvé pečivo v podstate dodnes. Navyše, treba podotknúť, že ide vskutku o hodnotné diela, ktoré bezpochyby záujmu diváka hudbou, textom a teraz už navyše aj vizuálnou podobou.

Keď som svojho času písal recenziu na daný album, mal som pocit, že je mierne únavný, že dvojica, akoby sa vyčerpala. Dnes, takmer po roku a pol viem, že ide o projekt tak silný, že než si poslucháč uvedomí jeho skutočne silné kvality, musí sa albumom prehrýzť pomaly a počúvať ho mnohokrát. Dnes už viem, že je to geniálny projekt.

Už svojho času som však za najlepšiu skladbu z celého projektu označil pesničku Na hotelu v Olomouci, ktorú bravúrne naspievala slovenská herečka a speváčka s geniálnym hlasom, Szidi Tobias. Ak si k tomu navyše pozriete videoklip, zaručujem vám, že máte postarané o umelecký zážitok na poriadne dlhú dobu.

http://www.youtube.com/watch?v=_4JeoIs0nBQ


Tvorcovia videoklipu k skladbe Na hotelu v Olomouci sa totiž mimoriadne perfekcionisticky vyhrali s myšlienkou, že do filmového stvárnenia tejto skladby nepoužijú reálne, rozumej živé postavy, a keď, tak naozaj v minimálnej miere a video k pesničke vytvorili, ako animáciu, ktorá v konečnom dôsledku vyráža dych.
A to v tom najlepšom slova zmysle. V tejto trojminútovej skladbe totiž graduje všetko od začiatku až do konca, kedy to vyvrcholí už spomínaným, famóznym umeleckým zážitkom. A reč nie je iba o geniálnej hudbe Petra Hapku, pri ktorom si vďaka tejto skladbe dovolím tvrdiť, že prežil svoju reinkarnáciu v geniálneho skladateľa, či o chytľavom a geniálnom texte Michala Horáčka, alebo o neprekonateľnom prejave Szidi Tobias, ktorá by mala nahrávať platne, ako na bežiacom páse, pretože takýto hlas sa rodí raz za storočie.

Toto všetko je ešte podmanené vyšperkovanou animáciou, dokonalým príbehom manželského páru, technicky zvládnuté tak, že by sa za to nemuseli hanbiť ani animátori v Amerike. Jeden z najlepších videoklipov, aké som videl v 21. storočí, v celosvetovom ponímaní. Reálne postavy sa v ňom objavujú v závere, čo je príjemným spestrením geniálneho diela, ktoré by si zaslúžilo oveľa väčšiu prezentáciu verejnosti, než akej sa mu dostáva.

Zdroj: TS MusicServer