V pondelok 30. marca zahral Bratislave v americký bubeník Al Foster. Bratislavský Jazz Club 28 bol jeden z tých večerov, ktorý sa dá prirovnať k situácii, keď na univerzitu zavíta napr. Bill Gates a v preplnenej aule prednáša o softvérovych trendoch – jedným slovom sviatok.

Akurát, že "aula", v tomto prípade PKO, nebola zďaleka tak zaplnená, ako by si prítomnosť jagavej jazzovej hviezdy žiadala.

Dnes šesťdesiatpäťročného Ala preslávila, rovnako ako mnohých iných (napr. u nás známeho Mike Sterna) predovšetkým spolupráca s Miles Davisom.

Na slávnom albume z konca šesťdesiatych rokov 'Bitches Brew' síce nehral, ale na albumoch z rokov sedemdesiatych už figuruje. Mimochodom, to bol môj prvý kontakt s bicími Al Fostera – albumy 'Get Up With It', 'Agharta', či 'Decoy' a aj prvý priamy zážitok – na koncerte Milesa Davisa v Budapešti 16. novembra 1989, teda presne deň pred Nežnou revolúciou. Z hudby, na ktorej sa Al Foster podieľal, sa mi však dodnes najviac páči album 'So Near So Far' s Joe Hendersonom a predovšetkým 'I Remember Miles' so Shirley Hornovou.

Dnes je Al Foster starý pán rozdávajúci svoju hudobnú múdrosť mladej generácii hudobníkov – do Bratislavy doviezol výborného saxofonistu Eli Degibriho, klaviristu Adama Birnbauma a, ako inak, výborného kontrabasistu Douga Weissa. A predovšetkým dve hodiny kvalitného mainstreamu ozdobeného svojím vlastným výkonom.

Veľmi úspornú sadu bicích Yamaha s nezvykle nízko naladením virblom a naopak nezvykle vysoko naladeným kopákom dokázal využiť doslova do poslednej súčiastky, do posledného štvorcového centimetra. Čo sa týka šírky výrazovej škály - farebnosti, tónovej rozmanitosti i dynamiky hry, jediný, ktorý v Bratislave predviedol niečo porovnateľné, bol pred rokmi Airto Moreira. Al bubnoval paličkami, štetkami, z obidvoch strán, prstami, nechtami, dlaňami, bez náznaku samoúčelnosti, či exhibície - vždy strikne v službách interpretácie skladby, ktorú kvartet práve hral, v každom okamihu rešpektujúc základnú povinnosť každého bubeníka – držať rytmus. Jedným slovom poučný večer...



Napokon poznámka k organizátorom. Komukoľvek, kto je schopný dotiahnuť na Slovensko muziku formátu Al Fostera, je potrebné vzdať úctu. V tomto prípade je to Bratislavské informačné a kultúrne stredisko. Treba len dúfať, že týchto ľudí podobné projekty nepoložia finančne a budeme sa môcť tešiť aj na ďalšie hudobné chuťovky.



--
Text: Ivan Čeredejev
Foto a video: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Al Foster