"Choďte už dole z pódia," ozývalo sa z davu počas vystúpenia dvojice Michael Szatmary a Kyka Hammel. Tí sa predstavili ako predkapela britskej synthpopovej formácie Erasure. "Toto je najhoršia predkapela roka – keby to bolo iba inštrumentálne vystúpenie, nič nepoviem. Ale tá speváčka nemá hlas, charizmu a ešte k tomu tá výslovnosť," počastoval vystúpenie slovenskej dvojice jeden z návštevníkov koncertu.

Michael Szatmary a Kyka Hammel sa tak po pol hodine pobrali do zákulisia sprevádzaní iba akousi ozvenou potlesku, zatiaľ čo dav začal skandovať "Erasure!" Tí si pre bratislavskú Hant Arénu (športová hala Pasienky) pripravili dovedna dvadsaťjeden skladieb, ktoré jednak mapovali ich doterajšiu kariéru a pritom neopomínali ani nový album Tomorrow's World.

Vince Clark, ktorého sa nám podarilo ukoristiť na krátky rozhovor, si pritom zaspomínal najmä na časy, keď hrali v Prahe tesne pred revolúciou. "Boli sme jednou z prvých západných kapiel, ktorým bolo dovolené v Prahe zahrať. Pre mňa osobne bolo najsilnejším momentom vidieť dav ľudí s nahrávacími zariadeniami, ktoré po celý hodinu a pol trvajúci koncert držali nad hlavami. Až potom sme sa s Andym dozvedeli, že naše albumy nie je možné normálne kúpiť. Bol to šok, no zároveň nám to otvorilo oči," uviedol Clark. Neopomenul však ani Petra Muka a kapelu Oceán, na ktorých si ešte stále dobre pamätá. "Petr mal úžasný hlas – vtedy sme jeho kapelu s Andym prirovnali k akémusi elektronickému U2," spresnil.

Aj napriek tomu, že album Tomorrow's World vydali iba pred nedávnom, už teraz pripravujú materiál na ďalší. "Budúci rok sme si vyhradili na písanie. Zavrieme sa v štúdiu s akustickou gitarou a budeme sa snažiť vytvoriť nové veci. Nerád by som však hovoril o konkrétnom termíne vydania." Okrem skladania vlastných piesní by sa však Clark chcel zamerať i na ďalšie oblasti: "Celé roky dostávame ponuky od najrôznejších interpretov, ktorí chcú od nás autorské skladby. Myslím, že by bolo fajn venovať sa aj tomuto a budúci rok bude ideálny čas začať," dodal hudobník, ktorého meno bolo v minulosti spájané s kapelami ako Depeche Mode, Yazoo či The Assembly.

Počas exkluzívneho rozhovoru pre Hudba.sk sa pritom ospravedlnil za absenciu Andyho Bella, ktorý ráno absolvoval lekársku prehliadku v Prahe. "Andy si momentálne šetrí hlas, aby na pódiu podal čo najlepší výkon. Nejde o nič vážne, bude v pohode," uzavrel s úsmevom Clark. Akákoľvek hlasová indispozícia, ktorú Bell ráno mal, sa jeho výstupom na pódium stratila. Aj napriek tomu, že londýnska synth popová legenda je už 26 rokov na scéne, stále má čo ponúknuť. Hoci poľavili z extravagantných oblečkov a šialených módnych kreácií, energia zostala.

Po rozohrievacom úvode v podobe skladby Sono Luminus zo siedmeho štúdiového albumu kapely, zazneli prvé tóny jedného z najväčších hitov Erasure. Always postavil na nohy takmer každého. Príjemná atmosféra a energia pritom sršala nielen z publika, ale aj z pódia. Je jasné, že celá šou s miestami teatrálnymi prvkami je nacvičená, no tvár Andyho Bella žiariaca širokým úsmevom hovorila za všetko. Pre slovenských fanúšikov si dokonca spoločne s Vinceom pripravili aj papier s niekoľkými frázami, z ktorých najväčších úspech si vyslúžil milý preklad ich krstných mien: "Andrejko a Vincko".

Doby, kedy sa pódium na koncertoch Erasure premenilo na jedno veľké a miestami cielene gýčové javisko, už pominuli, hoci ligotavé kostýmy a obtiahnuté nohavice zostali. V setliste prevažovali skladby z nového albumu, ktoré však slovenské publikum bavili rovnako, ako časom overené hity Blue Savannah, Love To Hate You či Sometimes. Pri piesni Alien sa Vince po prvýkrát postavil mimo svojich klávesov schovaných za veľkou plastikou chrliča a na gitare odohral jej akustickú verziu. Po ďalšej sérií skladieb zakončenej A Little Respect nebolo možné označiť prebiehajúci koncert inak, ako veľkú tanečnú párty. Ľudia tancovali pred pódiom, na sedadlách, na schodoch, dokonca aj v zákulisí. Andy a Vince tak po svojom odchode z pódia nechali publikum tlieskať hodnú chvíľu, aby sa vrátili s dvojicou prídavkov Oh L'Amour a Stop.

Erasure dali do svojho pódiového vystúpenia energiu a pozitivizmus, ktorý je pre ich tvorbu vlastný. Napriek faktu, že mnohé zo skladieb z ich ostatného albumu Tomorrow's World si od hudobných kritikov vyslúžili priemerné ohlasy, ľudia sa bavili a odchádzali s rovnako širokým úsmevom, s akým Andy prišiel na pódium. Svoj pre tento rok zatiaľ posledný ohlásený koncert odohrá dvojica už zajtra v Budapešti. Ako však Vince Clark povedal pre Hudba.sk: "Určite nejde o naše posledné turné, ďalšie koncerty máme v pláne."

Setlist:
Sono Luminus
Always
When I Start To (Break It All Down)
Blue Savannah
Fill Us With Fire
Breath Of Life
Drama!
Be With You
Ship Of Fools
Chorus
Breathe
Victim Of Love
Alien
Love To Hate You
I Lose Myself
A Whole Lotta Love Run Riot
Chains Of Love
Sometimes
A Little Respect
Oh L'Amour
Stop

--
Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Igor Daniš – Hudba.sk