Po piatkovom koncerte medzinárodnej skupiny N.O.H.A. v bratislavskom klube MMC mnohí diskutovali o tom, či boli lepší ako vlani na Pohode, kde väčšina návštevníkov ich energickú šou zažila po prvýkrát. Ja to síce kvôli neúčasti na festivale viem trochu porovnať len z Youtube videí, no jedno je isté - klubový koncert je vždy iný než festivalový. Chýbalo síce slnko a "letná pohodička", no vzduch i atmosféra boli minimálne tak horúce ako počas sparného letného dňa. Trochu väčšiu tlačenicu a menej kyslíka vynahradilo dlhšie klubové vystúpenie, v ktorom kapela počas vyše jeden a pol hodiny predstavila najmä skladby z posledných dvoch albumov.

Ako predskokan sa predstavila bratislavská skupina Noisecut, ktorej hudba bola pre mnohých len vzdialeným soundtrackom k nekonečnému postávaniu v rade na výmenu vstupeniek za pásky. Či sa klub volá Babylon alebo MMC, prístup cez tri predsiene a schodisko ostal rovnaký. Ale keď sa na to človek pozrie optimisticky, aj to čakanie a snaha udržať rovnováhu v tlačenici na schodoch má svoje čaro a často ľudí naladí na rovnakú vlnu skôr, než počujú samotnú hudbu.

Noisecut za necelú hodinku na pódiu odohrali niekoľko skladieb z posledného albumu 'BLIIIZKO' (2008), odzneli však aj staršie kúsky ako 'Vesmírna cesta' z druhej štúdiovky 'Deň za dňom' (2005). Ľudí v sále počas prvého koncertu postupne pribúdalo, väčšinou však napriek rastúcej teplote len vlažne postávali. Bratislavské electro-popové kvarteto pritom odohralo štandardne kvalitný koncert, možno by si to však už žiadalo predstaviť naživo viac novej tvorby. S napätím očakávame správy o štvrtom albume!



A možno by to bolo v piatok jedno, predkapela je predkapela a je jasné, že všetci prítomní čakali na nástup formácie Noise of Human Art. Tá sa niekoľko minút po desiatej uviedla dvojicou nových songov 'Cuerpo y Alma' a 'Single Man'. V úvodnej piesni sa zaskvela najmä španielska speváčka Minerva Diaz Perez, v druhej sa predstavil aj newyorský MC Chevy, ktorý síce na pódium prišiel ako drsný chlapík zahalený v kapucni, no už o pár minút neskôr rozosieval priateľské úsmevy na všetky strany.

Šesťčlenná kapela kombináciou tanečnej drum&bassovej rytmiky s prvkami popu, jazzu či balkánskej hudby vo vypredanom klube okamžite navodila atmosféru letnej open-air žúrky. Väčšina návštevníkov po niekoľkých minútach zabudla na nedostatočné prúdenie vzduchu a pripojila sa k tanečnému šialenstvu. To v prvej časti vyvrcholilo pri známej skladbe 'Dive In Your Live' z rovnomenného albumu. Nasledovala rovnako pozitívna a energická novinka 'Bum' a po nej ďalší z hitov - 'Base from Above', v ktorom sa opäť zaskvel šoumen Chevy.

V ďalšej skladbe s názvom 'Saxomat' zase zažiaril český člen kapely - saxofonista Philip Noha, ktorý možno predtým niektorých prekvapil svojimi príhovormi v češtine. Zostavu N.O.H.A. okrem Minervy, Chevyho a Philipa tvoria aj traja hudobníci z Nemecka - Jochen Eickenberg (klávesy a sample), Tim Rashid (basgitara) a Tobias Belker (bicie).



Asi v polovici koncertu si Minerva a Chevy počas skladby 'Respect the Menu' zahrali na pódiu scénku, z ktorej vznikol názov nového albumu sympatickej kapely. Údajne si pri návšteve istej reštaurácie v Rumunsku nemohli vybrať, či chcú k jedlu ako prílohu zemiaky alebo ryžu a tak sa čašníkova hláška "rešpektujte jedálny lístok" dostala až do názvu ich albumovej novinky. Z ôsmich skladieb albumu odznelo na koncerte až šesť kúskov. Vo väčšine z nich ostáva kapela verná rýchlym breakom drum&bassu, novinkou v ich tvorbe je ešte väčšia zvuková farebnosť, napríklad vo flamencom strihnutej skladbe 'Dejaló' alebo v úvodnej piesni albumu 'Amaneciendo', v ktorej sa prelínajú prvky elektronického dubu, atmosférického drum&bassu a popu. Obe fungovali naživo výborne a v druhej polovici koncertu príjemne spestrili smršť hitov, ktorú kapela spustila na roztancované publikum.

Vyvrcholenie bratislavského koncertu N.O.H.A. odštartovala hitovka 'Tu Café', ktorá plynulo prešla do ďalšej známej pecky 'Balkan Hot Step'. V tom čase už tanečná energia strhla aj ľudí v "balkónovej" časti klubu, kde sa dovtedy sedelo. Pri jednej z predchádzajúcich skladieb ich na nohy postavil Chevy, keď zoskočil z pódia a cez celý "kotol" prešiel až hore k zvukárovi, ktorý dostal v záverečnej "ďakovačke" zaslúženú pochvalu.

Hlavnú časť koncertu uzavrela skladba 'Gipsy Valley', nadšené publikum však neutíchajúcim krikom a potleskom ukázalo, že má stále dosť energie. V podobe prvého prídavku 'No Es Perfecta', ktorý začal beatboxom španielskej speváčky, prišlo najskôr tanečné uspokojenie, očarila však najmä záverečná pieseň 'Pijama'. Tá bola po predchádzajúcich energických skladbách skutočnou hudobnou lahôdkou - španielske popevky (melódiou vzdialene pripomínajúce slovenský folklór) a hypnotické rytmy ukolísali spokojných fanúšikov, a Minerva si za svoj emotívny prejav v speve i v pískaní vyslúžila obrovský aplauz. Pre fanúšikov, ktorým tanečná nádielka počas koncertu nestačila, party pokračovala v réžii DJa Gabannu a DJky Dolyx s trubkárom Remom.


N.O.H.A. - 'Bum', 30. 4. 2010, MMC, Bratislava


Noisecut - 'Vesmírna cesta', 30. 4. 2010, MMC, Bratislava

Setlist koncertu N.O.H.A.
(s ručením obmedzeným)

1. Cuerpo y Alma
2. Single Man
3. More Pepper
4. Dive In Your Life
5. Bum
6. Base from Above
7. Saxomat
8. Respect the Menu
9. Lunatica
10. Amaneciendo
11. Dejaló
12. Tu Café + 13. Balkan Hot Step
14. Gipsy Valley
Prídavky:
15. No Es Perfecta
16. Pijama

--
Text: Patrik Marflák
Foto a video: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: N.O.H.A.