Mladá ružombersko-banskobystrická kapela Švepes iba pred nedávnom vydala svoj eponymný debutový album, na ktorom hosťoval aj Braňo Jobus. V súčasnosti sa začínajú pripravovať na nahrávanie svojho prvého videoklipu, ktorý podľa ich slov určite nebude "na štýl funky letnej pesničky, kde sedíme na T-Com pláži". Rozhovor pre Hudba.sk poskytol spevák a gitarista kapely Lukáš 'Hlavo' Hlaváč.

Pred vydaním vášho debutového albumu ste vyhrali Zlatý štít Liptova a nahrali EPčko Zemiaky – aká bola cesta k novej platni?

Keď sme do kapely zobrali gitaristu Rezňa, prihlásili sme sa na Zlatý štít Liptova. Bola to súťaž kapiel v Liptovskom Mikuláši, a tak sme si povedali, že to skúsime. Napokon sme to vyhrali a cena bola 40 hodín v nahrávacom štúdiu rádia Lumen. Tak vzniklo naše prvé EP – proste päť songov, papierový obal. Druhé sme po roku dali dokopy u Medveďa, kde sme sa vlastne po prvýkrát stretli s klávesákom Bukom. Ono sa vôbec nevolá Zemiaky, to vymysleli chalani lebo majú radi škrob a nejako sa to uchytilo. (smiech) V princípe sme chceli dať dokopy normálny album, ale v tej dobe všetci robili EPčka, a tak sme ho urobili aj my.

Pár mesiacov na to ste nahrali Emila a prihlásili sa do súťaže kapiel z banskobystrického kraja. V tej dobe ste dosť radikálne zmenili svoj sound...

Štýl sa nám prirodzene vyvíjal a vyvíja. Máme naživo dosť divný zvuk a tým, že sme s Momom spolu už asi osem alebo deväť rokov, sme si toho okolo hudby už zažili vcelku dosť. Začali sme hrať punčík, potom rock a neskôr taký optimistický funk 'n' roll. To boli ešte časy, kedy boli funkové gitary a riffy v kurze. Aby som bol úprimný, zvukovo nás dosť posunul Peťo Dobrík, ktorý s nami nahrával aktuálny album. Je to hudobník a vyzná sa – napríklad v jednej skladbe som mal pôvodne vymyslené tri gitary, na čo mi povedal, že prečo tam nenechám jednu a nedám dôraz napríklad na frázovanie.

Takže produkciu mal na starosti viac Peťo Dobrík, než Janka Kozáková?

Myslím, že Peťo je trochu inde, než Janka. Pesničky od Mukatada sú iné ako naše – podľa mňa je to príjemný pop, ale to my hrať nechceme.

Samotný krst sa napokon o niečo odložil kvôli tvojmu odchodu do Anglicka...

Ako sa to vezme. Spýtal som sa chalanov či chcú robiť niečo okolo hudby a mňa, keďže sa album išiel mixovať. Povedali, že nie, a tak som na pár mesiacov odišiel do Londýna zarobiť si nejaké peniaze a rozšíriť obzory. Predsa len som celý život zaseknutý v Ružomberku a Londýn je niečo úplne iné. Večer ideš do baru a hrajú tam známe aj neznáme kapely, takže mi to vcelku pomohlo. Neviem či sa to odráža na tvorbe nových riffov alebo aranžmánov, ale určite mi to otvorilo obzory ako sa dá hrať. Množstvo kapiel tam používa veľa elektronických zariadení - majú jednu gitaru alebo basu, klávesy a experimentujú so zvukmi. Išlo najmä o to, že sa nesnažili nasilu vymýšľať niečo nové – použili riff od Led Zeppelin a dali tomu úplne nové oblečenie, pustili do toho beaty z Macu a mali novú skladbu.

Na albume hosťuje aj Braňo Jobus. Objavíte sa v line-upe Vrbovských vetrov?

Veľmi sme chceli, ale to závisí od manažmentu a od včasného riešenia vecí. Aktuálne manažéra nemáme a keďže si každý riešime vlastný život, nebol na vybavovanie čas. Buko je však s Braňom kamarát a zbožne obdivuje projekt Vrbovskí víťazi, ktorý je o bezpečnosti pri práci, takže sa to vcelku hodilo pri pesničke Červený medveď. Celé je to o tom, ako sme hrali na jednom festivale a prespávali u kamoša v Rybníku (dedina pri Leviciach, pozn. red.). Ráno sme vyšli z domu, na stene bol nalepený plagát s nápisom "obvodný montér" a vtedy Bukovi skrslo v hlave, že to musíme dať Braňuškovi prečítať. Nanešťastie sme to všetko riešili cez net, takže nám iba poslal naspievané party, ktoré sme potom zmixovali. Ešte sme ho ani na kofolu nestihli pozvať, ale dúfame, že to príde - chceme ho prekvapiť. (smiech)

Setlist na letné koncerty už hotový máte, ako je to so zostavou, keďže na oboch krstoch vám hosťoval gitarista Luky?

