Rok 2018 bol pre britskú speváčku Dua Lipu mimoriadne dôležitý. Zdolala niekoľko míľnikov svojej kariéry a získala milióny nových fanúšikov po celom svete. Po vydaní reedície svojho debutového albumu si dopriala zaslúžený oddych, no hneď z úvodu tohto roka fanúšikov potešila novou skladbou Swan Song.

Pár rokov dozadu meno Dua Lipa takmer nikomu nič nehovorilo. Dnes by ste však zrejme nenašli nikoho, kto aspoň sporadicky počúva popovú hudbu a nepozná túto talentovanú speváčku. Na prvý pohľad síce 23-ročná speváčka a skladateľka môže pôsobiť ako ďalší z mnohých produktov šikovných producentov, no v tomto prípade ide o skutočne nadanú hudobníčku. Dokázala to aj počas svojho minuloročného vystúpenia na maďarskom festivale Sziget, kde prilákala zhruba 75-tisícový dav fanúšikov a zvedavcov.

Kráska z romantického sci-fi

Takmer presne pred rokom Dua Lipa zverejnila skladbu High, ktorá bola súčasťou soundtracku k filmu Päťdesiat odtieňov slobody. Spojenie s filmom jej zrejme zachutilo, pretože aj svoju čerstvú novinku Swan Song nahrala ako titulnú skladbu pre očakávaný film. Ide o akčnú sci-fi snímku Alita: Bojový Anjel, ktorá sa do kín dostane už 14. februára. Režisérom filmu je Robert Rodriguez (Desperado, Sin City - mesto hriechu, Grindhouse či Machete).

Scenár filmu na motívy japonského manga komixu Gunnm napísal James Cameron, scenárista filmových trhákov Avatar či Titanic. O hudbu k filmu sa postaral známy holandský producent a skladateľ Junkie XL. Hlavnú úlohu vo filme zohráva zničený kyborg Alita so srdcom a dušou dospievajúceho dievčaťa. Nikoho zrejme neprekvapí, že sa tvorcovia filmu pri výbere hlasu titulnej skladby rozhodli práve pre Dua Lipu. Tá sa totiž nápadne ponáša práve na filmovú bojovníčku Alitu a rovnako podporuje práva LGBT komunity.


Do budúcnosti, ktorá je pre ľudskú rasu čoraz menej prívetivá, nás presunie už samotný vizuál skladby Swan Song, v ktorom práve Dua Lipa zohráva úlohu bojového anjela. Réžiu výpravného videoklipu mala na starosti 54-ročná talianska fotografka Floria Sigismondi, ktorá stojí napríklad aj za videom Fighter od Christiny Aguilera, Mirrors od Justina Timberlakea či Sledgehammer od Rihanny.

"Text odkazuje na brilantné myšlienky aktivistov z Act UP a skupiny bojujúce proti HIV a AIDS, ktoré vznikli v 80-rokoch. Ich mottom bolo 'ticho rovná sa smrti'. Alita bojuje za životy marginalizovaných ľudí a táto referencia odráža boj spoločnosti proti nespravodlivosti," napísala Lipa o novinke na sociálnych sieťach. Pieseň v sebe nesie posolstvo o tom, že nemá žiaden zmysel byť ticho a čakať, čo sa stane. Je to totiž to isté, ako keby sme sa zmierili so smrťou.


Jeden úspech za druhým

Videoklip Swan Song má síce za týždeň od zverejnenia "len" necelých desať miliónov prezretí, Dua Lipa však rozhodne nemusí vešať hlavu. Môže sa totiž tešiť z iného, oveľa väčšieho úspechu. Po sčítaní počtu prehratí jednotlivých skladieb na Spotify a Youtube (9,8 miliárd) sa totiž jej debutový album stal najstreamovanejším ženským albumom v histórii. Doposiaľ tento rekord držala Taylor Swift s jej albumom 1989 z roku 2014. K tomuto úspechu rodáčke z Londýna výrazne pomohol globálny hit New Rules, ktorého videoklip do dnešného dna získal viac ako 1,6 miliárd prezretí.


Autor: Dušan Marko
Foto: Facebook.com/dualipaofficial