Svoj debutový album vydala dvojica medzi patry klid. Je ako spoločný denník dvoch ľudí, ktorí v hudbe hľadajú únik z každodenných kruhov života. Kompozície a texty mapujú rôzne životné fázy a zážitky, od surreálnych snov cez optimistický nihilizmus, depresie, frustrácie z vojny, smiešnosť bytia až po radosť a zamilovanosť. Súčasťou albumu je aj singel Lojza Kotřábek. Ten sa vlani stal víťazným trackom výzvy Bastl Electronic Track vyhlasovaný hudobnými cenami Vinyla.

Hudobníci Matúš Pospíšil a Šimon Pacek sa muzikantsky spoznali v math-rockovej kapele On the Roof. Od gitarovej hudby postupom času odstúpili a začali sa viac zaujímať o experimentálnu elektronickú a rapovú scénu. Základné piliere a mantinely svojej budúcej tvorby si stanovili počas dlhých vonkajších seáns počas prvej vlny koronavírusu. Na svojej eponymnej nahrávke zvukotvorným prístupom pretvára každodennosť do farebných a vrstevnatých kompozícií a príbehov.

Debut mezi patry klid srší radosťou z objavovania možností zvuku. "Pracujeme s folklórnymi samplami, akustickou gitarou, ale aj fieldrecordingom, ktorý je všadeprítomný v každom beate. Na albume sme našli svoj jazyk, ktorý sme pomenovali hyperfolk trap," hovorí Matúš Pospíšil. Vo svojej hudbe sa totiž dvojica snaží kombinovať relatívne nový smer hyperfolk, ktorý na svojom poslednom albume definuje napríklad producent Iglooghost, či Isama Zing na albume Blurry AF. "Tento žáner obohacujeme o progresívnu trapovú, miestami až hyperpopovú estetiku a ďalej hyperfolk, okrem folklórnych motívov, rozširujeme o folkové pesničkárstvo," upresňuje Šimon Pacek.

Tracky na albume sú rapové aj spievané, podľa toho, ako to dvojica cíti. Samostatnou kapitolou sú nápadité texty, o ktoré sa delia obaja protagonisti. "Utopím sa v stratenom čase, až ho skvapalníš," deklamujú v tracku ako had. "Medzi poschodiami pokoj nič nejde vrátiť späť, chcem len lepšiu budúcnosť pre generáciu Z," uzatvárajú v poslednej skladbe deti a trap, kde hosťuje spriaznené rapové duo Laokoon.

Album mezi patry klid vyšiel digitálne 24. apríla a dvojica si ho sprodukovala, nahrala a zmixovala sama. Pre finálnych master si potom zvolila skúseného štúdiového zvukára Tomáša Karáska zo štúdia gargle&expel.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Zdeněk Neusar.