Edícia Gold vydavateľstva Opus sa už dávno stala značkou kvality na slovenskom hudobnom trhu.

Edícia Gold vydavateľstva Opus sa už dávno stala značkou kvality na slovenskom hudobnom trhu. A bezpochyby nielen vďaka serióznej cene, ale hlavne vďaka hudobným nápadom, ktoré so sebou prináša. Po sérii albumov najväčších hviezd najznámejších slovenských interpretov sa začali objavovať rôzne edície, ktoré prinášajú v podobe 15 skladieb do najlepšie zo slovenskej populárnej hudby v jednotlivých žánroch.

Na rad sa tento raz dostali najkrajšie duety a dovolím si tvrdiť, že ide o najsilnejšiu kompiláciu z edície Gold, aká kedy vyšla. Samozrejme, je to iba môj subjektívny názor, no pri pohľade na zoznam skladieb a pri následnom počúvaní je jasné, že sa autorom tejto skladačky podarilo niečo bravúrne.

V mnohých prípadoch totiž na tejto kompilácii objavujú veci, ktoré sú doslova zberateľskými raritami, pri mnohých mám pocit, že sa na CD objavujú po prvý raz a samozrejme, popretkávané sú už overenými duetami, ktoré z tejto kompilácie robia absolútne dokonalý obraz na slovenskú pop music.

Album otvára legendárna skladba Mariky Gombitovej a Mekyho Žbirku V slepých uličkách, bez ktorej by sa takýto album jednoducho nezaobišiel. Nasleduje legendárne Že mi je ľúto, ktoré v čase vydania nebolo na žiadnej dlhohrajúcej radovej platni. Až časom sa pesnička objavila najskôr na singli, potom na výberovke Elánu a ak sa nemýlim, a po revolúcii aj na CD. Takýchto hviezdnych legiend je na albume viac.

Na svoje si však prídu fanúšikovi Mariky Gombitovej, ktorá duetom s Mekym album otvára a následne ponúka ďalšie lahôdky. Duet s Pavlom Hammelom Nobelova cena za lásku, pričom si dovolím tvrdiť, že pre mnohých bude táto geniálna skladba raritou. Tá síce vyšla na CD, keď sa na trhu objavila kompletná diskografia Collegium Musicum, no predpokladám, že takto sa dostala len k špecifickej vzorke poslucháčov. Absolútnou bombou je Gombitovej duet s Jankom Lehotským Keď zametú ešte z čias Modusu, na obdobie muzikálu Smoliari poukazuje ďalší duet s Mekym Tajná šťastná hviezda a album uzatvára Gombitovej hit s Karlom Gottom Neznámy pár z Gombitovej radovej platne Ateliér duše. K dokonalosti hádam chýba iba Gombitovej duet s Robom Grigorovom Koncert našej lásky z 80-tych rokov minulého storočia, ale toto bude silný oriešok, keďže pesnička vznikla pre program Československej televízie a je pravdepodobné, že jej záznam je iba tam.

Medzi klasickým evergreenmi sa na albume objavuje aj pesnička Muzikantské byty Beáty Dubasovej a Vaša Patejdla, s ktorou svojho času súťažili na bratislavskej lýre a veľmi kvalitná skladba, akoby zapadla prachom a až teraz sa dostáva do povedomia prostredníctvom rôznych výberových samplerov.

Najkrajšie duety sa kľudne dajú nazvať aj najsilnejšími duetmi, ktoré kedy na Slovensku vznikli a naozaj stoja za pozornosť.

Vydavateľstvo: Opus, 2008
Linky: www.opus.sk, www.dvdbest.sk

Zoznam skladieb:
01. V slepých uličkách - M. Gombitová &# M. Žbirka
02. Že mi je ľúto - Elán &# Lojzo
03. Mopedová - V. Patejdl &# O. Záblacká
04. Smoliar - M. Dočolomanský &# E. Kostolányiová
05. Nobelova cena za lásku - M. Gombitová &# P. Hammel
06. Náš učiteľ - K. Duchoň &# Z. Studenková
07. Taliansky muzikál - J. Hečková &# P. Hečko
08. Láska šialená - L. Bílá &# P. Habera
09. Keď zametú - M. Gombitová &# J. Lehotský
10. Nočná ruža - Z. Kolínska &# I. Krajíček
11. Chvála humoru - K. Duchoň &# E. Kostolányiová
12. Tajná šťastná hviezda - M. Gombitová &# M. Žbirka
13. Muzikantské byty - V. Patejdl &# B. Dubasová
14. Psi sa bránia útokom - P. Nagy &# J. Ráž
15. Neznámy pár - M. Gombitová &# K. Gott

Zdroj: TS MusicServer