Na Slovensku vznikol nový hudobný projekt ostrieľaných hudobníkov s názvom Acoustic Gangsters. Gitarista Peter Luha a mandolinista Jozef Scheiner prizvali do koncertnej zostavy špičkového basgitaristu Juraja Grigláka a flamencového perkusionistu Dina de Valeria, aby mohli prezentovať tvorbu z úspešných inštrumentálnych albumov Viaje del Alma a Perinmama.

"Projekt Acoustic Gangsters je úplne čerstvý, ideou bola dať dohromady nekompromisnú zostavu výborných muzikantov, s ktorou by sme mohli hrať skladby z našich sólových albumov naživo. Ja som doteraz inštrumentálne vystupoval hlavne sólovo a Dodo po svojom vydanom albume Perinmama chytil veľké nadšenie do živého hrania, preto sme dali dohromady celý band. Na perkusie s nami hrá Dino de Valeria, náš dlhoročný spolupútnik, ja som s ním hral vo viacerých akustických alebo flamenco projektoch, nahral party aj na môj a Dodov album, takže voľba bola jasná. A na basgitaru sme oslovili vynikajúceho Jura Grigláka, ktorý si tieto skladby už so mnou zahral na krste môjho albumu," hovorí Peter Luha, známy aj z medzinárodne uznávanej prog-rockovej skupiny Persona Grata.

Jeho sólový album Viaje del Alma (Cesta duše) bol nominovaný na najlepší inštrumentálny album roka v 12. ročníku prestížnej celosvetovej ankety Independent Music Awards a získal aj ocenenie Harvest Prize v 6. ročníku Tais Awards 2012. Perinmama Jozefa Scheinera bol zase ako jediný album zo Slovenska a jeden z mála z Európy bol vydaný v Acoustic Oasis - vydavateľstve mandolínovej legendy Davida Grismana.

Na skladbu For Piazzolla z albumu Perinmama, venovanú významnému argentínskemu skladateľovi Astorovi Piazzollovi, vzniklo veselé video v podaní Jozefa a Petra. Práve v ňom sa na jeseň minulého roka uviedli pod názvom Acoustic Gangsters a duet hneď zarezonoval aj v zahraničí. "Nedávno sme si všimli článok v prestížnom hudobnom magazíne Guitar World, kde naše video spomenuli medzi piatimi úžasnými akustickými duetmi zo sveta, kde uviedli také mená ako Rodrigo y Gabriela, Tommy Emmanuel, Igor Presnyakov a Sungha Jung. Tak to potešilo. Veľmi ich okrem muziky a videa zaujal aj názov," vysvetľuje Peter.


Premiérový koncert výnimočnej gangsterskej zostavy sa uskutoční už túto stredu 4. februára v Ateliéri Babylon v Bratislave. Na festivale World Music from Slovakia, ktorý predstavuje novú platformu na podporu slovenskej world music v zahraničí, vystúpia spolu so skupinami Pressburger Klezmer Band, Muzička a Banda.

Prečítajte si: World Music from Slovakia predstaví svetovo unikátne slovenské kapely

Acoustic Gangsters vystúpia v zložení:

Peter Luha – gitara
Jozef Scheiner – mandolína
Juraj Griglák – basgitara
Dino de Valeria – perkusie

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Jarmila Vlčková.