DJ Shadow objavil drum&bass. Ak by sme chceli byť zlí a ironickí, dalo by sa jeho včerajšie vystúpenie v bratislavskom MMC opísať práve takto. Samozrejme to pravda nie je - dnb remixy jeho skladieb sú súčasťou jeho diskografie už roky. Ale snáď nikdy ich vo svojich setoch nehrával toľko ako na aktuálnom turné. Tanečná žúrka to napriek tomu nebola. Skôr pôsobivo realizovaná audio-vizuálna šou, ktorou Josh Davis opäť dokázal, že je vo svete DJingu unikátom a že ešte stále vie prekvapiť.

V pozvánkach na jeho vystúpenie v rámci NouveauNu.Nights sa veľa popísalo o hip-hope a turntablizme, ktorý je štandardne "prevádzkovaný" na klasických DJských gramofónoch. Inštrumentálne a abstraktné hip-hopové beaty, občas s príchuťou jazzu alebo s menším výletom do dubstepu, sme si však napokon užili omnoho viac v podaní DJa Juniora, ktorý v zahrievacom sete z vyvýšenej plošinky jednoznačne ukázal, že to s gramofónmi vie.

DJ Shadow patrí so zbierkou vyše 60 000 nahrávok medzi najväčších zberateľov vinylových platní, svoj bratislavský set však odohral netradične z CD playerov. Turntablistické kúsky samozrejme chýbať nemohli, ale ani zďaleka neboli hlavným tromfom jeho vystúpenia. Podstatnú časť zážitku poskytla originálna projekcia, ktorou sa DJ doslova obklopil. Jeho pódium totiž tvorila obrovská biela guľa, ktorá spolu s klasickým bielym plátnom poskytla plochu na zaujímavé vizuálne predstavenie. Najväčší úspech u návštevníkov akcie zožala efektná vizualizácia športových lôpt lietajúcich "v priestore".

Shadow svoj set odštartoval krátko po 22:45 a keby sa počas úvodných skladieb klub vyprázdnil, možno by si to ani nevšimol. Svojim fanúšikom sa ukázal až po polhodine, kedy sa guľa otočila a pri prvom pohľade na jej "vnútorné zariadenie" bolo jasné, že na manipuláciu s vinylovými platňami by v nej zrejme ani nebolo dosť miesta. Okrem dvojice CDJs a mixáku obsluhoval Josh v stiesnenom priestore aj drum pad, sampler a ďalšie elektronické mašinky. Nechýbal ani mikrofón, s ktorým sa práve po úvodných 30 minútach Bratislave prihovoril, poďakoval, spomenul svoje vystúpenie na Pohode pred 3 rokmi a oznámil, že bude nasledovať zatiaľ nevydaná novinka. V ďalšom z príhovorov dokonca spravil divácky kvíz, v ktorom jeden z návštevníkov-DJov vyhral jeho vinylovú LPčku.

Nové skladby zo svojho pripravovaného albumu napokon predstavil až tri. Najskôr zahral novinku s názvom I Gotta Rock, jeden z najzvláštnejších trackov z jeho dlhoročnej produkcie. Dominuje v ňom ťažkopádny minimalistický beat s mohutnou basovou linkou, ktorý prelína niekoľko psychedelických stoptimeov. Úplne absentujú typické "shadowovské" melódie, namiesto nich sa vo vyvrcholení ozýva zvuk špinavých gitár. Skladba náhle skončí a vy zistíte, že by ste chceli, aby ten "nudný" kolísavý beat hral ešte aspoň ďalších 5 minút.

Z úplne iného súdka je experimentálna skladba Def Surrounds Us, ktorá patrila z hudobného hľadiska k vrcholom včerajšej akcie. Shadow sa pri jej tvorbe inšpiroval súčasným zvukom dubstepu, breakstepu a IDM, opäť netradične špinavý, avšak omnoho dynamickejší beat dopĺňajú pôsobivé ambientné plochy, samplované hlášky a chorály. Po dych vyrážajúcom breakbeatovom šialenstve z druhej polovice skladby patrí harmonický záver klávesovému partu, ktorý pripomína jeho ranú tvorbu. Ináč by ste z nej mohli mať pocit, že ide o kolaboráciu Aphex Twina s Amonom Tobinom.

DJ Shadow - "Def Surrounds Us" (Radio Rip)

Treťou novinkou, ktorá vo štvrtok v noci odznela v MMC, bola jemnejšia vokálna skladba Redeemed, vďaka ktorej Shadow naznačil, že v prípade jeho štvrtej štúdiovky pôjde opäť o mimoriadne eklektické LP. V aktuálnych rozhovoroch sa 38-ročný hudobník vyjadril, že je z neho hotová približne polovica trackov, ďalšie plánuje dokončiť na jeseň. Album, ktorý bude nasledovníkom nahrávky The Outsider z roku 2006, by mal vyjsť v priebehu budúceho roka.


DJ Shadow - Redeemed (live @ Rockwave Festival, Atény)

Okrem noviniek z vlastnej tvorby predstavil Josh najmä remixový album The DJ Shadow Remix Project, ktorý vyšiel 15. júla. V originálnej verzii odznela snáď iba klubová hymna Organ Donor zo slávneho albumu Endtroducing (1996). Ďalšie známe skladby ako This Time (I'm Gonna Try It My Way) alebo Walkie Talkie ponúkol v nových verziách, o ktoré sa postarali neznámi producenti v rámci spomínaného remixového projektu. DJ Shadow v ňom vyberal z niekoľkých stoviek pokusov a výsledkom je pestrá zmes remixov v rôznych žánroch od trip-hopu, cez electro a dubstep až k dnb. O to viac prekvapilo, že naživo odprezentoval najmä tie drum&bassové. V rámci tohto tanečného štýlu navyše siahol aj po starších remixoch ako Enuff od DJa Fresha alebo Six Days od Bad Company. Z nových dnb remixov stojí za zmienku Stem/Long Stem od mladého britského producenta menom Blank Image, do ktorého Shadow šikovne primixoval "de la rochovský" vokál.


DJ Shadow - Stem/Long Stem (live @ Rivierenhof, Antverpy)

Mnohých by najznámejšie skladby DJa Shadowa určite viac potešili v originálnych verziách a eklektizmu by to vôbec neuškodilo, skôr naopak. Bicích a basov bolo miestami predsalen trochu priveľa a, žiaľ, boli to väčšinou skôr "šablónovité" tanečné vypaľováky ako súčasný experimentálny drum&bass. O to viac však vynikli nové skladby, či záverečné prídavky, v ktorých Josh stavil na pomalšie remixy, z ktorých priam dýchala atmosféra jeho pôvodných skladieb. V jeden a pol hodinovom vystúpení si tak mohol prísť na svoje každý, aj keď tých silných zážitkov z hudby mohlo byť ešte trochu viac. Ostatne, dnb diskotéku tu máme každý týždeň, Shadowa raz za čas. Aj keď... sľúbil, že o rok príde znova. You bet!

--
Autor: Patrik Marflák
Foto: Djshadow.com

Foto a videá uvádzam pre ilustráciu - nie sú z bratislavského vystúpenia. Ak máte vlastné fotky a videá, môžete sa s nimi podeliť na našom facebooku.

Súvisiaci interpreti: Dj Shadow