Netradičný novembrový minifestival – Zimný Žákovic Open – nesklamal. Jubilujúci Hex-áci oslavovali, návštevníci tancovali a narodeninový večer priniesol aj jedno hudobné ocenenie. Piatkovú akciu zorganizovali práve členovia skupiny Hex, ktorý si tak spolu so svojimi hudobnými kamarátmi a fanúšikmi chceli pripomenúť jubilejných 20 rokov svojho pôsobenia na slovenskej hudobnej scéne. Pre návštevníkov pripravili kvalitnú zmes poprocku, ska a reggae, čo ocenili výborne sa baviaci prítomní.

"Celé to bol Yxov nápad, aby sme to takto oslávili. Myslím, že to bolo dobré rozhodnutie," reagoval Peter "Ďuďo" Dudák na akčného basgitaristu Tomáša "Yxa" Dohňanského.

Privilégium odpáliť narodeninovú akciu dostala stále viac známa skupina Billy Barman, a to so skladbou 'Stano'. Zoskupene na čele s Jurajom Podmanickým sa predstavilo charakteristickým britský soundom a imageom. Ohlas u publika na seba nenechal dlho čakať a štyridsaťminútové vystúpenie ešte kapela zavŕšili prídavkom.




Billy Barman: 'Stano' (Live @ Zimný Žákovic Open 2009)

Špecifický anglický poprock nahradilo čistokrvné reggae v podaní multikultúrneho zoskupenia United Flavour. Sedemčlenná skupina tak do PKO vniesla doslova jamajské slnko. Veselé zoskupenie nesklamalo divákov a ponúklo prinajmenšom osvedčené hity ako 'Revolution', 'Que no' alebo 'Babylon'.




United Flavour: Live @ Zimný Žákovic Open 2009

Aj napriek tomu, že sa organizátori snažili zachovať vopred nastavený časový plán, pódium zaplnila narodeninová zostava hexákov takmer o hodinu neskôr. Desať minút pred 21:00 sa skupina v zložení: Peter "Ďuďo" Dudák (spev), Martin "Fefe" Žúži (gitara), Tomáš "Yxo" Dohňanský (basgitara), Tibor "Tybyke" Szabadoske (bicie), Martin Čorej (klávesy), Jožko Juríčka (klávesy) a "koncertný" člen Matej Hoťka (gitara). Fanúšikom ponúklo najlepšie zo svojho repertoára, pesničky 'V piatok podvečer', 'Chvíľu áno, chvíľu nie', 'Nikdy nebolo lepšie', 'Život', 'Madelaine' spievala celá hala.


Hex: 'Madelaine' (Live @ Zimný Žákovic Open 2009)

Na krátku chvíľu im prišiel vypomôcť aj bývalý člen, bubeník Peter "Jazvec“ Slameň, okrem neho si s dvadsiatnikmi prišli postupne zaspievať neúplní Puding Pani Elvisovej (PPE), spevák z kapely Sounds Like This Tomáš Sloboda, členovia Polemicu aj Pary. Hlas organizátora najväčšieho letného festivalu na Slovensku Michala Kaščáka z kapely Bez ladu a skladu zaznel v piesni 'Všetko, čo mám rád'.


Hex & Michal Kaščák: 'Všetko, čo mám rád' (Live @ Zimný Žákovic Open 2009)



K vrcholom večera patrila tiež párty, ktorú doslova rozpútala skupina Para na čele so spevákom Laskym, ktorá je na scéne už 14 rokov.

Dobrú náladu a skandujúcich divákov na pár minút prerušil nepríjemný incident, ktorý sa udial práve počas vystúpenia bratislavskej skupiny. Jeden z fanúšikov sa rozhodol vyštverať na pódium a zažiť pocit hudobníkov, ktorých nosia fanúšikovia na rukách. Stage diving sa však nekonal, odvážlivca stihla zneškodniť Súkromná bezpečnostná služba (SBS), čo nemalo veľmi pozitívny ohlas ani u kapely, ani u divákov. Na chvíľu vypli hudbu a hudobníci na pódiu dali svoj nesúhlas členovi SBS jasne najavo. Ako prezradil Lasky, nič zlé sa neudialo a nevidí problém v tom, ak sa jeho fanúšikovia chcú dostať na pódium.

Nepríjemnosť vyvážili zimomriavky šťastia, ktorým sa frontman Pary neubránil pri preberaní Zlatej platne za ich ešte stále aktuálny z roku 2007. Prestížne ocenenie kapele odovzdala zástupkyňa vydavateľstva Sony Music Lenka Slaná.



Para: 'Doma dobre' (Live @ Zimný Žákovic Open 2009)

Záver večera už patril maďarskej formácii Pannonia Allstars Ska Orchestra, ktorú si užili až do neskorých ranných hodín poslední vytrvalci. A jeden z mnohých slovenských festivalov sa skončil úspešne.



Text: Lea Podstanická
Foto & video: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Bez ladu a skladu, Hex, Le Payaco, Para, Polemic, United Flavour