Má 19 rokov, miluje saxofón a rozhodol sa založiť kapelu, v ktorej bude práve tento nástroj lídrom. Podobných projektov mimo jazzovej scény na svete nie je veľa, tobôž nie na Slovensku. Nikola Bankov hrá modernú hudbu, ktorú tiež možno zaradiť do škatuľky jazz, má však potenciál zaujať širšie spektrum poslucháčov vyhľadávajúcich inú, netradičnú muziku.

Inštrumentálna skupina, ktorú založil mladý saxofonista a skladateľ Nikola Bankov, má bohatý vlastný repertoár. Ako najnovšiu ochutnávku predstavila singel Mind Bubble z pripravovaného albumu. "Nejde mi o trendy, skôr o to, aby som našiel a pracoval s novými zvukmi. Tomu prispôsobujem aj výber rôznych efektov, ktoré zapájam do svojej hry na saxofón. V Mind Bubble som zvuk svojho nástroja obohatil o delay a synthy. Veľa sme sa v skúšobni venovali aj rytmom," hovorí o novinke mladý saxofonista.


Práve experimentovanie a ambientná hudba sú smer, ktorým sa Nikola rozhodol vydať na svojej muzikantskej dráhe. V týchto dňoch nastúpi po štúdiu na košickom konzervatóriu na Royal Academy of Music v dánskom meste Aarhus. Predtým sa svojmu remeslu priúčal aj na svetoznámej Berklee College of Music a taktiež na Conservatorium van Amsterdam, kde hosťovala Manhattan School of Music. V roku 2015 bol ocenený na súťaži Nove tváre slovenského jazzu cenou "Objav festivalu".

Hudbe sa venuje od útleho detstva a s veľkým záujmom sleduje tvorbu celosvetovo uznávaných saxofonistov. "To všetko ma inšpiruje, pretože ma baví počúvať ich hudbu. Na Slovensku nepoznám žiadneho saxofonistu, ktorý by robil takýto druh muziky. Väčšinou sú to jazzoví hudobníci alebo hrajú funky či v big bandoch," zamýšľa sa Nikola Bankov, ktorý hľadá pre saxofón iné využitie.


Mladý hudobník si veľmi pochvaľuje dostupnosť nahrávacích technológií v dnešnej dobe, čo mu dáva pri tvorbe podstatne voľnejšiu ruku. Podobne je to aj s množstvom efektov, z ktorých si starostlivo vyberá a skúma tým nové možnosti nielen pre seba, ale prostredníctvom svojich skladieb tak dokáže zaujať aj publikum. "Mind Bubble sme hrali prvýkrát naživo na Jazz Feste v Topoľčanoch a to, ako ju prijali návštevníci podujatia, rozhodlo, že bude ďalším singlom."

Nahrávka vznikla v štúdiu Sinus Records Petra Jakaba, ktorý jej dodal moderný a svieži zvuk. Skupina Nikola Bankov Band, ktorú okrem mladého saxofonistu tvoria aj Peci Uher (gitara), Braňo Valanský (basová gitara), Tomáš Cvengroš (klávesové nástroje) a Michal Čerevka (bicie), nahrala skladbu spoločne naživo. Neskôr k nej doplnili niektoré zvuky a efekty. Animovaný vizuál k singlu vytvoril grafik Braňo Balo.

Redakciu Hudba.sk informoval Nikola Bankov. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: archív hudobníka