Nová tvár na slovenskej hudobnej scéne, Lea Danis, oslavuje leto novým singlom. Ten, na rozdiel od jej debutovej pesničky Sunshine, vznikol v spolupráci so slovenským producentom. Výsledok je však zaujímavejší a energická pieseň je porovnateľná so svetovou produkciou tanečného popu. Navyše má aj vydarený videoklip.

Po zahraničnom debute Sunshine, ktorý Lea Danis nahrala v spolupráci s producentmi z krajín Beneluxu, sa rozhodla zaloviť v slovenských vodách. Podnet prišiel priamo od talentovaného producenta Jána Zborovjana, ktorý je podpísaný pod novinkou Dance. Mladý Slovák pod značkou Audio Wizzards spolupracuje napríklad aj s Martinom Harichom či českou divíziou vydavateľstva Universal Music. Málokto vie, že jeho produkcia zarezonovala aj v Londýne, kde ho zaradili medzi novú krv hudobnej produkcie. 

"Pamätám si, ako mi Janko napísal, že keď chcem rovnakú kvalitu zvuku ako bol Sunshine, tak nemusím cestovať tak ďaleko. Oslovilo ma to a prvé dojmy sa neskôr len znásobili," prezrádza Lea, ktorá s hudobníkom na tvorbe pesničky spolupracovala zhruba dva mesiace. Výsledkom je zmes speváčkinho zamatového hlasu a tanečných beatov s dávkou elektroniky, ktorá môže zaujať aj fanúšikov rádiových hitov od populárnych producentov ako Kygo alebo The Chainsmokers.


Nielen o tanci

Pesničku okrem Youtube nájdete aj na iTunes a v ponuke streamingových služieb ako Deezer a Spotify. Podľa jej autorky a interpretky vznikla ako reakcia na náš pohodlný život, na neschopnosť rozhýbať sa a na "temnotu", v ktorej veľa z nás žije a nevie sa vytrhnúť zo stereotypu. "Na prvý pohľad je to len skladba o tanci, lete a sexi telách, no treba sa započúvať. Dance, teda tancuj, znamená prenesene Ži podľa seba," vysvetľuje Lea Danis.

Do videoklipu jej režisér Oliver Takáč zohnal majstrov pohybu, a nie len tak hocijakých. Môžete v ňom vidieť tanečné kúsky breakdancerov, ktorí patria k slovenskej špičke, ale aj sexi telo Dávida Molka, čerstvého majstra Slovenska v streetworkoute. Ten si aj v zmysle posolstva singla Dance plní svoj sen a aktuálne sa pripravuje na majstrovstvá sveta v Moskve, ktoré sa uskutočnia koncom júla.  

"Práve títo chalani symbolizujú snahu o dosiahnutie svojich snov, za ktorými je tvrdá drina," dodáva Lea. Zábery sa točili v prírode a v centre Košíc, kde "tanečné divadlo" zastavovalo ľudí a nabudilo tanečníkov k takým šialeným kúskom ako stojky na zábradlí, nebezpečné kúsky na električkovej trati či breakdance na vode na podlažnej fontáne. "Tanečné momenty videoklipu sa točili v MHDčke a na streche paneláku v Košiciach, kde sme sa dostali aj vďaka Davidovi," dodáva breakdancer Marián "Murda" Majland z tanečnej školy Outbreak, ktorý si vo videoklipe zatancoval spoločne s Dominikom Hromkom. 

25-ročný režisér a kameraman Oliver Takáč sa sám kedysi intenzívne venoval posilňovaniu. Svoju pozornosť však už naplno venuje video-produkcii a vo svojej budúcnosti má jasno: "Chystám sa na trojročné štúdium kamery na VŠMU, aby som potom mohol dokončiť magistra v Kalifornii, kam potom pôjdem. Tak sa mimo všetkého naučím podstatne viac a hlavne rýchlejšie. To je môj plán. Inšpirujú ma k tomu rodina, kamoši a niekoľko dní na hollywoodskej aj slovenskej výrobe filmu a reklamy. A v neposlednom rade moja dcéra," prezrádza Oliver.

videoklip Dance Zdroj: Youtube / Oliver Takáč

Chystá nové skladby, uvažuje aj nad slovenčinou

Po vydaní spomínaného debutového singla Sunshine Lea Danis hosťovala vo vianočnej skladbe Dar speváčky Andrey Sulovskej a na jar prekvapila romantickým piano coverom tanečného hitu Scared To Be Lonely od vychádzajúcej hviezdy svetového popu Dua Lipa. Aktuálne už pracuje na nových skladbách, ktoré by sa mali objaviť aj na jej debutovom EP. Nahrávka, ktorú pripravuje v spolupráci s viacerými talentovanými hudobníkmi doma aj v zahraničí by mala priniesť zmes synthpopu, tanečnej hudby a neo soulu. Mená aj dátum vydania si však zatiaľ necháva pre seba.

"Máme rozbehnutú spoluprácu, ale všetko je v takých plienkach, že by som to nerada zakríkla, lebo sa na to veľmi teším. Je to všetko o správnej chémii, ktorá tam je alebo nie je alebo je taká polovičná. A keď si umelec a producent umelecky rozumejú, na výsledku to je nenormálne počuť. V dobrom aj v zlom," dodáva speváčka, ktorá sa nedávno inšpirovala aj na týždňovej Letnej jazzovej dielni na bratislavskom Konzervatóriu. V technike spevu sa zdokonaľovala pod vedením holandskej speváčky Maaike Den Dunnen.

"Otázkou stále zostáva slovenčina v mojich textoch, je to pre mňa veľká výzva," dodáva speváčka, ktorá sa doteraz v rámci svojho pôsobenia v zahraničí sústredila primárne na anglický jazyk. "V rámci kontaktov v zahraničí to bolo a je nevyhnutné, ale ponuky na slovenské skladby neustále pribúdajú, tak asi nebudem odolávať. Mám ale veľký rešpekt pred frázovaním v slovenčine, ba priam až strach," uzatvára s úsmevom.

Lea Danis sa spievaniu a písaniu textov venuje od základnej školy, kedy začala úspešne objavovať tiež divadelné dosky, tanečný parket a nakoniec aj módne mólo. Manažment Victoria's Secret si ju pred pár rokmi vybral ako dvornú fit-modelku na Srí Lanke, kde istý čas žila. Po živote vo viacerých európskych metropolách a cestách po Ázii sa vrátila do Európy, aby pokračovala vo svojom hudobnom sne - zdieľať svoje pocity a poznanie prostredníctvom hudobnej tvorby.


Tlačovú správu redakcii Hudba.sk poskytla agentúra Soul For Show. Článok sme upravili a doplnili. Speváčkine novinky môžete sledovať na jej oficiálnych kanáloch na sociálnych sieťach www.facebook.com/LeaDanisOfficial a www.instagram.com/leadanis.

Foto: Youtube / Oliver Takáč