Bratislavská skupina Inekafe už v utorok (11.1.) vyrazí na svoje prvé klubové turné po šiestich rokoch. Na pätnástich koncertoch v piatich mestách sa okrem hlavnej hviezdy predstaví aj 20 nových tvárí slovenského a českého rocku. Spevák a autor piesní Inekafe Vratko Rohoň, spoluhráčmi familiárne prezývaný Štefan, si presne týždeň pred začiatkom turné na chvíľu odskočil zo skúšky v bratislavskom MMC, aby nám porozprával o príprave na turné, o novom albume, o fanúšikoch a tínedžeroch, aj o svojom pohľade na mladú slovenskú scénu. Niektoré výpovede sme spolu s exkluzívnymi zábermi zo skúšky nahrali na kameru...

O niekoľko dní začína vaše turné. Ako prebieha skúšanie?

Včera (3.1.) sme začali profesionálne skúšať už na pódiu, naostro so svetlami, so zvukárom a so všetkým, čo k tomu patrí. Doteraz sme koncertný program skúšali jeden celý mesiac v skúšobni. Teraz sme si vlastne požičali klub MMC a budeme tu mať päť skúšok, v ktorých už dolaďujeme presne to, čo uvidia fanúšikovia na koncertoch.

Na výberovke Najlepších 15 rockov ste vydali aj akustické verzie niektorých skladieb. Budete ich v tejto forme prezentovať aj na turné?

Celé turné bude poňaté rockovo, od začiatku do konca programu. Budeme hrať len rockové verzie pesničiek, aj tých, ktoré sú prerobené na unplugged. Ale nevylučujem, že sa môže stať, možno v rámci prídavku alebo podľa nálady, že by sme dali jednu alebo dve pesničky len tak na španielke s ľuďmi. Ľudia to majú radi, je to také spestrenie koncertného programu. Rovnako aj naša unplugged výberovka je len spestrením našej diskografie, pretože my sme rocková kapela, nie sme akustická kapela. Ale sem-tam urobiť niečo iné nie je zlé.

Ty si koncom roka 2010 odohral aj dva sólové akustické koncerty. Máš v pláne v tomto nejako pokračovať a viac sa hýbať týmto smerom?


Vratko (Inekafe) o akustickom hraní

Spomínal si nový album, ktorý ste začali nahrávať v decembri. V akom je to momentálne štádiu?

Pred mesiacom sme dokončili nahrávanie prvej časti - nahraté sú bicie aj komplet jedna gitara. Je to celé naskúšané, ten základ je nahratý, ale po dokončení šnúry bude asi mesiac pauza od hudby, pretože aj v práci máme nejaké povinnosti, ktorým sme teraz celkom dali... No a tie keď si splníme, tak budeme na jar ten album ďalej nahrávať a chceli by sme, aby aj vyšiel v prvej polovici tohto roka.

Album nahrávate v štúdiu skupiny Lavagance u Mareka Rakovického. Bude pod ním podpísaný ako producent? Prečo nahrávate práve tam?

Nepovedal by som, že Marek Rakovický bude producentom albumu. Je to však jeho štúdio a my sme sa rozhodli, že ten album nahráme tam, pretože veľmi dobre u neho znejú bicie a veríme tomu, že rovnako dobre budú znieť aj gitary. Je to štúdio, kde nám zatiaľ bicie znejú najlepšie zo všetkých štúdií, kde sme doteraz nahrávali. A aj Marekov prístup je v pohode, má celkom inovačné nápady v rámci technológie nahrávania, takže by sme to uňho chceli dokončiť. Ale nemyslím si, že bude podpísaný ako producent, samozrejme povie svoj názor na veci, ktoré robíme, ale nie je to v tom zmysle, že 'bude to takto chlapci'.


Vratko (Inekafe) o nahrávaní albumu + záznam zo skúšky

Spomínal si, že pôjde o tvrdý rockový album, bude tvrdší než vaša predchádzajúca tvorba? Akým smerom sa posúva váš zvuk, ak by si to vedel porovnať s minulosťou...


Vratko (Inekafe) o novom albume a zvuku Inekafe

Čo ťa ako autora oplyvňuje, akú hudbu momentálne počúvaš? Nájdu fanúšikovia na novom albume nejaké vplyvy, ktoré by ich mohli prekvapiť?

Ja už v mojich 36 rokoch ťažko začnem smerovať hudobne niekde inde. Moje hudobné vnímanie rockovej muziky je stále to isté, bez ohľadu na to, či je to kapela A alebo kapela B, vždy ma zaujímajú kapely, ktoré majú dobrú rytmickú slohu a dobrý melodický refrén. Čiže toto je aj moje základné hudobné smerovanie. Pokiaľ príde nová kapela a niečo takéto má v sebe, že má to tie 'gule', tak sa mi to páči. A keď kapela, ktorú som mal rád dlhé roky, vydá album, ktorý to nespĺňa, že už tá kapela nejakým spôsobom vyšumí s tými nápadmi, tak ma to už potom až tak nezaujíma. Vždy sa snažím aj v rámci tých nových kapiel hľadať také pesničky a celkovo inklinujem k takým skladbám, ktoré spĺňajú tieto kritériá. Čiže je to, a vždy bolo, kritériom aj pri tvorbe našich pesničiek.

Čo sa týka zvuku, tak je jasné, že aj aparáty a zvuk jednotlivých nástrojov sa menia. Všetci sme obmenili buď gitary alebo zosilovače, snažíme sa dosiahnuť trošku modernejší zvuk na tých gitarách. Ale to neznamená, že si teraz budeme za každú cenu kupovať niečo nové. Vždy aj pri výbere tých zosilovačov sa snažíme nájsť zvuk, ktorý je moderný, ale napríklad Wayo používa Marshall 900ku (JCM 900, pozn. red.), čo je klasický zosilovač. Aj to možno charakterizuje to naše smerovanie, že chceme byť niekde medzi tou klasikou a ísť proste vždy aj dopredu. Neviem si predstaviť, že by sme teraz dodržali zvuk dema Kachny (1996) alebo Situácia (1997), chceme ten zvuk inovovať a chceme, aby to malo v čase vydania tie gule, ktoré malo Inekafe vždy.

