V sobotu 6. novembra 2010 zaplnili košickú Tabačku priaznivci bratislavskej dvojice Longital, ktorá sa po októbrovej session so zoskupením The Swell Season rozhodla pokrstiť svoj aktuálny album Teraz aj na Východnom Slovensku. Platňa, ktorá vyšla 22. októbra tohto roka vo vydavateľstve Slnko Records, je v poradí už šiestym rádovým albumom formácie, ktorá do roku 2005 niesla názov Dlhé diely. Nahrávka vznikla v domácom štúdiu Longitalu na Dlhých dieloch a asistovali pri nej tradiční virtuálni súputníci X-Di-Nim a Lemur Jazz Mutant.

V playliste večera prevyšovali pesničky z minuloročnej úspešnej platne Gloria, z Výpravy (2006) odzneli Drzka a Na mori. Z aktuálnej dosky odzneli len tri veci (Na horu a dolu, Zlatá, A to je všetko), ostatné nové skladby na svoju živú podobu ešte len čakajú a budú sa postupne objavovať na koncertoch Longitalu.

Niekoľko desiatok divákov, ktorí si našli cestu do uzimenej Tabačky (pomaly sa stáva tradícou, že Longital v Košiciach hrá zásadne len v chladných priestoroch), zahrialo energické a zároveň precítené podanie skladieb, ktoré na pódiu dostávajú častokrát iný rozmer a silu, oproti tomu, ako ich poznáme z cédečka. Je to dané najmä tým, že pesničky Longitalu sa neustále vyvíjajú, nezapadávajú prachom, ale naopak - zrejú každým jedným koncertom. Niektoré z nich vyvolávajú výnimočné stavy, v ktorých neostáva nič iné len zavrieť oči, zabudnúť na gravitačný zákon pána Newtona a vznášať sa voľne v neohraničenom priestore našich myšlienok a fantázii (Na mori). Nové pesničky na svoju transcendentálnu misiu ešte len čakajú, no už (T)teraz sa dá z nich vycítiť silná túžba žiť svojim vlastným životom a rásť.

Dano Salontay a Shina, ktorí svoje životy už niekoľko rokov úspešne transformujú do svojich pesničiek, niekoľko dní pred "krstným" koncertom oznámili, že si na koncelebrovanie tejto výnimočnej udalosti vybrali Rasťa Rusnáka z Kolowratu, s ktorým zdieľajú jednak spoločný label ako aj spôsob, ako pomocou umne poskladaných a zhudobnených slov vyvolať silnú nezabudnuteľnú emóciu.

Rasťo Rusnák po dlhom zvažovaní a lámaní si hlavy, čím ešte nikto na svete album nekrstil, sa nakoniec nesmelo rozhodol pre krst perím. Jeho myšlienky pravdepodobne veľmi dobre čítala Shina, ktorá počas koncertu použila perie ako rekvizitu k svojej pesničke a tým nechtiac predznamenala, čo sa počas krstu bude diať. Perím z vankúša rodiny Rusnákovcov pokrstený album následne letel do davu, kde si našiel svojho nového spokojného majiteľa.

Prítomnosť Rasťa Rusnáka bola následne využitá aj po hudobnej stránke - spoločne s Danom a Shinou odohrali úspešný singel Ja a slečna Ts. z minuloročnej platne Kolowratu Slnko je vo veži. Neskôr si túto spoluprácu zopakovali pri éterickej A to je všetko z aktuálneho albumu formácie Longital, ktorej prítomnosť v našom hudobnom časopriestore je taká samozrejmá ako (S)slnko na oblohe a u ktorej je jasné, že ešte zďaleka nepovedala všetko.










Ďalšie videá z koncertu - Na Mori, Drzka, Na Horu A Dolu, Červená Modrá, Longital & Rasťo Rusnák - Ja A Slečna Ts.

--
Autor, foto a video: Juraj Cagáň

Súvisiaci interpreti: Longital