Zostava tradične ja, Momo, Buko, Kubro a niekedy Luky. Určite si s ním ešte plánujeme zahrať a nielen na väčších stageoch. Ja nie som nejaký úžasný gitarista a hlavne nie sólový. Cítim viac rytmus a mám rád poriadny grunge bez krabičiek, takže nám na pódiu chýba niečo viac technického a vatička. Luky hrá s Bukom v inom projekte a jednoducho sme si sadli ako ľudia. Zatiaľ je však viac hosťujúcim, než stálym členom kapely.

Účasť na festivaloch do veľkej miery závisí aj od hranosti v rádiách. Ako reagovali na váš nový album?

Ak mám pravdu povedať, neviem. Buko bol na Radio tour a ja som nemal čas počúvať. Koniec koncov, žiadna slovenská kapela, ktorá sa pohybuje na tejto scéne nie je hraná v rádiách ako Expres či Fun. Nás strašne potešilo, že nás Biba z FMka pozvala do svojej relácie. Nie preto, že ide o rádio, ale o komunitu. O tom podľa mňa slovenská hudobná scéna je – nájsť si svoje miesto. To však môže byť niekedy dosť problém a nie vždy je dobré iba hľadať diery a následne ich zapĺňať...

Rádiá a novinári dosť reagovali na skladbu Počasie – nerozmýšľalo sa o jej prípadnom rádio edite?

Počasie bolo pôvodne takou tajnou pesničkou, ktorú som nahral viac pre seba a chalanov, ako pre album. Boli v tom bývalé frajerky a ďalšie podobné veci, takže som si nad to sadol iba s Peťom a vyšiel z toho taký menší akustický počin. Mne sa tá pesnička páči a myslím, že je vyvrcholením hĺbky, do ktorej sme sa v celom albume snažili nahliadať. Je pravdou, že sa to na koncertoch dobre hrať nedá, ale je to srdcovka. Prerábka by mohla odznieť na nejakom letnom festivale, ale radšej to nesilím.

Čo nové materiály?

Pomaličky sa nám začínajú rodiť, ale zatiaľ sme v takom štádiu, že skôr pracujeme na koncertnom programe a prvom klipe.

Na akú skladbu?

No, a tu sa dostávame k dileme. Ja by som hrozne chcel, aby to bol Urpín hotel, čo je priama rocková skladba s trochu pochmúrnou atmosférou. Iné jazyky tvrdia, aby sme spravili klip na Zdena, ktorý je viac vhodný na leto. Lenže Zdeno je už stará vec od Medveďa a prezentovať sa prvým naozajstným videoklipom ku starej pesničke mi príde ako zbytočnosť. Určite by som však chcel Urpín a prípadne aj Chcem si kúpiť – ono je to všetko o komunikácií...

Rozmýšľal si už aj o prípadnej podobe toho klipu?

Pôvodne som to chcel spraviť na štýl "hand" kamery, ale jeden známy, ktorého som s týmto nápadom oslovil mi povedal, že sa to k tomu nehodí. Musím si to ešte premyslieť, ale určite to nebude nič na štýl funky letnej pesničky, kde sedíme na T-Com pláži. (smiech)

PJ Sound Studio, u ktorých ste nahrávali album, úzko spolupracuje s Martinom Hudákom. Pripadá do úvahy?

Mukatado má pekné klipy, ale to je všetko o vkuse a my sme mladá kapela, ktorá tu má nejaké poslanie a problémy. Radšej si spravíme nejaké trashové video a budeme spokojní.

Nový singel teda môžeme očakávať až na neskorú jeseň...

Možno až začiatkom zimy. Produkciu si budeme s najväčšou pravdepodobnosťou riešiť sami, takže to dosť závisí od energie a času.

Veľké množstvo fanúšikov vedie už niekoľko mesiacov spory či Švepes, Švepez či Švédsky pes – ako to teda je?

Je to Švepes – ten názov vznikol už veľmi dávno, a tak sme si ho nechali. Pôvodne sa nám síce idea názvu s mäkčeňom nezdala príliš dobrá, ale napokon sme to nemenili. Veci ako Švepez alebo Švédsky pes sú iba naše sprostosti, ktoré okolo toho robíme – nemá to nič spoločné so Švédskom a hlavne nie s tonikom. Je to proste pes, Šve-pes.

--
Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Svepes.sk