Obzrieť za svojím najväčším samostatným koncertom vo vypredanom Fore Karlín sa rozhodla kapela Zrní. Pre svojich fanúšikov vo vlastnom náklade práve vydáva album Zrní a Filharmonie HK živě ve Foru Karlín. Hudobníci tým splnili sľub, že koncertnú podobu skladieb zahraných s filharmóniou prenesú na oficiálny hudobné nosič.

Album obsahuje všetkých deväť s filharmonikmi prezentovaných skladieb a ako bonus tiež dve pesničky odohrané v prvej časti koncertného večera v základnej päťčlennej zostave. "Máme radosť, že sme vtedy zobrali odvahu a išli do toho aj s tým rizikom. Jedine vypredaním sme sa totiž mohli dostať ľahko nad nulu. A vypredať Forum Karlin je u nás pre kapelu s takou hudbou, akú hráme, nie úplne realistická vízia. Avšak ukázalo sa, že máme ohromne verný fanúšikov. Samotné hranie sa podarilo, bol to veľký a svojim spôsobom iniciačný zážitok, byť súčasťou takého kotla a zdieľať spoločné nadšenie," hovorí frontman kapela Honza Unger.


Fúzia kapely Zrní s filharmóniou sa v budúcnosti dosť možno už nebude opakovať. Unikátnosť karlínskeho vystúpenia, kde Zrní pred dva a pol tisíckami fanúšikov pokrstili svoj album Iskriace, vnímajú aj fanúšikovia. Kapele sa pri príležitosti vydania živého albumu odvďačili desiatkami poslaných videozáznamov, ktorými unikátny koncertný večer, ktorý prebehol 11. októbra 2017, zdokumentovali. "Veľa ľudí mi po koncerte hovorilo, ako to s nami prežívali, že nám fandili, radovali sa, že sme to dotiahli k takému koncertu. Z toho vnímam, že v našom prípade nejde len o našu hudbu, ale aj o príbeh, ktorý za nami stojí, a ktorý ľudia, ktorí nás dlhší čas sledujú, prežívajú," uzatvára Unger.

Scénu karlínskeho koncertu pripravil Milan Cais z Tata Bojs, Filharmónia Hradec Králové si so Zrní zahrala pod taktovkou dirigenta Stanislava Vavřínka. O zvuk na koncerte sa postaral Peter Janeček, záznam vydal Petr Sýs, mix v štúdiu Jámor mal na starosti Ondřej Ježek a mastering pripravil Tomáš Karásek.

Aktuálne sa Zrní sústredí na dokončenie materiálu pre šiesty radový album, ktorého vydanie chystá v roku 2020. Ďalej muzikanti v spolupráci s Knižnicou Václava Havla pri príležitosti 30 rokov slobody po páde komunizmu pracujú tiež na projekte Havlove deti Havlovi, ktorý vyvrcholí na jeseň. Zrní zahrajú v niekoľkých divadlách, v rámci konferencie ku odovzdávaniu Ceny Václava Havla za ľudské práva alebo počas osláv 17. novembra na pražskej Národnej triede. Zavŕšením projektu bude živý prenos z ďalšieho koncertu na Hradecku na Trutnovsku, ktorý sa uskutoční 18. decembra.


Tracklist albumu:
1. Před náma
2. Když se ztratíš
3. Lazar
4. Deště
5. Nezoufej icoukej
6. Vězni
7. Jabloně
8. Autobus
9. Musí to být
Bonus
10. Jiskřící raketa Toto
11. Rychta

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Zdeněk Neusar.

Súvisiaci interpreti: Zrní