Pôvabná speváčka Lea Danis zverejnila nový slovensko-brazílsky singel s názvom Closer, ktorý už pár týždňov propagovala na svojich sociálnych sieťach. Videoklip, ktorý možno označiť za najodvážnejší z jej doterajších vizuálov, natočili na jediný takmer štvorminútový záber.

Slovenská speváčka a textárka Lea Danis v posledný februárový deň zverejnila dlho sľubovanú novinku - singel a videoklip Closer. Lea miluje pop, no zároveň rada experimentuje, a tak koncom roka prijala ponuku na spoluprácu s brazílskym hudobným producentom, ktorý si hovorí CELØ. Hudobné spojenie medzi Bratislavou a Rio de Janeirom na seba nenechalo dlho čakať a výsledkom je chytľavá zmes popu, klubovej elektronickej hudby a ľahkého R&B.

Priestor pre fantáziu

Vo videoklipe hrá okrem samotnej speváčky ústrednú rolu talentovaná dvojica Radovan Kliment a Ana Zuz. Svojím tancom vyjadrili intimitu skladby, ktorej hlavnou témou je láska a blízkosť. Pár tancuje počas celého klipu, Lea sa zatiaľ prechádza v priestore a postupne sa pri nej ukazujú ďalší umelci. Video nemá konkrétnu dejovú líniu, naopak, necháva priestor pre fantáziu diváka.

“Na začiatku som oslovila tanečníka, ktorý je vo svojej komunite známy ako Otec Mirec a ten mi dal tip na Rada. Keď som si 'prelustrovala' Radov Instagram, bola som nadšená. Poslal mi prvý náhľad choreografie a hneď som vedela, že toto je ono," hovorí Lea, ktorá sa kedysi sama venovala tancu. "Tanec spolu s hudbou milujem a hľadala som niekoho, kto skladbu pochopí a precíti. Len sa na tých dvoch pozrite, dokonalosť," dodala.


O kameru a réžiu videoklipu sa postaral kameraman Miňo Debnár, ktorý s Leou spolupracoval už na predošlom videoklipe Nádej. "My si proste rozumieme, profesionálne a ľudsky a potom nie je o čom. Práca je radosť. Jediný problém je, že sme vyťažení a nie je ľahké nájsť spoločné termíny. Takže si na všetko dobré, čo plánujeme, musíme počkať vždy dlhšie," hovorí Lea na adresu mladého fotografa, ktorý spolupracuje s viacerými známymi menami ako Celeste Buckingham, Twiins či Samo Tomeček.

Video sa nakrúcalo v priestoroch tanečnej skupiny SĽUK pri Bratislave. "Tie priestory ma úplne dostali, hoci kameraman Miňo mal ťažkú úlohu skrývať sa pri točení, aby ho v odrazoch zrkadiel nebolo vidno. Veľký biely klavír v rohu miestnosti sme museli prenášať, ale museli sme ho mať na zábere. Všetci chlapi na mieste spojili sily a niekoľko stokilový nástroj zázrakom preniesli. Museli sme tiež vybaviť, aby sa nám nespustil alarm pri vypúšťaní dymu. S produkciou SĽUK-u bola skvelá spolupráca, za čo im aj takto veľmi ďakujem," prezradila Lea.

Lea Danis, nakrúcanie videoklipu Closer, 2019 Zdroj: Anton Gráf

Dal sa kvôli speváčke potetovať

Vo videoklipe Closer sa objavil aj niekoľkonásobne ocenený tatér Axli Colinkin z bratislavského štúdia Body Gallery. Ten priamo počas točenia reálne tetuje názov skladby Closer na kožu D. Dalovi, ktorý bol zároveň stylistom počas nakrúcania.

"Z kresla vkuse odbehával a dával pozor, aby som mala dosť našuchorené vlasy, bolo to vtipné a zlaté zároveň, je to úžasný človek," povedala na jeho adresu speváčka, s ktorou sa Dalo na nakrúcaní stretol vôbec po prvýkrát. Vo videu sa tiež objavil mladý dídžej Oliver Heyder.

Pieseň Closer sa objaví aj na pripravovanom Leinom EP In Between the Worlds, ktoré vyjde už na jar. Okrem toho budú na EP aj jej predošlé skladby Dance či Nádej, ale fanúšikov čaká aj jedno alebo dve hudobné prekvapenia.


Kto je Lea Danis? 

Lea, vlastným menom Lea Daniš, je mladá speváčka a textárka, pôvodom z Humenného. Pri tvorbe si nekladie žiadne hranice a za sebou má spolupráce s umelcami z rôznych kútov sveta. Žánrovo najviac inklinuje k popu, do ktorého spontánne primiešava prvky soulu, elektroniky, dark popu či reaggetonu.

Písaniu textov v slovenčine aj angličtine sa popri škole venovala odmalička. Najskôr začala objavovať divadelné dosky, tanečný parket a nakoniec aj módne mólo. Pred pár rokmi si ju dokonca manažment prestížnej značky Victoria's Secret vybral ako dvornú fit-modelku na exotickej Srí Lanke. Po skúsenostiach a cestách po Ázii sa vrátila do Európy, aby sa naplno venovala hudobnej tvorbe a spevu, ktorý začala paradoxne študovať práve na Srí Lanke. Debutovala v roku 2016 pesničkou Sunshine a odvtedy ponúkla niekoľko singlov, z ktorých zatiaľ najviac zarezonovala spomínaná pieseň Dance.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za speváčku poskytol Igor Daniš. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na jej oficiálnych stránkach www.instagram.com/leadanis a www.facebook.com/LeaDanisOfficial.

Foto: Anton Gráf