Eric Burdon bol vo štvrtok večer (25.8.) headlinerom koncertu Tribute To Freedom - Pocta slobode, ktorý sa na strednom nádvorí hradu Devín uskutočnil už po tretí raz. Jeho slávny hit House Of The Rising Sun bol v plnej kráse bodkou za vydareným večerom, známe tóny tejto skladby však dala fanúšikom "ochutnať" už predtým sprievodná kapela Richarda Müllera.

Burdon, ktorý 11. mája oslávil sedemdesiate narodeniny, bol ako hlavná hviezda koncertu príjemným prekvapením. Spolu so svojou kapelou The Animals neustále striedal rokenrolové a bluesové tempo a v prevažne priamočiarych skladbách dominoval jeho silný vokál. Anglickí hudobníci svoj takmer 90-minútový koncert odštartovali známymi piesňami When I Was Young, Don't Bring Me Down alebo Don't Let Me Be Understood, ktorej coververziu nahral aj Joe Cocker.

Nasledovali skladby San Franciscan Nights, Before You Accuse Me, I Believe To My Soul, či River Deep - Mountain High z repertoáru dvojice Ike & Tina Turner. Svoj najväčší hit si Burdon, ktorý bol napriek svojej výške na pódiu rovnako neprehliadnuteľnou postavou ako pred ním dvojmetrový Richard Müller, nechal až na úplný záver vystúpenia.



Oplatilo sa však počkať - House Of The Rising Sun je klasikou, ktorá viedla anglický rebríček singlov v júli 1964 a o dva mesiace neskôr dobyla srdcia rockových fanúšikov aj v Spojených štátoch. Spoločnosť EMI ju pritom najprv nechcela vydať na singli, pretože bola na tú dobu dlhá, mala viac ako štyri a pol minúty a tým bola nevhodná pre rozhlasové vysielanie. Skupina si však nakoniec jej vydanie presadila a stala sa jej najväčším hitom. Až takým, že skvelej kapele Richarda Müllera, ktorý Burdonovi "predskakoval", stačilo do inštrumentálnej improvizácie v piesni Cigaretka na dva ťahy zakomponovať len úvodné gitarové tóny House of the Rising Sun a okamžite si vyslúžili aplauz a vyvolali na tvárach návštevníkov široké úsmevy.

Dokončenie skladby pochopiteľne prenechali jej autorovi a najväčšej hviezde večera, už táto "maličkosť" však dokázala, že sa slovenský spevák obklopuje muzikantskou špičkou. Müller a jeho band, v ktorom hviezdil hráč na ústnu harmoniku Erich Boboš Procházka, saxofonista Michal Žáček, gitarista Peter Markuljak, či klávesák Vilo Vitéz, ponúkli prevažne staršie piesne ako Dve líšky, Nina Ricci, Nebude to ľahké, Milovanie v daždi, Tlaková níž, Kníže Rohan, Nahý II, či Po schodoch v novom groovy aranžmáne.



Pred ním počas západu slnka Oskar Rózsa spolu s Martinom Valihorom, Marekom Minárikom, Vladislavom Šarišským a ďalšími hudobníkmi predstavil projekt Hrana, ktorým vzdávajú poctu svojmu už nežijúcemu priateľovi, skladateľovi Marekovi Brezovskému. "Chcel som, aby Marekove pesničky raz zazneli aj na Devíne a som rád, že sa to dnes aj stalo," povedal divákom asi v polovici koncertu Rózsa. Brezovského hudba však na otvorenej scéne nevyznela tak silno, ako keď bola "zakonzervovaná" v klubových priestoroch, kde ju Rózsa a spol. predstavili počas júnového turné (reportáž+foto). Koncertu uškodilo aj časové obmedzenie - najmä druhá polovica bola príliš hektická a zhustený "festivalový" program podujatia neumožnil dostatok priestoru na citlivú interpretáciu intímnejších skladieb.



Návštevníci, ktorých prišlo menej ako v predchádzajúcich dvoch ročníkoch akcie, na začiatku podujatia videli ešte dva koncerty. O úvodné číslo večera sa postarala trnavská skupina The Breakers s hitmi 60. rokov. Ich záverečný rokenrol Johnny B. Goode z repertoáru Chucka Berryho rozhýbal publikum. Ako druhý interpret poradí sa vo štvrtok podvečer na Devíne predstavil "rockový bard" českej hudobnej scény Vladimír Mišík s kapelou ETC.... Zahrali piesne z nového albumu Ztracený podzim, ktorý vyšiel minulý rok, došlo však aj na legendárne hity Variace na renesanční téma či Jednohubky, ktorá odznela ako prídavok. Hit Stříhali dohola malého chlapčeka však na Devíne nezaznel. "Hráme novšie skladby, aby sme neurobili sami zo seba revivalovú kapelu," zdôvodnil s úsmevom výber piesní pre TASR samotný Mišík.



Projekt Tribute To Freedom - Pocta slobode vznikol v roku 2009 pri príležitosti 20. výročia Nežnej revolúcie. Na prvých dvoch ročníkoch účinkovali známe mená domácej, českej aj svetovej scény ako Jon Anderson - spevák skupiny Yes, írska speváčka Sinéad O'Connor, Marta Kubišová, David Koller, Vladimír Merta, Michael Kocáb a Pražský výběr II., Marián Varga či Jana Kirschner.

--
Text: TASR, Patrik Marflák
Foto: Julo Dubravay