V predvečer bratislavského koncertu americkej kapely Yellowcard sa táto pop punková formácia predstavila v pražskom Lucerna Music Bare a ponúkla klubovú šou na úrovni, akú možno v našich končinách zažiť iba málokedy. Značnú časť tohto úspechu však treba prisúdiť i hosťujúcim 3 Feet Smaller, ktorí sa predstavili ako jediná predkapela večera.

Predkapely sú mnohými fanúšikmi vnímané ako istá forma nutného zla, ktoré musia pretrpieť kým sa ich obľúbená skupina dostane na pódium. Rakúski 3 Feet Smaller však v tomto ohľade prekvapili. Mimo série dynamických skladieb, ktoré ponúkli, pracovali s publikom – a to doslova. Na máloktorom koncerte možno vidieť kombináciu crowd surfingu, mosh pitov, spoločného spievania, kývania rukami, hromadného slow motion či dokonca zamŕzania do "cool" póz (štronzo).

Samotní Yellowcard sa na pódiu objavili o trištvrte na desať, aby ponúkli zhruba hodinu a pol trvajúcu šou. Porovnanie s vystúpením 3 Feet Smaller tu na mieste nie je, hoci treba uznať, že skombinovaním hudby amerických pop punkerov a šou rakúskych punk rockerov by vznikla takmer dokonalá koncertná kapela tohto žánru.

Yellowcard sa na pódiu uviedli skladbou z nového albumu When You're Through Thinking, Say Yes (2011) – For You, And Your Denial. Nasledovala dvojica piesní Way Away a Breathing z albumu Ocean Avenue (2003) – na rovnomenný a azda najznámejší hit si však skandujúce publikum muselo ešte počkať. V setliste pritom prevažovali rockovejšie skladby dávajúce vyniknúť elektrickým i klasickým husliam v rukách Seana Mackina, ktorých zvuk podľa mnohých kritikov odčleňuje Yellowcard od iných pop punkových kapiel.

Po krátkej akustickej vsuvke v podobe skladby Empty Apartment zahrali Yellowcard poslednú päticu piesní, po ktorej sa odobrali do zákulisia. Svoj najznámejší hit Ocean Avenue si však nechali až na úplný koniec koncertu. Po opätovnom príchode kapely na pódium tak odzneli piesne Hang You Up, Believe a napokon i už spomínaný Ocean Avenue. Yellowcard zahrali v Prahe na výbornú a treba podotknúť, že za unikátnu atmosféru celého klubového večera z veľkej časti mohli i rakúski 3 Feet Smaller.

Americkí pop punkeri sa už dnes večer predstavia aj na Slovensku v doprovode domácich From Our Hands. Je otázne či bude hľadisko Majestic Music Clubu predĺžené až pod samotné pódium podobne ako tomu bolo v prípade Lucerna Music Baru, súdiac podľa pražského koncertu sa však slovenskí fanúšikovia majú na čo tešiť.

Setlist:
For You, And Your Denial
Way Away
Breathing
Fighting
Rough Landing, Holly
Five Becomes Four
With You Around
Life of Leaving Home
Empty Apartment
Sing for Me
Light Up The Sky
Life Of A Salesman
Only One
Lights and Sounds
Hang You Up
Believe
Ocean Avenue

--
Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Yellowcardrock.com