Čakalo sa čokoľvek, ale nie tento balkánsko-rómsky žáner. Skladba je o rómskej krajine, ktorú Rómovia na svete nemajú. V klipe sa vôbec prvýkrát objaví aj Rytmusova manželka Jasmina, ktorá novinku na sociálnych sieťach označila za jednu z najlepších pesničiek od svojho manžela. Spolupráca Jana Bendiga s Rytmusom bola na pretrase už viackrát, no až na tretí pokus sa konečne podarila.

"Prvýkrát som Patrika oslovil ihneď po skončení SuperStar, ale to ma odmietol so slovami, že musím na sebe najprv poriadne zapracovať. Druhýkrát to bolo v čase Covidu, keď nám obom nesadol zložený song, a tak sme si povedali, že počkáme na ten pravý, ktorý bude stáť za to. A to sa tento rok konečne podarilo! Náhodne som Patrika stretol o polnoci v Prahe s jeho manželkou v jednom fastfoode. Prišiel som úplne špinavý, pretože som práve maľoval svoj dom. On prechádzal cez Prahu z vystúpenia, že sa len zastavil na chvíľu, a tak sme si tam rovno sadli a začali rozprávať o našej spolupráci. No a o tri mesiace neskôr? Vydávame náš spoločný duet Romalandia," hovorí nadšene Jan Bendig.

Pre Bendiga bol Rytmus odjakživa idol. Ako malý ho počúval v izbe s bratmi a sníval o tom, že s ním raz urobí skladbu. Skladba je o tom, že Rómovia nemajú svoju vlastnú krajinu a sú doma všade, kde majú rodinu. V klipe tak trošku ukazujú, ako by Romalandia vyzerala. Každý by čakal špinavú krajinu, ale práve naopak, bola by to krásna krajina plná lásky, radosti a zlata.

V Rytmusovom klipe sa prvýkrát objaví aj jeho manželka Jasmina Alagič, ktorá počin svojho manžela nazvala zatiaľ tým najlepším. Nakrúcalo sa v Rozvadove v luxusnom kasíne King's Leona Tsoukernika, mecenáša Karla Gotta. Hudbu zložil slovenský producent Fillipian, melódiu Jan Bendig a o klip sa postaral Lukáš Rejmon.

"Môj prvý klip pre Honzu som nakrúcal mega starou kamerkou a celý klip nás so všetkým vyšiel na 5000 českých korún. Aj teraz, keď naňho pozerám, má kúzlo začiatkov a dlhej cesty, ktoré sme si museli prejsť. Teraz po deviatich rokoch verím, že robíme fakt veľké a kvalitné klipy. Ale nikdy by som pred rokmi neveril a ani to nebol zámer, že budem pracovať s Luciou Bílou, Michalom Davidom a teraz Rytmusom. Je to neskutočné a stále tomu nemôžem uveriť," napísal na svojej sociálnej sieti Rejmon.

Okrem nového singla Bendiga a Rytmusa spája ešte jedna veľká vec. Rytmus bude mať na jeseň v najväčšej českej aréne vypredaný koncert s Kontrafaktom. Jab Bendig zase chystá v O2 Aréne Disney koncert a budúci rok v marci vlastný koncert v sále O2 Universum.

Rytmus na margo skladby prezradil, že keďže má ženu Balkánku a sám počúva balkánskych Rómov, ide pre neho o veľmi osobnú skladbu. "Možno nie každý vie, že o 400 km nižšie sa robí úplne odlišná hudba. Ale toto je Balkán. Precítený. Temperamentný. Extrémne emočný. Postavený na inom princípe vibrát a poltónov. V našich končinách sme zvyknutí na rovné tóny. Iný prejav a úplné odlišné rytmy na tanec alebo zábavu. Každý ma svoju hudobnú kultúru a príchodom mojej ženy sa Balkán stal mojou prirodzenou súčasťou," vyjadril sa Rytmus na sociálnej sieti.

Informácie redakcii Hudba.sk poskytla Jana Trellová. Text správy sme upravili.