Ak ste fanúšikom seriálov či príbehovej sci-fi temnoty, určite vám v týchto dňoch neušla jedna z najdiskutovanejších a najoceňovanejších originálnych minisérií súčasnosti. Stranger Things však neponúka iba výbornú zápletku, atmosféru ako z kníh Stephena Kinga, či skvelé herecké výkony, ale aj pôsobivý soundtrack.

Za sprievodnou hudbou, ktorá v ľuďoch vyvoláva pocity nostalgie 80. rokov a o ktorej sa hovorí ako o soundtracku roka, stojí skupinka "analógových podivínov" z amerického Austinu. Jednoznačne jej treba pripísať určitý podiel na úspechu Stranger Things, ktorý valcuje seriálový svet. Podivuhodne strašidelná a temná atmosféra je podčiarkovaná syntetizátorovou hudbou s retro nádychom.

Štvorica si hovorí Survive a v septembri sa chystá vydať svoj druhý album RR7349. Pozornosti však má dostatok už teraz, na domácej scéne sú Survive zrejme najviditeľnejší práve vďaka participácii na seriáli z dielne medzinárodnej videoslužby Netflix. Od roku 2010 vydali niekoľko nahrávok na vinyloch a kazetách a zrejme aj vďaka tomu si ich našli autori The Duffer Brothers, aby ich so sebou vzali do ich retro seriálového dobrodružstva.


Analóg, ktorý všetko odštartoval

Michael Stein, jeden z hlavných tvorcov Survive, si v roku 2003 kúpil MicroKorg a tak sa ponoril do sveta syntetizátorov a umelých zvukov. "Pomyslel som si, do riti, toto je ono. Toto je analóg. To je to, čo sa mi páči," povedal v rozhovore pre magazín Rolling Stone o začiatkoch svojej hudobnej cesty. Skupine však dodnes nie je jasné, ako tvorcovia seriálu prišli práve na nich.

"Boli zrejme fanúšikmi Survive, ale je to tak trocha záhada. Ani oni sami nevedia, ako nás našli. Ale stalo sa, a potom nám poslali e-mail, či sme k dispozícii. Našu skladbu Dirge z posledného albumu dali do traileru k seriálu. Akoby si chceli spraviť srandu, keď predstavovali koncept seriálu Netflixu. Ale uvedomili si, že tá hudba v traileri skvele fungovala," vysvetlil ďalší člen Kyle Dixon.

Z ktorej éry tá hudba je?

Niet sa čo čudovať, keďže dejový koncept Stranger Things sa nesie v mysterióznej atmosfére, kde zmizne dieťa, spomína sa kontroverzný projekt CIA MK-Ultra a na scéne sa objavuje záhadné dievča s telekinetickými schopnosťami. Temná a niekedy priam mimozemská nálada skladieb dokonale korešponduje s obsahom seriálu. Survive boli do projektu zainteresovaní dokonca omnoho skôr, než boli obsadené hlavné postavy. Stein vysvetľuje:

"Iba sme skladali, pokúšajúc sa predstaviť si, kto sú tieto postavy. Videli sme kúsok onej estetiky, ktorú chceli tvorcovia dosiahnuť, ale ešte neboli na svete scenáre, mali sme iba vágne opisy charakterov." Dixon ho dopĺňa: "Ešte predtým, než sme ten džob v skutočnosti dostali, povedali nám - vieme, že dokážete zložiť strašidelné a temné veci, ale musíte ukázať producentom, že viete urobiť aj trochu bezstarostnejšie skladby."

Do seriálu sa teda dostali piesne, ktoré mala skupina odložené kdesi v zásuvkách ako starú tvorbu, no niektoré skončili aj nanovo prerobené. "Keď sa zaoberáte filmom alebo televíznym seriálom, je tu široká škála emócií, ktorých sa musíte dotknúť. Mnohé z nich sú trochu viac detinskejšie a hravejšie, než by sme vydali ako Survive. Ale musíte to namixovať tak, aby sa každý pýtal, z ktorej éry tá hudba je," uzavrel Michael Stein.


Text: Michaela Žureková (zdroj: Rollingstone.com)
Foto: Netflix.com / Youtube.com