Islandská speváčka Björk sa v týchto dňoch nachádza v austrálskom Sydney, aby tu odprezentovala svoj projekt takzvanej novej virtuálnej reality s názvom Björk Digital. Na otváracom ceremoniáli sa však rozhovorila aj o sexizme v hudobnom a filmovom priemysle.

Päťdesiatročná hudobníčka sa nečakane vyjadrila k pomerom v zábavnom priemysle. "Fakt, že som žena a že môžem robiť to, čo robím, je vlastne jedinečný. Mala som skutočne šťastie," poznamenala Björk. Jej názory sa dotkli okrem iného aj hudobných novinárov. "Skutočne chlapskou doménou je, napríklad, hudobná žurnalistika. Je to ako mužský klub. Majú radi hudbu, ktorá je... nuž, väčšinou pre mužov."

Problémy s rovnosťou mužov a žien sa podľa speváčky netýkajú len hudobnej branže. Pri debate o jej filmovej skúsenosti, keď si v roku 2000 zahrala v snímke Dancer In The Dark režiséra Larsa von Triera, naznačila, že aj ona čelila diskriminácii. Byť herečkou je údajne "nočnou morou nerovnosti".

"Nemohla som uveriť, aké to pre herečky je. To, ako je s nimi zaobchádzané, je nočná mora. Majú veľmi malé slovo v ich kariére alebo v rolách, ktoré hrajú, keď starnú. Muži zostarnúť môžu, no ženy nie," rozhorčila sa. Za svoje jediné účinkovanie vo filme pritom dostala ocenenie ako Najlepšia herečka na festivale v Cannes.

Konzervatívna inovátorka

Björk už zajtra v Sydney otvára spomenutú digitálnu výstavu v umeleckom centre Carriageworks. Björk Digital obsahuje videá, aplikácie a iné inštalácie zo speváčkinho albumu Vulnicura. "Cítila som, že je čas odpremiérovať môj nedávny materiál virtuálnej reality. Pre Vulnicuru sme vytvorili sedem videoklipov nakrútených z 360 stupňov a som z tejto prirodzenej kontinuity hudobného klipu nadšená. Intímnosť, spojenie okolitého zvuku a obrazu robia z virtuálnej reality ideálny domov," vyznala sa.

Inovácie a progresívne nápady sú s Björk roky spojené, hudobná ikona však jej kreativitu vidí inak. "V skutočnosti si myslím, že veci okolo mojej muziky sú dosť konzervatívne. Ľudia si myslia, že srandujem, ale myslím, že mám môj hlas a to je všetko."


Text: Hudba.sk (Zdroj: Consequenceofsound.net, NME.com)
Foto: Facebook.com/bjork

Súvisiaci interpreti: Björk