Minulý týždeň obletela svet správa, že bubeník Butch Trucks, známy najmä ako zakladajúci člen americkej rockovej skupiny The Allman Brothers Band, zomrel 24. januára vo veku 69 rokov. Informoval o tom jeho agent Page Stallings, ktorý však pre médiá uviedol, že príčina jeho úmrtia nie je známa. Dnes už to neplatí a je to naozaj smutný príbeh.

Trucksovo úmrtie vyšetrujú policajti vo floridskom meste West Palm Beach, ktorí vo svojej správe uviedli, že si strelil do hlavy, pričom tak spravil pred očami svojej manželky Melindy a syna Vaylora. Po príchode polície hudobník ešte dýchal, zachrániť sa ho však už nepodarilo. Dôvod, prečo sa rozhodol spáchať samovraždu, polícia vyšetruje. Ako uvádzajú americké médiá, dlhé roky bojoval so závislosťami na drogách a alkohole a v posledných rokoch mal aj vážne finančné problémy.

"Mám zlomené srdce. Stratil som ďalšieho brata a nesmierne to bolí. Butch a ja sme sa spoznali už ako tínedžeri a hrali sme spolu 45 rokov. Bol úžasný človek a skvelý bubeník. Bude mi navždy chýbať," uviedol ešte pred zverejnením informácií od polície spevák, gitarista a klávesák Gregg Allman. "Dnes sme stratili brata a hudobný svet prišiel o výborného, inovatívneho bubeníka a časť rockovej histórie. Je mi naozaj veľkou cťou, že som mohol hrať a deliť sa o životné zážitky s Butchom viac ako 25 rokov. Je to naozaj smutný deň," vyjadril sa gitarista Warren Haynes.

Butch Trucks, občianskym menom Claude Hudson Trucks, sa narodil 11. mája 1947 v Jacksonville na Floride. Začínal v kapelách ako The Vikings, Bitter Ind. alebo The 31st of February. So skupinou The Allman Brothers Band, ktorá fungovala s prestávkami v rokoch 1969 až 2014, nahral albumy ako napríklad At Fillmore East (1971), Eat A Peach (1972), Brothers And Sisters (1973), Win, Lose Or Draw (1975), Enlightened Rogues (1979) či Where It All Begins (1994).

Najúspešnejším singlom formácie bola skladba Ramblin' Man, ktorá sa v americkom rebríčku Billboard Hot 100 dostala na druhé miesto. Kapelu v roku 1995 uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a v roku 2012 jej udelili Grammy za celoživotné dielo. Trucks, ktorý pôsobil v poslednom období života vo formáciách Les Brers alebo Butch Trucks and the Freight Train Band, bol podľa magazínu Rolling Stone jedným zo stovky najlepších bubeníkov všetkých čias.


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, archív)
Foto: AP Photo/Chris Pizzello

Súvisiaci interpreti: Allman Brothers Band