V rámci turné k novému albumu 'Divine Darkness' sa kapela Lavagance v stredu 6. mája predstavila v bratislavskom klube Propaganda pri internáte Mladá garda. Bratislavský koncert bol prvým, na ktorom sa s Lavagance okrem mladej slovenskej indie kapely Talkshow predstavili aj českí The Slots. Prinášame vám ohliadnutie za koncertom v podobe reportáže s vyjadreniami Lavagance pre agentúru SITA a exkluzívnymi fotografiami a videami.

Program večera otvorili The Slots, pre ktorých bolo bratislavské vystúpenie úvodným koncertom turné Spring Plastic Culture Tour k aktuálnemu albumu 'Plastic Culture' (2009).

Ak ste koncert nestihli, na stránke Theslots.cz si môžete zdarma stiahnuť ochutnávku v podobe 'Plastic' EP so skladbami 'Nobody Knows', 'Morning is changin' last nite', 'Plastic End' a 'Leaving'. Kapela, ktorej tvorba by sa dala opísať ako spojenie amerického jangle popového pesničkárstva na spôsob R.E.M. s naliehavosťou a energiou britských indie gitaroviek, sa počas 50 minút predstavila prevažne s novým materiálom.

Na bratislavských fanúšikov bol však zrejme hrací čas The Slots od pol deviatej príliš skoro a tak sála počas prvého koncertu zívala prázdnotou. Českí hudobníci, združení okolo speváka, gitaristu, skladateľa a informatika v jednej osobe, Erica Stevensona ("preklad" občianskeho mena Erik Ištvánfy), aj napriek tomu zo seba vydali všetko.



Krátko pred desiatou hodinou večer sa priestor pod pódiom náhle zaplnil a na scéne sa objavili členovia skupiny Lavagance. Vystúpenie odštartovali skladbou 'Blood from God’s side' z aktuálneho albumu 'Divine Darkness' (2009), z ktorého zazneli aj 'It happedned that night', singel 'I see you in my dreams', Wings spreadin’ lives', 'Young, talented and gone' či skvelá 'Days of your lives'.

Vo viacerých textoch nového albumu vyjadril spevák podporu svojmu bratovi, ktorý sa lieči zo svojich závislostí. "Textovo je to vyzretejšie CD, akési vyjadrenie energie môjmu bratovi na ceste, ktorou sa rozhodol ísť. Celý album je tým poznačený," uviedol pre agentúru SITA líder kapely. V poradí tretí štúdiový album je podľa členov kapely celkovo vyrovnanejší než predošlé CD 'Orthodox Experience' (2007). "Divine je podľa mňa silnejší, dynamickejší a tvrdší. Orthodox bol troška nevyrovnaný, keďže sú na ňom aj pesničky, ktoré boli dlho v ústraní," dodal Rakovický, ktorý na bratislavskom koncerte svojmu bratovi venoval aj vyznanie v podobe jednej z najsilnejších a najintímnejších skladieb nového albumu, 'Hellbent'.

Fanúšikovia si mohli vypočuť aj skladby z dvoch predchádzajúcich albumov - z debutového 'Back to Attraction' (2005) zaznel rovnomenný song i hitovka 'Miles', z druhého albumu prevažne energické tanečné kúsky ako 'I like this temper', 'Orthodox experience' alebo 'Purification'. Možno aj z týchto albumov mohlo zaznieť zopár pomalších songov na sprestrenie a vydýchnutie, zjavne ho však nikto nepotreboval, keďže energia pulzovala tak na pódiu ako i pod ním. "Som spokojný, keďže koncertovanie v Bratislave je pre nás niekedy náročnejšie, ako v iných mestách. Mám pocit, že niektorí ľudia nás až priveľmi pozorujú. Ale ja som sa bavil," uviedol v rozhovore pre agentúru SITA gitarista Mário Smashing. "Nehrám tu veľmi rád, nemôžeme sa tak 'rozšupnúť' ako napríklad v Brezne alebo v Banskej Bystrici," dodal spevák Marek Rakovický. Nám sa však nezdalo, že by bol málo "rozšupnutý"...



Po koncerte Lavagance pódium ovládla skupina Talkshow, ktorá je na rozdiel od hosťujúcich kapiel the Slots, The Infants, Plastic Swans a 100°C stálou súčasťou turné. "Sú to takí naši chlapci, lebo s nami idú celú šnúru. A hrajú to veľmi dobre," povedal na adresu bratislavskej mladej kapely líder Lavagance. Talkshow vznikli len pred rokom, so svojím energickým ostrovným zvukov sa však veľmi rýchlo zaradili medzi najvýraznejšie kapely mladej slovenskej indie rockovej scény.

Na konte síce zatiaľ nemajú oficiálny dlhohrajúci album, no vďaka častému vystupovaniu napríklad na turné Cirque de Ville (s nemenej dravými skupinami Billy Barman a Swan Bride), či na aktuálnej šnúre s Lavagance, sa ich skladby ako 'Try' a 'Stella' stihli stať koncertnými hitmi. V stredu nimi potešili aj publikum v Propagande, kde si fanynky a fanúšikovia vytlieskali prídavok v podobe piesne 'Rock'n'roll Queen' od anglickej kapely The Subways.



Skupiny sa v rámci záverečnej časti slovenského turné spoločne predstavili aj včera (7.5.) v Skalici, dnes večer (8.5.) ich čaká koncert v Trenčíne. 13., 14. a 15. mája uzavrú koncertnú šnúru v Českej republike.

Lavagance sa následne začiatkom júna zavrú vo svojom bratislavskom štúdiu, kde budú spoločne s uznávaným britským hudobníkom Eddiem Stevensom pripravovať svoj druhý tohtoročný album. Album bude pozostávať z remixov vybraných piesní, ktoré vytvorí práve Angličan, známy vďaka spolupráci s hviezdami britskej electro-popovej a elektronickej scény ako Moloko, Róisín Murphy, Fat Boy Slim, Freakpower alebo Zero 7.

"Celé to bude prebiehať tak, že Eddie sem príde na niekoľko dní, zoberie si materiál so sebou a niekedy v polovici augusta by nám ho mal odovzdať," uviedol v rozhovore pre agentúru SITA gitarista Smasho. "V podstate to bude jeho pohľad na naše pesničky, čo pre nás znamená odľahčenie," dodal spevák Marek Rakovický, Členovia kapely pripustili aj zaradenie úplne nových piesní. Album by chceli vydať ešte do konca tohto roka.



Text: Patrik Marflák, SITA
Foto a video: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Lavagance, Talkshow