Piatkové vydanie hudobno-zábavnej šou Legendy popu bolo venované speváčke, textárke a skladateľke Marii Rottrovej. Jej piesne interpretovali nielen mladé speváčky známe z talentových súťaží, ale aj ich skúsenejšie kolegyne Sisa Sklovska a Misha. Druhú menovanú však po relácii zaplavila zo strany televíznych divákov vlna kritiky.

Samozrejme nechýbala ani samotná dáma českého popu Marie Rottrová, ktorá otvorila priamy prenos piesňou Prstýnek. Slovenské publikum privítalo speváčku s nadšením, nechýbal ani standing ovation. Rovnako nadšene reagovali diváci aj na speváčkino druhé vystúpenie, v rámci ktorého ponúkla pieseň Žaluzie.

Misha si vyspievala vlnu kritiky

Návštevníci natáčania Legiend popu vstávajú zo stoličiek s potleskom tradične po každom vystúpení, hoci vnímavý divák pri televíznej obrazovke vidí, kedy ide o spontánny prejav a kedy sa zviechajú akoby z povinnosti. Nie vždy si totiž nadšený aplauz zaslúžia všetci účinkujúci. Svojím podaním piesne Zřejmě letos nikde nejsou kytky si divákov v sále naoko získala aj speváčka Misha, no jej interpretácia rozhodne nebola bezchybná. Viaceré momenty v skladbe vyznievali neisto, čo je pri takejto silnej piesni veľká škoda.

Speváčka po vystúpení prezradila, že si túto skladbu trénovala pri uspávaní svojich šesťmesačných dvojičiek. Od príjemných materských povinností si tak Misha aspoň na chvíľu odbehla na hudobné pódium, čo však viacerí diváci príliš neocenili. Už počas vystúpenia, ale ešte aj dlho po ňom, sa na oficiálnom facebookovom profile relácie objavovali nelichotivé, až pobúrené reakcie na Mishino vystúpenie, ktoré nedopadlo podľa očakávaní.


Problém formátu alebo interpretov?

Na druhej strane musíme povedať, že z úst ktorejkoľvek mladšej speváčky spomedzi tých, ktoré sa počas večera predstavili, by pieseň s takýmto textom neznela príliš uveriteľne. To je často hlavný problém tohto formátu, v ktorom mladí interpreti spievajú piesne vyzretých umelcov. Naozaj vydarených a zapamätateľných vystúpení, ktoré by sa mohli uchytiť aj v rádiách ako oficiálne coververzie, bolo v doterajších vydaniach veľmi málo. Aj to by pritom mohlo byť jedným z prínosov tejto relácie.

Cieľom tvorcov je však najmä vzdanie úcty vybraným legendám a je už na samotných interpretoch, či sa o to budú snažiť čo najvernejším napodobnením originálu, alebo si pieseň vyberú tak, aby ju dokázali podať svojsky a presvedčivo. V prvom prípade to môže skĺznuť do zlého karaoke, v druhom zase hrozí, že príliš veľké aranžérske zmeny v notoricky známej piesni ľudia neprijmú a budú ich považovať za zneuctenie hitu. Iba s týmto rizikom však môže vzniknúť niečo nové a hodnotné. Otázne je, akú majú interpreti možnosť výberu, pretože tie najväčšie hity niekto zaspievať musí, inak by divákom chýbali. A práve tie sú niekedy kameňom úrazu s výsledkom, na ktorý je lepšie čím skôr zabudnúť.

Prekvapili najmä mladé speváčky

Najpresvedčivejšie vystúpenia s piesňami Marie Rottrovej však tentokrát prekvapivo predviedli práve mladšie speváčky, o ktorých minimálne na Slovensku bežne moc nepočuť. Najmä piesne s tematikou lásky niektorým účinkujúcim skutočne sadli. Jemné a minimalistické podanie piesne Lásko ponúkla Markéta Konvičková, ktorej síce tiež zopár tónov uletelo, no počúvalo a pozeralo sa na ňu napriek tomu vcelku dobre. 

Podmanivou, zamatovou farbou hlasu si divákov v sále získala aj speváčka Nikoleta Spalasová, ktorá ponúkla svoju verziu piesne Ten vůz už jel. Jej vystúpenie patrilo jednoznačne k najlepším v rámci tohto večera. Podobný dojem budilo aj vystúpenie Markéty Poulíčkovej, ktorá v piatok večer spievala jeden z najväčších speváčkiných hitov Lásko voníš deštěm. Marie Rottrová v závere skladby mladučkej speváčke s nadšením tlieskala.

Už teraz sa môžu televízni diváci tešiť na nasledujúci piatok, ktorý bude na Jednotke venovaný spomienke na významného českého skladateľa Karla Svobodu a jeho nesmrteľným hitom v oblasti populárnej, filmovej, muzikálovej a divadelnej hudby. 


Text: Miroslava Kuracinová, Patrik Marflák
Foto: Facebook.com/marketa.poulickova

Súvisiaci interpreti: Marie Rottrová