Vrcholom jedenásteho ročníka Frequency festivalu v rakúskom St. Pöltene bol v sobotu v noci koncert americkej skupiny Foo Fighters. Frontman Dave Grohl uprostred vystúpenia poznamenal, že ide o ich prvý koncert v rámci európskeho miniturné, no pôvodne mal byť až druhým. Foo Fighters mali totiž vo štvrtok v noci vystúpiť na belgickom festivale Pukkelpop, na ktorom krátko pred ich plánovaným koncertom počas búrky zahynulo päť ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

"Prvý koncert sme mali odohrať v Belgicku na festivale Pukkelpop. Dvadsať minút pred príchodom nám ale povedali, že tam bola búrka, spadli nejaké pódia a možno sú tam aj mŕtvi," uviedol spevák. "V takých chvíľach si uvedomíte, aké máte šťastie, keď sa ráno zobudíte pod krásnou modrou oblohou," pokračoval Grohl a povedal, že by chcel koncert na Frequency venovať obetiam štvrtkového nešťastia.

"Toto vystúpenie venujeme ľuďom Pukkelpopu," povedal pár hodín predtým aj Jules De Martino z anglického dua The Ting Tings, ktorého koncert už podvečer dostal rakúske publikum do tanečnej nálady. V piatok a v sobotu na Frequency vystúpili i ďalšie kapely, ktoré sa mali tento víkend predstaviť na Pukkelpope: Apocalyptica, The Kills, Kasabian, Friendly Fires, pesničkársky objav Anna Calvi, či jedna z najpopulárnejších kapiel medzi návštevníkmi - Rise Against. Kuriozitou je však najmä prípad smoliarskej americkej skupiny Smith Westerns. Tesne pred začiatkom ich koncertu totiž na Pukkelpope padol stage, pod ktorým prišli piati ľudia o život. Na Frequency zase indie-rocková kapela z Chicaga hrala v rovnakom čase ako Foo Fighters a Chemical Brothers, takže ich koncert si prišlo pozrieť iba niekoľko desiatok fanúšikov.

Naproti tomu formácia združená okolo speváka a multiinštrumentalistu Davea Grohla mala v Green Parku v sobotu po 23:00 vyše 30-tisícový dav. Fanúšikovia si vychutnali viac než dve hodiny trvajúcu šou, ktorú frontman kapely označil ako skutočný rock'n'roll. "Sme partia piatich inštrumentalistov. Nie sú tu žiadne mizerné počítače," povedal Grohl. Foo Fighters koncert odštartovali čerstvými kúskami z ich najnovšieho albumu Wasting Light (2011), z ktorého počas večera ponúkli viacero pesničiek. Priaznivci sa dočkali singlov Rope a Walk, zazneli i ďalšie novinky ako White Limo, These Days či Bridge Burning.

Nové piesne kapela striedala so staršími, nechýbali hity ako The Pretender, Breakout, Learn to Fly, Monkey Wrench, Long Road to Ruin či My Hero. Foo Fighters koncert ukončili skladbami All My Life a ich klasikou Everlong. Dave Grohl už od začiatku viac vrešťal ako spieval, no tento prejav je pre neho typický. Fanúšikom to vôbec neprekážalo a väčšinu refrénov odspievali spolu s ním. Kým spev patrí medzi slabšie miesta, inštrumentálne ponúkla kapela špičkový výkon a hudobníci dokázali publikum nadchnúť viacerými spoločnými improvizáciami.

Neprehliadnuteľný frontman zase svoje vokálne nedostatky vyvážil skvelou šou - pravidelne obiehal všetky strany pódia a "jamoval" so svojími spoluhráčmi. Asi v polovici koncertu pripravil ochrankárom krušné chvíle, keď zišiel až k fanúšikom v predných radoch. Popri spevákovej čiernej hrive sa na veľkoplošných obrazovkách najviac pozornosti dostávalo večne usmiatemu bubeníkovi Taylorovi Hawkinsovi, ktorý si v jednej pesničke aj sám zaspieval. Dave Grohl, ktorý sa pred založením Foo Fighters preslávil ako bubeník kultovej Nirvany, predtým vtipne poznamenal, že Foo Fighters je jednou z mála rockových kapiel, v ktorej je bubeníkom dovolené spievať.


