Legenda slovenského punku Davová Psychóza len pred nedávnom oznámila zrušenie turné proti ťažbe uránu organizované v spolupráci s Greenpeace. Čo je za týmto krokom a akú kompiláciu chystajú pre svojich fanúšikov prezradil exkluzívne pre Hudba.sk gitarista Marcel Duchoň.

Na vašich stránkach ste informovali o zrušení dlho očakávaného turné...

Áno, museli sme zrušiť a presunúť "šnúru", pretože spevák Jano nemohol vycestovať z Austrálie, kde žije tretí rok, kvôli vízam. Našťastie sa nám dosť rýchlo podarilo presunúť koncerty na august a september - prvý je na Minikvase 21.8. a predbežne posledný 27.9. v Brne.

Turné proti ťažbe uránu bude prebiehať v spolupráci s Greenpeace, prečo práve spojenie punku a ochrany prírody?

Celé to bol môj nápad, keďže sa už dlhé roky venujem rôznym mimovládnym organizáciám na ochranu životného prostredia. V podstate už po revolúcií som sa začal angažovať v Slobode zvierat a s ľuďmi odtiaľ organizoval viacero akcií. Davová Psychóza v podstate spieva o týchto veciach a sme za ochranu životného prostredia a ľudských práv. V Greenpeace máme známych a kamarátov a kampaň proti ťažbe uránu je momentálne veľmi aktuálna, takže sme ich oslovili a spolupráca bola dohodnutá.

Keďže pôjde o ekologické turné, môže sa očakávať využitie alternatívnych zdrojov energie a recyklovateľných materiálov?

Bohužiaľ, budeme hrať, svietiť a fungovať na "klasickej" elektrickej energií – nezašli sme ešte až tak ďaleko, ale v budúcnosti človek nikdy nevie. Jedinou nevýhodou je, že ľudia, ktorí sa nezaujímajú, alebo nevidia do celej mašinérie kontroly výroby elektriny a podpory jadrovej energie štátom, to celé nepochopia. Ja tento aspekt riešim podporou podobných akcií, osobnou účasťou na nich a recykláciou všetkého odpadu, čo produkujem. Na koncertoch samotných to záleží od majiteľov klubov, môžeme im to navrhnúť, ale úspech takéhoto postoja závisí len a len od nich.

Akým spôsobom bude teda na samotnom koncerte figurovať Greenpeace?

Jedná sa hlavne o istú formu morálnej podpory, ale samozrejme tam bude prítomná i tá aktívna zložka. Niekto by možno čakal, že turné bude priamo v lokalitách samotnej plánovanej ťažby – čo do budúcna nevylučujem – no momentálne sa jedná o tú klasickú koncertnú formu. V miestach konania bude mať Greenpeace svojich ľudí, prezentačný stolík, materiály, petíciu a budú sa rozprávať s tými, ktorí prejavia záujem. Okrem toho bude počas hrania prebiehať premietanie rôznych záberov s ekologicky zameranou tematikou, takže pôjde o koncert s poriadnym audiovizuálnym zážitkom.

Takže každý návštevník koncertu dostane do ruky prezentačný leták?

Členovia Greenpeace síce budú priamo v sále, ale touto formou to pravdepodobne riešené nebude, i keď bližšie detaily sme ešte s nimi neprejednávali.

Čo ale samotný koncert, plánujete hrať skôr staršie alebo novšie skladby?

Setlist máme už nejakú dobu hotový a vo všetkých mestách bude viac-menej rovnaký, až na pár malých odlišností závisiacich od fanúšikoch samotných. Celkovo sa jedná o mix piesní z dvoch novších platní doplnený o staršie záležitosti. Paradoxne sa snažíme vyhýbať nášmu kvázi najtvrdšiemu a najradikálnejšiemu albumu 'Svet žaluje', a to aj napriek tomu, že časť ľudí, čo nás počúva ho má najradšej. Môžem ale prezradiť, že prvá skladba na všetkých koncertoch bude práve 'Homo Debils' z už spomínanej platne, čo je aspoň malá satisfakcia. Celkovo sa snažíme skladby vyberať podľa ich nadväznosti, dynamiky a ďalších vecí – všetko ale aj tak závisí od koncertu samotného. Na tomto turné budeme hrať dokopy 25 piesní, čo je program trvajúci asi 75 minút bez prídavkov. Práve do nich nás ľudia "dokopú" sami, čo ma vždy teší aj keď niekedy padám na hubu.

Za svoju existenciu si Davová Psychóza prešla rôznymi ideologicko-ideovými zmenami, kvôli čomu ste jeden čas nehrali skladby z 'Antropofóbie', je tomu stále tak?

Už nie, ale aj tak nehrávame polovicu našich skladieb – nemáme na to už chuť, či skôr máme pocit, že už to nie je také, aké to bolo voľakedy. Tie texty sa hodili na tú dobu, teraz sú časy úplne iné, zmenil sa systém, zmenili sa ľudia a životné podmienky, proste to už nie je ono. Samozrejme sa nám niekedy stane, že nejaká skupinka kričí celý koncert nejakú skladbu, ktorú nakoniec aj zahráme – fanúšikovia sú teda svojim spôsobom strojcami našich hudobných krokov.

V roku 2004 ste vydali DVD 'Davová Psychóza 1988-2003', plánujete niečo podobné?

V tomto smere nie, ale chceli by sme vydať naše "staré vykopávky", ktoré nikdy nevyšli. Na trhu by sa to malo objaviť ešte tento rok, lebo ak to nevydáme teraz, tak potom už naozaj nikdy. (smiech) V podstate sa bude jednať o remastrované verzie, ku ktorým pravdepodobne pridáme aj nejakú "memoárovú" knižku a pár videí z koncertov. Ako špeciálny bonus pripravujeme 2 úplne nové skladby, ktoré dúfam nahráme v štúdiu aj s Maťom Šebeňom.

Takže sa tam objaví aj legendárne demo z roku 1989?

Presne tak, bude tam väčšina vecí z toho obdobia, ktoré sa nikdy na verejnosť nedostali.

Čo ty, na sólovú dráhu sa nechystáš?

No ja už na nej v podstate nejakú dobu som. Mal som kapelu Pastiery Stromov, hral som vo skvelej skupine Revolver so speváčkou Kristínou Vulgan a teraz mám Potulný Orchester, takže konečne žiaden rachot a vrešťanie.

Na vašich stránkach je asi najznámejší obraz diabla z Codex Gigas (Diablova Biblia) – čo tam robí?

Nó, vegetí. Celé to navrhol náš grafik, ale čo tým sledoval, to teda netuším – ale nejedná sa o žiadnu koketu s pekelnými mocnosťami, i keď...ktovie (smiech).

--
Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Davovapsychoza.sk

Súvisiaci interpreti: Davová Psychóza