Americká skupina Pearl Jam strávi začiatok budúceho leta v Európe. Štrnásť vystúpení v rozpätí piatich týždňov poteší fanúšikov v deviatich krajinách. Priaznivci z nášho regiónu majú skupinu možnosť vidieť v Prahe alebo Krakove.

V hlavnom meste Českej republiky vystúpi stálica alternatívneho rocku 1. júla v O2 aréne, kde odohrala v roku 2012 aj svoje predchádzajúce pražské vystúpenie. Koncert otvorí druhú polovicu európskeho letného turné. Do poľského Krakova kapela pricestuje o dva dni neskôr. Budú to jediné dva koncerty v bývalom východnom bloku. Medzi ďalšie zo 14 ohlásených európskych miest patrí aj Amsterdam, Miláno, Londýn či Berlín.


Pearl Jam pôsobia na hudobnej scéne od roku 1990. Doteraz predali na celom svete viac ako 85 miliónov kópií nahrávok, pričom komerčne najúspešnejší je ich debut Ten (1991) so skladbami Alive, Jeremy, Porch, Even Flow či Oceans. Nahrávke nepochybne pomohlo, že vyšla počas veľkého boomu žánru grunge, no aj po jeho skončení si Pearl Jam ako jedna z mála alternatívnych kapiel z toho obdobia dokázala udržať veľkú popularitu a dnes je nepochybne jednou z najväčších skupín, ktoré sa zrodili v 90-tych rokoch. Svedčia o tom vypredané štadióny, ale aj tohtoročné uvedenie jej členov do Rock'n'rollovej siene slávy.

Kapela už takmer 20 rokov pôsobí v nezmenenej zostave (od roku 1998, pričom dovtedy sa od jej vzniku menili iba bubeníci). Tvoria ju spevák, skladateľ, textár a multiinštrumentalista Eddie Vedder, gitaristi Mike McCreadyStone Gossard, basgitarista Jeff Ament a bubeník Matt Cameron, ktorý predtým dlhé roky pôsobil v spriatelenej skupine Soundgarden.

Okrem spomenutého debutu má skupina na konte aj štúdiovky Vs. (1993), Vitalogy (1994), No Code (1996), Yield (1998), Binaural (2000), Riot Act (2002), Pearl Jam (2006), Backspacer (2009) a Lightning Bolt (2013). Medzi ich hity patria skladby ako Elderly Woman Behind The Counter In A Small Town, Yellow Ledbetter, Better Man, Daughter, Last Kiss, I Am Mine, World Wide Suicide alebo The Fixer. Pôsobenie skupiny na hudobnej scéne počas jej prvých 20 rokov zrekapituloval režisér Cameron Crowe v dokumente Pearl Jam Twenty (2011).


Text: Hudba.sk + SITA (archív)
Foto: Danny Clinch

Súvisiaci interpreti: Pearl Jam