Frontman aktuálne nefungujúcej kapely Oasis Liam Gallagher v stredu večer predstavil svoj debutový sólový singel. Pieseň Wall Of Glass krátko po premiére v BBC Radiu 1 ponúkol aj na Youtube spolu s videoklipom plným zrkadiel, ktorý režíroval François Rousselet.

Očakávaný singel zverejnil Liam Gallagher len deň po tom, ako v rodnom Manchestri odohral svoj prvý sólový koncert. Na pódiu bolo počas utorkového vystúpenia aj 22 sviečok symbolizujúcich počet zosnulých obetí teroristického útoku v Manchestri, ktorý sa stal 22. mája po koncerte speváčky Ariany Grande.

Na koncerte mohli fanúšikovia prvýkrát počuť nielen pieseň Wall Of Glass, ale aj ďalšie Liamove doposiaľ nevydané sólové skladby Greedy SoulBold, Paper Crown, All I Need, I Get By, You Better Run a Universal Gleam. Okrem toho zazneli aj hity Oasis ako napríklad Rock 'n' Roll Star, Morning Glory, Be Here Now či Live Forever. Poslednú menovanú pieseň odspieval mladší z bratov Gallagherovcov spoločne s fanúšikmi a cappella, čiže bez doprovodu kapely. Počas skladby Be Here Now si ním zase zahral bývalý gitarista Oasis Paul "Bonehead" Arthurs.

Singel Wall Of Glass aj ďalšie spomínané novinky by sa mali objaviť na Liamovom debutovom sólovom albume s názvom As You Were. Ako spevák prezradil magazínu Pitchfork, nahrávka by mala vyjsť niekedy v októbri. "Myslím, že patrí medzi to najlepšie, čo som kedy urobil. A budete si to myslieť tiež, keď ho budete počuť," hovorí o albume hudobník, ktorému sebavedomie nikdy nechýbalo. Prvým singlom v každom prípade ukázal, že album by mohol byť príjemným prekvapením. Wall Of Glass síce neprináša žiadnu hudobnú revolúciu, ale je to poctivý priamočiary rockový hit s výborným zvukom aj vokálom.


Liam Gallagher sa preslávil ako spevák spomínanej kapely Oasis, s ktorou vydal albumy Definitely Maybe (1994), (What's The Story) Morning Glory? (1995), Be Here Now (1997), Standing On The Shoulder Of Giants (2000), Heathen Chemistry (2002), Don't Believe The Truth (2005) a Dig Out Your Soul (2008). Po rozpade kapely v roku 2009 Liam s ostatnými členmi Oasis (okrem brata Noela) založil skupinu Beady Eye, ktorá uviedla na trh dve štúdiovky - Different Gear, Still Speeding (2011) a BE (2013). V októbri 2014 však ukončila činnosť, a práve vtedy začali vznikať skladby na Liamovu prvú sólovku.

Štyridsaťštyriročný bývalý spevák skupiny Oasis oznámil vydanie sólového albumu vlani v auguste, po tom, čo podpísal zmluvu s Warner Bros Records. Malo by ísť len o jeden album. "Nezačínam sólovú kariéru. Každý by to mal vedieť. Mám len desať, jedenásť piesní, ktoré som napísal a sú vhodné na nahrávanie. Majú štýl, postoj, melódie sú super a texty neskutočne vtipné," povedal v tom čase o nahrávke pre magazín Q.

Text: Hudba.sk (zdroj: Pitchfork.com, Nme.com + SITA - Stereogum.com, archív)
Foto: Facebook.com/LiamGallagherOfficial

Súvisiaci interpreti: Oasis