Nemecký gitarista Roland Grapow známy z pôsobenia v legendárnej power metalovej skupine Helloween aj ako líder formácie Masterplan žije už niekoľko rokov na Slovensku. Má tu vlastné nahrávacie štúdio, v ktorom pravidelne nahrávajú rockové a metalové kapely zo Slovenska i Česka. Okrem iných produkoval aj debutový album nádejnej slovenskej kapely Absolut s názvom Tvoj svet (2011). Nahrávku spoločne so slovenským gitarovým mágom Henrym Tóthom uviedli do života 15. júla na koncerte v Zlatých Moravciach.

Ako sa ti pracovalo s Absolut počas nahrávania albumu?

Bolo to pekné. Pamätám si, že prišli minulý rok v auguste dvakrát a potom sme robili nejaké veci aj v marci tohto roku. Sú to dobrí muzikanti a pohodoví chalani, užíval som si to.

Ak mam byť úprimný, Absolut je podľa mňa typická rocková slovenská kapela. Trochu rocku, trochu metalu a podľa mňa má aj potenciál, aby jej skladby boli hrané v rádiu. Majú naozaj krásne skladby a vieš, niekedy som trochu sklamaný, keď v rádiu počujem stále dokola do isté. Poznám Desmod, Elán či Zuzanu Smatanovú a všetci sa mi páčia, ale aj kapely ako Absolut majú na to, aby boli medzi nimi a aby urobili jeden-dva kroky vyššie. Budem veľmi rád, ak sa tak stane.

Spomenul si pár slovenských kapiel. Máš nejakú obľúbenú?

Je ich tu dosť a všetky čo som spomenul rešpektujem. Je tu však úplne iný trh ako napríklad v Hamburgu v Nemecku. Samozrejme, že sa tu hrajú americké veci ako Lady Gaga a podobne a myslím, že je toho veľa. Keď som však prišiel na Slovensko, tak to tu bolo úplne iné. Miestami som sa cítil ako v nebi. V rádiách sa hrávala tvrdšia muzika, bolo tu rockové rádio.

Aké máš ďalšie plány do budúcna?

Mám svoje štúdio vo Zvolenskej Slatine a dosť klientov zo Slovenska a Čiech. Plánujem aj naďalej spolupracovať s Henrym (Tóthom). V podstate on je producent a ja mu pomáham s prácou a aranžmánmi a snažím sa mu odovzdať skúsenosti, ktoré som nadobudol počas obdobia, keď som bol v Helloweene. Najbližšie budem robiť v auguste na menšom projekte s Henrym, ale momentálne sa snažím oddychovať pretože za posledné tri roky som mal toho dosť, nahrávalo u mňa cez 35 kapiel. S kapelou Masterplan skladáme skladby a na jeseň by sme chceli vydať nové CD.

Čo ťa inšpiruje pri skladaní hudby?

To sa ťažko vysvetľuje. Niekedy počúvam oveľa tvrdšiu hudbu ako sám píšem. Musím povedať, že jednou z mojich obľúbených kapiel je v poslednom období Rammstein, aj keď to v mojej tvorbe nie je veľmi počuť. Oni napríklad nemajú žiadne gitarové sóla, niekedy žiarlim a vravím si, že by som si prial byť členom tejto kapely (smiech). Hrajú tvrdú hudbu, majú dobré piesne a jednoznačne sú skvelí naživo. Počúvam teda aj tvrdú hudbu, ale nekopírujem ju, skôr sa nepriamo inšpirujem energiou a silou, ktorá z takejto hudby ide. Už nepočúvam kapely, ktoré som počúval v 80-tych rokoch a napríklad pred pár rokmi som počúval aj Limp Bizkit, ale už nie sú moderní (smiech). Musíte ísť tak trochu aj s dobou a počúvať ako sa hudba vyvíja. Moja priateľka je oveľa mladšia ako ja a počúva naozaj tvrdú muziku. Niekedy sa jej spýtam, čo to je, a keď mi povie názov, normálne mi to nič nehovorí. A toto skladateľ potrebuje, držať krok s dobou, s mladšími kapelami, pretože ak to nerobíte, starnete. Myslím, že nie je dôležité, akí ste starí vekom, stále sa môžete inšpirovať novými vecami.

