Množstvo loop efektov, zopár gitár, zvukár, vypredaný klub a jeden hudobník s veľkým H – gitarista a nadžánrový skladateľ Andrej Šeban v sobotu 7. marca 2009 predstavil svoje pozoruhodné hudobné svety divákom v prešovskej Christianii.

Diváci prichádzajúci do zaplnenej a do posledného miesta vypredaného klubu s údivom pozerali na pódium, na ktorom sa nachádzalo množstvo elektronických mašiniek, niekoľko gitár, zopár bizarných predmetov a jedna stolička pripravená pre výnimočného hudobníka z Bratislavy. Všetko to nasvedčovalo tomu, že tento dlho očakávaný koncert nemôže byť iný než komorný.

Lenže prišiel Andrej Šeban a všetky očakávania obrátil naruby. Tento gitarista, ktorý sa v minulosti podpísal pod mnoho významných hudobných diel potvrdil, že aj napriek tomu, že je o ňom málo počuť, je vo viac než dobrej forme.

Do Prešova zavítal Andrej s programom, v ktorom dominovala virtuozita, experiment a enormná dávka hudobnej invencie. Playlist večera pripravil krátku exkurziu po doterajšej hudobníkov tvorbe, takže si na svoje prišli fanúšikovia bizarného Demikátu ('Ja som bača veľmo starý'), ako aj vyznávači experimentálneho albumu 'Space boys' ('DomPec'), ktorý vznikol v roku 2005 vďaka spojeniu Šeban - Kubasák. Publikum ocenilo skladby z albumov 'Bezvetrie' ('Bezvetrie', 'Sľuby večnosti') a 'Čo dom dal' ('Odpadne mi noha'), ako aj svojskú verziu Hendrixovej 'Purple Haze'.

Pozoruhodný je Andrejov cit pre (dis)harmónie, v štruktúrovaných skladbách sa prelína šebanovská lyrika s mnohými vtipnými vsuvkami, ako napríklad v improvizácii, ktorá by sa mohla nazvať 'Čo dokáže Roland GR33', do ktorej autor s detskou hravosťou zakomponoval všetky možné hudobné zvuky, ktoré dokázal dostať zo zmieneného gitarového syntezátora. Táto improvizácia neskoršie vyústila do úsmevného reggae, prostredníctvom ktorého sa diváci dozvedeli ako sa žije v horúcej Jamajke a ktorý slovenský spevák vynašiel reggae.

Andrejovi Šebanovi sú zjavne blízke ľudové motívy - osobitá a trochu zamaskovaná bola 'Neďaleko od Trenčína', v ktorej sa vyskytol aj krátky motív z 'Pásli ovce valasi', takže táto skladba bola pravdepodobne venovaná valachom od Trenčína. V tejto skladbe odznel aj spev naspievaný do útrob akustickej gitary, výsledkom čoho boli spirituálne znejúce chorály. Veľmi originálne bolo aj použitie fujary a ďalších netradičných hudobných nástrojov – kvapkajúcej infúzie udávajúcej rytmus ako aj malého vrčiaceho predmetu ponímajúceho sa na holiaci strojček.

Na záver sa Andrej pohral s divákmi, keď si s nimi najprv zahral interaktívny hudobný kvíz a neskôr skomponoval skladbu podľa hudobných požiadaviek publika, výsledkom čoho bola zbesilá zmes tónov a akordov.

Inšpiratívny vyše dvojhodinový koncert s perfektným zvukom, ktorý vo mne stále doznieva.













--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová

Súvisiaci interpreti: Andrej Šeban