Jedným z najskloňovanejších pojmov na Slovensku bol počas minulýho týždňa festival Starmus. Vyvrcholením podujatia bol v stredu 15. mája koncert s názvom Sonic Universe, v rámci ktorého sa popri zahraničných hviezdach predstavilo aj niekoľko zástupcov slovenskej scény. Výnimočný priestor dostala najmä Celeste Buckingham, ktorá mala ako jediná možnosť zaspievať si ako sólová umelkyňa s Brianom Mayom a predstavila sa tiež v duete s Tonym Hadleym.

Dôležitou súčasťou večera, aký sme na Slovensku ešte nezažili, bolo oceňovanie svetoznámych osobností prestížnou medailou Stephena Hawkinga za vedeckú komunikáciu. Dostali ju filmár Christopher Nolan, hudobníčka Laurie Anderson, oceánografka Sylvia Earle a autor prírodopisných filmov a moderátor David Attenborough.

Hviezdami nabité podujatie prinieslo aj viacero nečakaných hudobných spojení. Figurovali v nich mená ako The Offspring, Tony Hadley (ex Spandau Ballet), Laurie Anderson, Rick Wakeman (ex Yes), Simon Phillips (ex Toto), zo slovenských umelcov sa predstavili Celeste BuckinghamSvetlana RymarenkoJuraj Zaujec, raper Tono S., ale aj hudobníci Slovenskej filharmónieDetský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu a Bratislavský chlapčenský zbor.

A nechýbal samozrejme spoluzakladateľ festivalu Starmus a gitarista skupiny Queen Brian May, ktorý sa pár dní predtým predstavil ako hosť veľkolepého otváracieho koncertu, o ktorý sa postaral Jean-Michel Jarre. V stredu sa na pódiu objavil hneď niekoľkokrát.

FOTO: Brian May v Bratislave vystúpil aj s The Offspring, Celeste Buckingham a Slovenskou filharmóniou

Brian May a Celeste Buckingham, Starmus Zdroj: Branislav Vartovník

Vystúpenie musela mesiace tajiť

"Tento večer bol jedným z najkrajších v mojej hudobnej kariére. Keď som bola oslovená ako účinkujúca na Starmus, bola som poctená. A keď sa v telefóne ozvalo, že by som mala možnosť vystúpiť so Sirom Brianom Mayom, neverila som, či dobre počujem," hovorí s vďakou Celeste Buckingham, ktorá musela vystúpenie dosť dlho tajiť.

"Držať to pred vami všetkými v tajnosti vyše štvrť roka bolo pre mňa veľmi náročné. Posledné dni boli pre mňa neuveriteľné. Stále tomu nemôžem uveriť. Vystúpila som na jednom pódiu, v spoločnej skladbe s Brianom Mayom, so skvelými muzikantami, s orchestrom a so zbormi. To všetko pod taktovkou dirigenta Stuarta Morleyho. Brian nemohol vybrať príhodnejšiu skladbu ako The Miracle, je to pre mňa zázrak," vyznala sa speváčka po vystúpení na sociálnej sieti.

Brian May jej predpovedá veľkú budúcnosť

"Po koncerte mi Brian povedal, že sa isto ešte uvidíme a čo ma nesmierne zahrialo pri srdci bolo, že si je istý, že pôjdem ešte veľmi ďaleko," teší sa Celeste. O gitaristovi tiež prezradila, že je úctivý k fanúšikom i kolegom a nevyhýba sa fyzickému kontaktu, takže rád podá ruku, objíme, či adresuje slová chvály.

"Nedokážem opísať vďaku, ktorú cítim. Byť súčasťou podujatia, ktoré prepája hudbu, vedu, filantropov z celého sveta, medzinárodných muzikantov, umelcov, dirigentov a stáť pri ňom, spievať, keď on hrá... Ako trefne poznamenali moji kamaráti, už môžem ísť do dôchodku," dodáva speváčka so smiechom.

Prečítajte si tiež: Kto si myslím, že som? Pýtal sa sám seba Brian May deň pred bratislavským vystúpením

V niektorých momentoch počas koncertu Sonic Universe neskrýval slzy dojatia ani samotný Brian May. Napríklad vtedy, keď Celeste Buckingham a Tony Hadley zaspievali skladbu Earth Song od Michaela Jacksona. Hudobne ich pritom sprevádzala Slovenská filharmónia a spomínané dva významné slovenské spevácke zbory, ktoré sa na jednom pódiu stretli prvýkrát.

"Želám si, aby sme mali spoločnú fotografiu, ale po koncerte to bol chaos. Toto je pôvabná Celeste Buckingham, s ktorou som mal dueto Earth Song na festivale Starmus. Nádherný hlas. Ďakujem, s láskou Tony," napísal Tony Hadley na svojich sociálnych sieťach k fotke speváčky.

Leto plné pracovných aktivít

"Pred štvrť rokom som túto ponuku prijala bez váhania, no s pokorou. Ďakujem, ESET, že ste ma oslovili, vážim si to," dodáva Celeste, pre ktorú sa začína pracovne najrušnejšie obdobie roka.

V rámci letných koncertov sa speváčka, ktorá už niekoľko rokov žije na Madeire, opäť spojí so svojou domovskou formáciou King Shaolin. Je tiež ambasádorkou blížiaceho sa remeselného festivalu v Kežmarku a po nedávno zverejnenom tanečnom remixe singla Drive sa chystá pustiť do sveta novú skladbu inšpirovanú jej iránskymi koreňmi.

Text: Hudba.sk (zdroj: TS – Andrea Čurná)

Súvisiaci interpreti: Brian May, Celeste Buckingham