Sedemnásť rokov čakali fanúšikovia Billyho Joela na jeho novú pieseň. Dočkali sa jej 1. februára v podobe baladickej novinky Turn The Lights Back On, ktorá je milostným listom pre fanúšikov a zároveň spevákovou sebareflexiou, v ktorej vysvetľuje, prečo čakal na svoj návrat tak dlho.

Odpoveď znie jednoducho. Prišla inšpirácia a odmietol s ňou bojovať. Bolo to však oveľa komplikovanejšie. Pred takmer dvoma desaťročiami stratil Billy Joel radosť z hudby. "Bola to zábava. Hudba je zábava. Rock'n'roll bola zábava. Všetko bolo o zábave – a to som akosi stratil a vypol som svetlá, pretože to už nebola zábava," povedal Joel v rozhovore so spoluautorom Freddym Wexlerom.

V tomto rozpoložení sa proces tvorby stal bolestivou skúsenosťou a radšej sa jej vyhýbal. Problémom bola aj vysoko nastavená latka, ktorú si sám stanovil. Pesničky, ktorými by ju iba podliezal v ňom vyvolávali pocity nenávisti voči sebe samému. "Takže som to prestal robiť, pretože ma už omrzeli takéto pocity," zdôveril sa. Všetko sa podarilo zmeniť práve Freddymu Wexlerovi, ktorý tvoril ďalej. "Melódia, akordy, harmonická postupnosť, dokonca aj takt, to všetko ma okamžite zasiahlo. Všetko to do seba zapadalo – a kto som ja, aby som s tým bojoval?"

"Meškám, ale som tu práve teraz. Čakal som príliš dlho, kým som znova rozsvietil svetlá," znie v čerstvej singlovej novinke, ktorú Billy Joel naživo predstaví 4. februára počas udeľovania cien Grammy 2024.

Text: Hudba.sk (zdroj: Billboard.com)