Americká speváčka Alicia Keys sa počas pandémie zjavne nenudí a s radosťou využíva voľný čas na novú tvorbu. Rovnako radi môžu byť aj fanúšikovia a fanúšičky 40-ročnej interpretky, ktorá ohlásila nový album. Dostal jednoduchý názov Keys a vyjde 10. decembra.

Speváčka spočiatku informovala, že album bude mať dve strany, pričom každá z nich ponúkne dva rôzne typy piesní. Strana A by mala obsahovať "uvoľnenú klavírnu tvorbu" a strana B zase "rýchlejšie skladby s bicími". Keys v uplynulých dňoch na Instagrame priblížila, ako by mal album vyzerať. "Jeden album, dve verzie. Originals & Unlocked," napísala.


Priblížila, že Originály (Originals) znamenajú "klasickú Aliciu Keys, tú, ktorú chceme". Akýsi návrat domov. Pri druhej, Odomknutej strane (Unlocked), chcela vytvoriť iný zvukový zážitok, s ktorým jej pomohol producent menom Mike Will Made-It. S ním už spolupracovali napríklad Kanye West, Beyoncé, Rihanna alebo Miley Cyrus. Zverejnila tiež obal albumu, ktorý znázorňuje speváčku, ako pózuje vo veľkej kľúčovej dierke s náušnicami v tvare zámku.

Okrem základných a možno trocha príjemne nejasných informácií o samotnej štúdiovke, je známe aj to dôležitejšie, a teda, ako bude znieť. Aspoň náznak smerovania speváčky prezradil už septembrový singel LALA (Unlocked), na ktorom spolupracoval raper Swae Lee z hip-hopového dua Rae Sremmurd. Skladba zaznela naživo počas udeľovania MTV Video Music Awards.


Najnovšie lákadlo z albumu predstavuje pieseň Best of Me. Aj tú zverejnila hneď v dvoch verziách. Ako inak, jedna z nich je zo skupiny Originals, druhá zase Unlocked. Medzi verziami až taký výrazný rozdiel nie je. Obe sa nesú v príjemnej chill-outovej r'n'b atmosfére postavenej na jednoduchom, no chytľavom bubeníckom beate sprevádzanom klávesmi a elektronikou. Tú je viac počuť v Unlocked verzii, kdežto druhá znie viac živo. K nej sa rozhodla nakrútiť aj videoklip, v ktorom pózuje a spieva v skutočne veľkých bielych šatách, zatiaľ čo v ruke drží kyticu vytvorenú z notových zápisov.

Fanúšikov iste potešia domáce videá, v ktorých sa objaví jej manžel, raper a producent Swizz Beatz, spolu s ich dvoma synmi. A aby toho nebolo málo, už 15-násobná držiteľka Grammy ako bonus zverejnila video, v ktorom hrá obidve verzie najnovšieho singla sama s klavírom a ešte viac tak vyznie jej nezameniteľný čistý vokál s podmanivým feelingom.

Rodáčka z New Yorku vydala svoj zatiaľ posledný album s názvom Alicia vlani. Tento rok oslávila 20. výročie vydania debutovej štúdiovky Songs In a Minor, ktorá obsahuje jej obrovský hit Fallin'. Pri tejto príležitosti pripravila špeciálnu reedíciu albumu, do ktorej zahrnula aj dve dovtedy nevydané piesne nahrané počas práce na jej prvom počine. Boli to skladby Crazy (Mi Corazon) a Foolish Heart. Druhá menovaná je zároveň úplne prvá skladba, ktorú Keys kedy nahrala.


Autor: Lukáš Dedík
Foto: Facebook.com/aliciakeys

Súvisiaci interpreti: Alicia Keys