Po mimoriadnom úspechu 2xLP platne Konvergencie, ktorej prvý náklad sa "rozobral" v priebehu niekoľkých hodín, prichádza vydavateľstvo Opus s ďalšou kultovou nahrávkou zo svojho archívu. Je ňou legendárna Zelená pošta z dielne dvojice Pavol Hammel a Marián Varga, ktorú Opus vydáva na 140-gramovom vinyle.

Album Zelená pošta vyšiel v roku 1972 a bol tak trochu renesanciou spolupráce Mariána Vargu so spevákom Pavlom Hammelom, textárom Borisom Filanom a básnikom Kamilom Peterajom. Nenájdeme na ňom experimentálnejšie skladby, aké poznáme z produkcie Vargovho Collegia Musica, ale piesne v najlepšom zmysle slova, vychádzajúce z Vargovho ideálu jednoduchosti a zrozumiteľnosti.

Týmto atribútom dokonale zodpovedá i spevácky prejav Pavla Hammela. Básnická reč textov jednotlivých piesní je svojou poetikou citlivo skĺbená s rečou hudby. Tento album je tvorivým vyznaním a súčasne i trvalým dokumentom vždy živého a každej hudbe prospešného muzicírovania, na ktorom sa podieľajú tie najtalentovanejšie osobnosti slovenskej modernej populárnej hudby.

Rovnako, ako v prípade reedície albumu Collegium Musicum - Konvergencie, aj nová LP platňa Zelená pošta bola lisovaná v nemeckej Schallplattenfabrik Pallas GmbH analógovou metódou priameho metalického masteringu. Titul vychádza 20. júna, predpredaj je už spustený v internetovom obchode vydavateľstva Opus na webe www.opus.sk.

Vypočujte si Zelenú poštu na Deezeri:



Návrat záujmu o LP platne je neodškriepiteľný, čo potvrdila aj reedícia spomínaného albumu Konvergencie na jar tohto roku. Prvý náklad sa vypredal doslova za pár hodín. Mimochodom, druhý štúdiový album kapely Collegium Musicum bol prvým slovenským rockovým dvojalbumom a tiež prvým albumom vydavateľstva Opus, ktoré vzniklo oddelením sa od pražského Supraphonu. Nahrávka už vtedy mala obrovský úspech, predalo sa z nej okolo 140-tisíc. Záujemcovia, ktorým sa z prvej várky neušlo, nájdu Konvergencie od 10. júna opäť v ponuke vydavateľstva Opus na spomínanej stránke.

Zoznam skladieb na LP Zelená pošta:

Prvá strana:

1. Domáca úloha
2. Z ďatelín
3. Tenis
4. Smutná ranná električka
5. Krajina bielych dievčat

Druhá strana:
6. Páví ples
7. Cesty bláznov
8. Nechtiac
9. Slnečnice
10. Pošta

Mohlo by vás zaujímať:

Marián Varga na veľkolepej oslave sedemdesiatky obdaroval gratulantov

Varga s Hammelom by sa čudovali, ako môže vyzerať a znieť Cyrano z predmestia

Redakciu Hudba.sk informoval Pavol Božík z vydavateľstva Opus.

Súvisiaci interpreti: Marián Varga, Paľo Hammel