Kolowrat a Lublau - dve kapely, ktoré sa stretli vo vydavateľstve, kde Slnko nikdy nezapadá, vyrazili prednedávnom na spoločné turné po Slovensku, na ktorom zoči-voči publiku propagujú svoje nové albumy 'Slnko je vo veži' resp. 'Hádanka'. Ako sa im to darí sme sa boli presvedčiť 4.apríla 2009 v klube Holičstvo vo Svidníku, v mieste, kde sa raz za čas zvyknú diať veci nevídané.

Hudobnú podporu (nielen) na tomto koncerte poskytovala bardejovská kapela Posledné decembrové dni, ktorej zaujímavé lyrické skladby sa bohužiaľ v tento večer utápáli v problémoch so zvukom a ladením.

_Kolowrat
Pár minút na to ale nastúpil košický Kolowrat, ktorý za krátky moment (aj napriek stále nie úplne ideálnemu ozvučeniu) posunul atmosféru tam, kde si to diváci od začiatku želali. Pri pohľade na playlist (viď fotogaléria) obsahujúci len skladby z aktuálneho albumu 'Slnko je vo veži' bolo zrejmé, že skupina okolo speváka a textára Rasťa Rusnáka si zvolila tú ťažšiu cestu, ako zaujať v tom čase ešte ospalé publikum. Zámer sa určite vydaril, nové pesničky, ktoré ľudia pár dní po vydaní albumu ešte nestihli poriadne spoznať, prejavili svoju silu aj na prvé počutie.

Veľkým plusom koncertu vo Svidníku bola účasť akordeonistu Bohuša Maceka, ktorý z logistických dôvodov koncertuje s kapelou (bohužiaľ) len sporadicky. Jeho akordeónové party dodávali mohutné otáčky už aj tak dobre rozbehnutému indie-gitarovému stroju. Veľké veci sa skladajú z maličkostí a takou „maličkosťou“ bol napríklad drajvom nabitý nástup akordeónu v jednej z najlepších skladieb aktuálneho albumu, ktorou je rovnomenná 'Slnko je veži'. Koncert prebiehal vo vysokom tempe, v neustálom hudobnom napätí a nemal slabé miesto, čo dokazuje, že sa Kolowratu podarilo nahrať veľmi dobrý album. Na záver si diváci vyžiadali prídavok, ktorým nemohlo byť nič iné ako skladba o Vranách, ktoré sa vracajú z debutového albumu 'Vrany sa vracajú'.









_Lublau
Záver sobotného večera patril staroľubovnianskej formácii Lublau, ktorá napriek tomu, že vznikla len minulý rok z projektu frontmana kapely Millasa Groova, stihla vo februári vydať zaujímavý debut 'Hádanka' a bodovať v hitparáde Rádia_FM so skladbou 'Nikto nikdy'.

Lublau tvoria spevák, skladateľ a basák v jednej osobe Millas Groove, bubeník Vlado Leško a gitaristi Igor „Fabo“ Fabian a Robo „Bacil“ Barlík. Millasov spev je veľmi špecifický a v niektorých polohách znie ako úprimné detské vyznanie slovami skúsených dospelých. Kapela je spolu ukážkovo zohratá, čo potvrdila svojim sobotným vystúpením, ktoré bolo omnoho viac energické a živé, než by si jeden mohol myslieť po vypočutí albumu 'Hádanka'. Skladby tohto albumu (na rozdiel od Kolowratu) tvorili len časť koncertného playlistu (viď fotogalériu), kapela sa rozhodla vynechať baladické piesne a nahradiť ich anglicky naspievanými rockovými skladbami, ktoré tak trochu evokovali éru 70s a obdobie „flower power“. Vystúpenie tejto štvorice sa po celý čas nieslo vo vysokom tempe, skladby ako 'I've Never Thought', 'Zvon' či 'Hádanka' nenechávali divákom čas na vydýchnutie.

Pesničky Lublau znejú na albume veľmi intímne a melancholicky, no na pódiu kapela odkrýva svoju inú, príjemne zbesilú tvár. Veľmi zaujímavá a inšpirujúca hudobná schizofrénia.









Kapely Kolowrat a Lublau vytvorili na tomto turné zaujímavý koncertný dvojzáprah. Svojimi vystúpeniami dokazujú, že sa pre najbližšie dostihové sezóny stávajú silnými koňmi, na ktoré sa oplatí vsadiť.

--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová

Súvisiaci interpreti: Kolowrat, Lublau