Čo počúvaš napríklad v aute?

Väčšinou počúvam a kontrolujem produkciu, ktorú práve robím. Okrem toho je to rôzne od Cradle of Filth, Dimmu Borgir až po popové veci. Počúvam čokoľvek, ale najviac ma zaujíma zvuk a aranžmány. Tým sa momentálne zaoberám najviac aj vo svojom štúdiu a viem, že nie je dôležité mať v skladbe metalovú gitaru, ale dostať tam to, čo sa tam naozaj hodí. Napríklad, keď som počul Black Eyed Peas, tak som sa čudoval prečo časti skladby urobili tak a bolo to pre mňa trochu šialené, ale učím sa napríklad aj od takejto hudby. Vieš, veľa metalistov je obmedzených a nesledujú dianie okolo a nenachádzajú inšpirácie v inom type hudby a to nie je dobré. Ja ako producent musím vedieť pochopiť aj popové skladby, ak chcem, aby kapela ktorá nahráva u mňa spravila naozaj dobrú hudbu. Jednoducho chcem kapelám pomôcť vyvíjať sa, urobiť ich silnejšími a odovzdať im moje skúsenosti. Celkovo mám naozaj rád akúkoľvek hudbu, od bluesu, cez pop až po brutálny metal. Jediné, čo nemám rád, je reggae (smiech)... Okrem Police a ich Roxanne (začal spievať refrén Roxanne). Táto je super.

Ako dlho už pôsobíš na Slovensku?

No... nepýtaj sa ma prosím po tejto odpovedi, prečo ešte nehovorím po slovensky (smiech). Počkaj musím rátať. Prvý kontakt som mal niekedy v roku 2003 počas prvého turné Masterplan, kedy som si tu našiel priateľku, ktorá však už nie je so mnou. O rok neskôr som sem začal chodiť, ale stále som býval aj v Hamburgu. No a rok potom, čiže v roku 2005 som sem prišiel natrvalo, ale dane som platil aj tak v Nemecku (smiech). Takže oficiálne som tu o niečo viac ako päť rokov ale celkovo sedem.

Plánuješ tu zostať žiť?

Nie som si úplne istý. Mám teraz novú priateľku už rok a pol, ktorá hovorí plynule po nemecky a miluje Nemecko, takže uvidíme. Ale ak mám byť úprimný, tak tu mám väčšiu slobodu v tom, čo robím, teda v práci v štúdiu. Mám veľa klientov z Čiech a Slovenska a toľko by som ich určite nemal v Hamburgu. Tam by neprišlo toľko kapiel napríklad z Dánska. Tu na Slovensku som viac jedinečný a špeciálny. Takže to je šanca, ktorú tu vidím a sú tu tiež fajn ľudia. Problém vidím jedine v tom, že asi sa budem musieť naučiť jazyk.

Bol si na dovolenke niekde alebo ešte niečo plánuješ?

No to je trochu problém. Začiatkom leta sme išli na menšiu cestu po Nemecku aj s priateľkou, počas ktorej som jej ukázal časti Nemecka a potom sme išli do Dánska za Tommym Hansenom, producentom Helloweenu, kde som sa opäť priučil pár veciam. Takže som našu dovolenku spojil aj s prácou. Rozhodne nie som ten typ človeka, čo by rád ležal na pláži a nič nerobil. Mám krásnu záhradu, kde trávime veľa času hlavne podvečer, keď už nie je tak horúco a užívame si pokoj pri pive.

Autor: Blažej Černák
Foto: Romcha / Absolut