Troma koncertmi sa v sobotu 3. októbra 2009 uzavrel pätnásty ročník Medzinárodného jazzového festivalu v Košiciach. Toto pre divákov čoraz atraktívnejšie podujatie má rokmi stúpajúcu kvalitu a atmosféru, ktorú si interpreti vystupujúci pred pozorným a vďačným publikom v GeS klube nevedia vynachváliť. Záverečný večer mali v rukách tri žánrovo odlišné, no všetky svorne vysoko kvalitné zoskupenia – maďarské Trio Midnight, kubánsko-brazílsko-české Yvonne Sanchez Trio a na záver stredoeurópske kvarteto mladého bubeníckeho talentu Dávida Hodeka.

Večer v tradične vypredanom GeS-ku otvorilo maďarské Trio Midnight, ktorého dušou je ekvilibristický klavirista Kálmán Oláh, ktorému skvele sekundovali kontrabasista János Egri a bubeník Elemér Balázs. Rozvinuté jazzové štandardy tejto trojice boli viac lahôdkou pre jazzových fajnšmekrov ako hudbou pre masy, napriek tomu si hudobníci po vystúpení vychutnali hlasný aplauz publika.


Trio Midnight - ‘The Shadow Of Your Smile‘ (live @ XV. Medzinárodný Jazzový Festival (GeS Klub, Košice, 03.10.2009)

Z úplne iného súdka bolo nasledujúce vystúpenie poľsko-kubánskej vokalistky žijúcej v Prahe Yvonne Sanchez, ktorú ukážkovo hudobne doprevádzala perkusionistka Flavia Torga, brilantný gitarista Pedro Tagliani, obaja pochádzajúci z Brazílie. V niektorých skladbách spevácky vypomáhal aj Jonathan Ramiréz. Yvonnin šarm a temperament sa prejavoval nielen v jej pesničkách, ale aj vo vtipných predslovoch v kombinovanom jazyku poľštiny, češtiny a nemčiny.



Yvonne Sanchez Trio - ‘The Song‘ (live @ XV. Medzinárodný Jazzový Festival (GeS Klub, Košice, 03.10.2009)


Yvonne Sanchez Trio - ‘Short Samba‘ (live @ XV. Medzinárodný Jazzový Festival (GeS Klub, Košice, 03.10.2009)

Organizátori v priebehu dňa zmenili poradie koncertov a za záverečnú bodku nakoniec zvolili vystúpenie kvarteta mladého, nevídane talentovaného komárňanského bubeníka Dávida Hodeka, ktorý si už vo svojich dvanástich(!) rokoch dovolil pozvať do svojej kapely špičkových stredoeurópskych hudobníkov - saxofonistu Radovana Tarišku, českého kontrabasistu Tomáša Baroša a maďarského klaviristu Petra Sárika, ktorý je zároveň aj autorom väčšiny kompozícii tohto kvarteta.

Dávidov neskutočný talent, hudobný feeling, zápal pre hru a šibalský úsmev boli po celý čas hnacím motorom kapely. Sárikové hravé kompozície častokrát okorenené nápaditými Dávidovými bubeníckymi sólami boli tým najkrajším happyendom, aký si mohli návštevníci a organizátori vypredaného festivalu priať.



David Hodek Quartet - ‘The Friendship‘ (live @ XV. Medzinárodný Jazzový Festival (GeS Klub, Košice, 03.10.2009)


David Hodek Quartet - ‘Passion Dance‘ (live @ XV. Medzinárodný Jazzový Festival (GeS Klub, Košice, 03.10.2009)




--
Autor a foto: Juraj Cagáň
Video: Juraj Cagáň, Zuzana Cagáňová