Collegium Musicum si po dlhých dvanástich rokoch opäť našlo cestu na koncertné pódiá. Svoj prvý koncert v rámci slovenského turné odohrala legenda 30. marca 2009 vo vypredanom košickom Dome umenia a bol to comeback vo veľkom štýle.

Krátko po siedmej hodine večernej sa na pódiu zjavili tri legendárne postavy formácie Collegium Musicum, ktorá svoju "káru" ťahá už úctyhodných štyridsať rokov. Tými pánmi, ktorí akoby za tých dvanásť rokov vôbec nezostarli, boli nestor slovenského hammondu Marián Varga, basgitarista Fedor Frešo a gitarista Fero Griglák.

Štvrtého člena pôvodnej zostavy Dušana Hájeka nahradil náš momentálne najuznávanejší bubeník Martin Valihora, ktorý je zdá sa zároveň aj jedným z najvyťaženejších.

Koncert odpálil 'Mikrokozmos' od Bélu Bartóka, pochádzajúci z eponymného albumu kapely z roku 1975. Koncertný playlist bol v skutočnosti prehliadkou toho najlepšieho, čo Collegium Musicum kedy zložilo, preto nie je prekvapením, že všetky skladby pochádzajú zo sedemdesiatych rokov. Takou je aj 'Burleska' (Collegium musicum - Live, 1973), ktorej motív bol jemne ovplyvnený Dvořákovou 'Humoreskou'.

Zvyšku večera ale dominovali skladby z bezpochyby najuznávanejšieho albumu 'Konvergencie' (1971) - 'Ulica plná plášťov do dažďa', 'Concerto in D', 'Suita po tisíc a jednej noci' (občas zvaná aj 'Šeherezáda'), 'Strange Theme' s vokálom Fedora Freša a samozrejme na záver nemohla chýbať 'Hommage à J. S. Bach'. Po nej nasledoval už len krátky prídavok dua Varga-Griglák - decentný a noblesný záver večera, ktorý bol autentickým návratom k hudbe generácie rokov sedemdesiatych.

Pohľad na mnohé mladé tváre v hľadisku potvrdil, že pulzujúce kompozície Mariána Vargu a spol. sú nadčasovými artefaktmi našej hudobnej histórie. Collegium Musicum potvrdilo, že v sebe stále nosí silný interpretačný potenciál. Pokiaľ by ale v sebe hudobníci vzkriesili aj potenciál autorský a uzavreli comeback novým albumom, stal by sa tento návrat legendy úplne dokonalým.

Po koncertoch v Košiciach (30.3.), Prešove (1.4.) a Banskej Bystrici (2.4.) sa Collegium Musicum najbližšie predstaví v Žiline (15.4.), Bratislave (16.4.) a v Nitre (19.4.).

Po košickom koncerte sme vyspovedali basgitaristu Fedora Freša, ktorý je zároveň aj spoluorganizátorom turné:

Aký je to pocit byť po dlhých 12 rokoch opäť na pódiu s Collegiom?

Je to senzácia, dlho sme na to čakali.

Pamätáte si ešte, aký bol ten posledný koncert spred 12 rokov?

Iste. Spoločný znak bol, že to bol prvý koncert zo série viacerých. Horšie bolo, že vtedy prišlo oveľa menej ludi ako sme čakali a tak sme toľko radosti nemali.

Ako hodnotíte včerajší koncert v Dome umenia?

Potvrdilo sa, že tam už nikdy nebudeme chcieť hrať, lebo je to už tradične boj s akustikou, ktorá tam nie je najlepšia pre tento typ hudby.

Legendárnu trojicu Varga-Frešo-Griglák doplnil talentovaný Martin Valihora. Ako sa Vám s nim hrá?

Výborne. Je to síce úplne iný typ bubeníka ako Hájek a nemožno od neho chcieť, aby ho jednoducho kopíroval. O tento rozdiel je tá naša hudba iná ako voľakedy.

Autor a foto: Juraj Cagáň

Súvisiaci interpreti: Collegium Musicum