Na náš Facebook som dal otázku, že čo by sa ľudia spýtali kapely Inekafe, aby som zistil, čo príde od fanúšikov aj od nefanúšikov... A nejaký nefanúšik sa spýtal, či vám nevadí, že na váš "frčia" väčšinou tínedžeri. Myslíš, že nový album osloví aj staršie publikum, uvažuješ vôbec nad tým pri písaní textov?


Vratko (Inekafe) o fanúšikoch, nefanúšikoch a tínedžeroch

A čo nové texty, sú už napísané? Povieš o nich niečo viac?

My ideme do štúdia vždy až keď je všetko hotové. Nepíšeme nikdy nič v štúdiu, je to drahé a neprofesionálne. Texty budú... normálne texty Inekafe.

Aký je tvoj pohľad na súčasnú slovenskú scénu? Čo hovoríš na mladé kapely, mnohé z nich ste pozvali aj na hosťovanie na turné...

Myslím si, že na Slovensku vzniká zaujímavá generácia kapiel, ktoré možno na začiatku vyrastali na nás, a je to veľmi dobré, lebo už ten štýl, ku ktorému sa hlásia mladé punk-rockové kapely je niekde inde. Oni počúvajú ďalšiu generáciu americkej muziky, už to nie je len Bad Religion, Green Day a Blink-182, čo sme počúvali my, ale počúvajú aj niečo úplne iné. Sú to kapely, ktoré možno, keď ešte nevedeli hrať, počúvali nás, a dnes dorástli na muzikantov, ktorí sú viac stotožnení s tou novšou generáciou zahraničných kapiel. A je to fajn, sú medzi nimi kvalitnejšie kapely aj menej kvalitné, snažili sme sa ich trošku vytriediť, a tie z nášho pohľadu najlepšie sme pozvali na turné.

Bude to dokopy 20 hostí - nechceli sme zobrať jednu kapelu a tú predstavovať celému Česko-Slovensku, pretože dneska je pre kapely skvelou formou propagácie internet. Keď príde na našich 15 koncertov 20 hostí, tak si to ľudia natočia na fotoaparáty a mobily, zavesia to na Youtube a ľudia si budú môcť pozrieť predkapelu, ktorá bola v Bystrici, Košiciach alebo Prahe. Takto tým kapelám pomôžeme, ľudia ich spoznajú, chceme takto trošku podporiť tú scénu, aby sa čo najviac prezentovala.

Uvažovali ste v rámci podpory mladých kapiel aj nad niečím ďalším, ako napr. založenie labelu alebo vydanie kompilácie?

Založenie labelu je niečo ako založiť si leteckú spoločnosť - musíš byť miliardárom, aby si si mohol založiť label a potom sa stať milionárom (smiech). Takže zakladanie labelu určite nie je nič, čo by pre nás bolo témou dňa. Dnes je label už skôr len taká nejaká imidžová záležitosť, značka pod ktorou vydáš hudbu, ale už to nie je ani zďaleka to, čím to kedysi bývalo. Práve internet sprístupnil strašné množstvo informácií a rovnako sprístupňuje muziku zadarmo na stiahnutie, takže labely skôr končia ako začínajú...

Ja mám práve na mysli formát internetového labelu. V podstate ide o to, že by ste podporili mladé kapely nielen na koncertoch, ale aj tým, že pod svojou značkou "vydáte" ich skladby, ktoré takouto formou vlastne odporučíte svojim fanúšikom...

S niečím takým sme sa už pohrávali, ale je tu aj ten faktor, že každý z nás má svoju robotu a sme vlastne radi, že máme čas na Inekafe. Tých možností a variácií, ktoré sa dajú robiť okolo muziky, by bolo nespočetné množstvo, ale sme radi aj za ten jeden alebo dva mesiace v roku, ktoré môžeme venovať kapele Inekafe. A myslíme si, že určite aj toto pozvanie na naše koncerty tým kapelám pomôže.

Ty stále lietaš, teraz máš dvojmesačnú dovolenku alebo ako to máš zariadené? Aké sú vaše ďalšie koncertné plány a možnosti po skončení tohto turné?

Teraz mám január, ktorý mi dali z firmy voľno. V letectve je vždy v lete sezóna a v zime je toho lietania menej, pokiaľ lietadlo neodletí aj s posádkami niekam do Afriky a tam sa lieta. Naša spoločnosť je teraz v Európe, lietajú sa európske linky a tu práve nie je sezóna, takže mi dopriali viac toho voľna, aby som si mohol porobiť svoje veci. Lenže v podstate o to menej bude času v lete, takže aj sezónu letných festivalov bude mať Inekafe veľmi limitovanú. Asi niečo na spôsob minulého roka, tých festivalových koncertov bude veľmi málo. Vystúpime iba na niektorých open-airoch, aby sme sa aj v lete niekde ukázali, budeme sa snažiť nehrať na tom istom mieste dvakrát. V ďalšom fungovaní Inekafe to vidím skôr tak, že takto v zime bude tých koncertných aktivít viac ako v lete.

Manažér Inekafe Roman Fecko o tom, ako z jedného zimného koncertu vzniklo turné:


Roman Fecko o Inekafe Tour 2011

--
Autor: Patrik Marflák
Video a foto: Vladimír Labát

Súvisiaci interpreti: Inekafe