Plejáda politikov v novom slovenskom klipe dostala zrejmý odkaz. "Choďte preč, naberte správny smer! Už bolo toho dosť!" spieva sa v refréne pesničky. V sugestívnom klipe sa objavujú známe tváre - Fico, Danko, Kaliňák, Procházka, bývalý minister školstva Plavčan či bývalý primátor Bratislavy Ftáčnik. A Mečiar.

Slovenská skupina Bob Delay predstavila pesničku, ktorá má podobný slogan a odkaz ako klip Mariána Luckého. Aj on spieva o politikoch, kradnutí a túžbe po ich odchode. Kým Lucký je jemnejší, odkazuje im "choďte domov", skupina Bob Delay je tvrdšia. "Choďte preč!" odkazujú. Presne toto slovné spojenie je nosnou časťou refrénu ich piesne Vrabce. Obaja interpreti majú spoločné ešte niečo - počuteľnú lásku k hudbe 60. rokov.

Slovenskí rockeri tak dávajú najavo svoj postoj k tomu, čo sa na Slovensku deje.  "Vrabce čvirikajú na lepšie časy, prestanú straky kradnúť?" pýta sa skupina Bob Delay v novinke. "Téma manipulácie a temných mechanizmov politiky nie je náhodná a každý to vie. Už sme sa nedokázali pozerať na politický svet klamstiev," tvrdia členovia kapely.

"Textom skladby Vrabce poukazujeme na neistotu a obavy bežných ľudí z budúcnosti, ktorú častokrát nevedia ovplyvniť. Hudba je priamočiara a nemenná, presne tak ako náš postoj," hovoria. Klip je plný známych politických tvárí z minulosti či prítomnosti, ktorých majú už dosť. "Dátum vydania klipu nie je náhodný, posielame jasný odkaz tým hore. Klip sme si točili sami, pomáhal nám Maxo Ďurkovič. O mix nahrávky postaral Paľo Schmidt, o mastering štúdio TC Lemons," dodávajú hudobníci.


Bob Delay je slovenská skupina, ktorá funguje v zostave Michal Homola (basgitara), Tomáš Hambálek (gitara a spev) a Jakub Vizner (bicie nástroje). Vznikla v roku 2014. Svoju debutovú EP dosku 247 slov vydali pred rokom. Všetci členovia Bob Delay už hrali v iných zoskupeniach a nabrali tak skúsenosti z rôznych štýlov ako jazz, grunge, hardcore, psychedelic rock, čo je napokon možné počuť v ich nedefinovateľnom štýle ovplyvnenom bluesom, jazzom, rockom i psychedéliou.

Text: Peter Lehotský
Foto: PR