Na Youtube sú v súčasnosti veľkým hitom rôzne prerábky a interpretácie svetových hitov. Medzi najoriginálnejších sa v tomto smere určite zaradili aj slovenskí bratia Feri a Alex, ktorí ako R2 Brothers hrajú piesne Michaela Jacksona, Justina Timberlakea či Beyoncé na cimbale a husliach. Prečítajte si o nich viac a vypočujte si ukážky.

Dvojicu bratov hudba sprevádzala odmalička. František alias Feri je v poradí šiestym pokračovateľom v hre na cimbal a hráva na nástroji starého otca, ktorý považuje za rodinný poklad. "Vyrastali sme obklopení muzikantmi... Bolo dosť jasné, že touto cestu pôjdeme aj my. Ako malé deti sme milovali cimbal a jeho zvuk. Keď hral starý otec alebo otec, doslova sme zaspávali pod cimbalom, keď cvičili, robili sme im zle, pod pedále sme strkali prsty," začína rozprávanie ich príbehu.

"Keď otec a starý otec išli niekam hrať a brali cimbal z domu, plakali sme," spomína s úsmevom jeho brat, huslista Alex. "Skúmali sme ho, pár paličiek sme zlámali, otec to aj čakal. Keď videl, čo robíme, zapísal nás do ZUŠ-ky, kde sme spolu chodili držiac sa za ruky, každý do svojej triedy. Potom sme vyšli zase von, chytili sa za ruky a išli spolu domov. My sme všade chodili spolu, dodnes to tak je akurát sa už nedržíme za ruky."

Veľkú zásluhu na ich láske k hudbe majú rodičia, ktorí bratov nikdy nenútili cvičiť. "Otec len povedal: 'Robte, čo chcete, cvičte alebo sa choďte hrať, ale v škole chcem vidieť len dobré výsledky.' Tak sme vybalili husle a cimbal a cvičili. Cez okno sme sa pozerali, ako spolužiaci a kamaráti hrajú futbal a my sme dreli nástroje," hovorí Feri a Alex dodáva: "V duchu sme sa videli na veľkých javiskách a za týmto sme šli, futbal nám pripadal ako strata času, keďže sme chceli byť hudobníkmi."

R2 Brothers Zdroj: R2brothers.sk

Odvážny cieľ - spopularizovať cimbal vo svete

Kapela R2 Brothers nie je na javiskách žiaden nováčik. Bratia žali obrovské úspechy na českých i slovenských pódiách pod názvom Romano Stillo, majú za sebou turné so skvelým českým huslistom Pavlom Šporclom, ale túžba zdokonaľovať sa a prinášať v hudbe stále niečo nové ich hnala dopredu, až jedného dňa prišli s novým projektom R2 Brothers, ktorý nedávno naživo vo dvojici predstavili vo Fun rádiu. Na väčších vystúpeniach však Feriho a Alexa na vystúpeniach doprevádza multižánrová hudobná skupina v zložení s bicími, basgitarou, klávesami, dvoma gitarami a výnimočne aj s vlastným sláčikovým kvartetom či symfonickým orchestrom.

"Chceme povzniesť cimbal na iný post ako je uvedený, skôr v ľudovej tvorbe. Cimbal je nástroj, ktorý sa oplatí zakomponovať aj do sveta modernej muziky a ukázať mladým ľuďom koľko tajomstiev a krásy skrýva. No keďže sme duo na husle a cimbal, vznikla myšlienka spojiť oba nástroje, vyskúšali sme prvú skladbu od Michaela Jacksona a zapáčilo sa nám, ako to znie. Pustili sme sa do cvičenia ďalších skladieb. Pripravujeme piesne, aby sme mohli vydať CD a samozrejme po CD české a slovenské turné, a potom svetové alebo aspoň európske. Chceme cimbal poriadne spopularizovať," netají sa smelými plánmi Feri.

Album bude obsahovať prerábky popových hitov (Michael Jackson, Beyoncé, Justin Timberake, Queen, Maroon 5, Coldplay...), ale aj melódie z filmových sountrackov ako Piráti z Karibiku, Pulp Fiction a podobne. "Venujeme sa aj klasike v modernej úprave a siahli sme po Štyroch ročných obdobiach od Vivaldiho a mnohých iných. Populárne melódie nearanžujeme nanovo, chceme, aby ich ľudia spoznali," približuje filozofiu tvorby Alex.

Z otca na syna

Keďže otec mladých mužov je najväčší učiteľ a kritik, nie je nezaujímavá jeho reakcia na novinky, ktoré synovia priniesli. "Keď sme prvý raz cvičili, opýtal sa nás, čo robíme," spomína so smiechom Feri. "Samozrejme, keď si vypočul skladby s podkladom a ostatnými nástrojmi, komplet nahrávku, povzbudil nás a zapáčilo sa mu. Ľahol si do našej izby, že chlapci cvičte, ja vás budem počúvať. Skutočne všetko, čo vieme v muzike, nás naučil otec a sme mu neskonale vďační, lebo našiel cestu, ako nás priviesť k tomu, aby sme muziku milovali a vždy je tu pre nás, aby nás povzbudil, pochválil, poradil a potešil seba aj nás. Nedávno postavil cimbal na javisko v Lucerne, hral Karlovi Gottovi. Je pre nás neskutočne veľkým vzorom nielen ako hudobník, ale aj ako človek."

V rodinnej tradícii pokračuje aj 17-ročná sestra Alžbetka. "Študuje ekonómiu a manažment, no popritom aj spieva, úžasne. A pokračovať nebude len sestra. Máme to vymyslené s Alexom, že budeme mať spoločný dom, kde budeme žiť so svojimi  manželkami a naši synovia budú vyrastať spolu a hrať spolu ako my," sníva o pokračovaní hudobnej tradície Feri.


Článok pre Hudba.sk pripravila Anka Olvecká z agentúry VI - AN. Viac informácií a ďalšie hudobné ukážky nájdete na webe R2brothers.sk.

Foto: archív R2 Brothers