Foo Fighters - Bridge Burning (Live on Letterman)

Jedenásty ročník Frequency ponúkol koncerty hviezd i najnovších objavov alternatívnej scény, aké s výnimkou maďarského Szigetu a poľského Open'er festivalu neponúka v okolitých krajinách žiaden iný festival. Od štvrtka do soboty sa na hlavnom Race stagei a druhom Green stagei vystriedali interpreti rôznych žánrov zo všetkých kútov Európy či USA. Okrem spomenutých kapiel sa v sobotu predstavili napríklad aj Hadouken!, Panic! At the Disco, Jimmy Eat World, Samy Deluxe, Nneka, Carl Barat z Libertines, Friendly Fires alebo Stereo MCs. Návštevníci hudobného podujatia približne 150 kilometrov od Bratislavy sa vo štvrtok a v piatok mohli zabaviť na koncertoch interpretov ako Bombay Bicycle Club, The National, Interpol, Beady Eye na čele s Liamom Gallagherom, Seeed, Kele, Kaizers Orchestra, Hurts, Kaiser Chiefs, The Kooks, The Kills, Crystal Fighters, 3 Feet Smaller, Elbow, Kasabian, Deichkind, Feeder, Mono & Nikitaman, Apocalyptica, Jamie Woon, Dropkick Murphys, A-Trak, Subfocus, Chase and Status či Boys Noize.

Hudobné vystúpenia neboli jediným, čo Frequency festival ponúkol. Netradičným sprievodným programom bolo masové fotenie naháčov, ktorí sa v piatok napoludnie združili na betónovej ploche pod hlavným pódiom. Desiatky nahých ľudí zvečnil fotograf Gerrit Starczewski. Ten podobné fotografie vytvoril v minulosti napríklad aj na nemeckom festivale Melt!. Mnoho návštevníkov na rakúskom podujatí využilo možnosť okúpať sa v rieke Traisen, ktorá preteká cez areál festivalu či osviežiť sa vodou z hasičských hadíc, poležať si v Chill zóne neďaleko Green stageu, povoziť sa na kolotoči alebo nechať si urobiť masáž na jednom z mostov.

V porovnaní s najväčším slovenským festivalom Bažant Pohoda je však Frequency omnoho viac o veľkých hudobných menách, než o atmosfére, sprievodnom programe, či kvalite služieb. Priamo v areáli festivalu napríklad okrem skromnej Chill zóny ťažko nájdete príjemné kľudné miestečko na "leňošenie" medzi koncertami, dokonca ani pri stánkoch s občerstvením nie sú stoly a stoličky. Ponuka občerstvenia bola vzhľadom na veľkosť festivalu pomerne chabá a ceny jedla i nápojov samozrejme omnoho vyššie ako na slovenských festivaloch. Čo je na druhej strane aj výhodou, lebo ak by bol alkohol lacnejší, bolo by medzi návštevníkmi podstatne viac "spoločensky unavených" ľudí. Na druhej strane treba povedať, že okrem prekrývajúcich sa koncertov a časov prestavby dvoch najväčších pódií všetko, čo súvisí s hudbou, na Frequency festivale funguje na jednotku: Ponúka mimoriadne silný lineup, skvelý zvuk i svetlá, a bezpečnostné opatrenia pod pódiami na veľmi vysokej úrovni, o čom svedčí aj okamžité prerušenie programu počas piatkovej búrky. V ostatných smeroch však jeden z najlepších rakúskych festivalov len dokazuje, že Pohoda svojich návštevníkov naozaj poriadne rozmaznáva.


sobota (20.8.2011) na Frequency festivale - Nneka, Jimmy Eat World, The Ting Tings, Stereo MCs

Poznámka: Fotenie Foo Fighters bolo žiaľ umožnené len niekoľkým rakúskym médiám. Fotografie z prvých dvoch dní festivalu (Hurts, Beady Eye, The Kooks, The Kills, Elbow, Kasabian, Apocalyptica...) nájdete TU.

--
Zdroj: SITA, pm
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk