Akustická gitara a basa, organ, pomalé tempo, prirodzený spev bez producentských barličiek a vylepšení, rifľové bundy a čiernobiele video. Niečo tak jednoduché, prekvapujúco obyčajné a príjemné od spolupráce Rihanny s Kanye Westom a Paulom McCartneym nečakal asi nikto. Pozrite si videoklip k prekvapujúcemu hitu.

Keď sa z niekdajšieho country fenoménu Taylor Swift minulý rok stala popová hviezda prvej kategórie, bolo to príjemné osvieženie hudobného mainstreamu, no v podstate sa žiadne prekvapenie nekonalo - spolupráca s popovými hitmakermi jej nebola cudzia ani na predchádzajúcich nahrávkach a bolo len otázkou času, kedy nahrá čisto popový album s modernými beatmi. Kto by však bol povedal, že Rihanna, ktorá dlhé roky spolupracovala s najvychytenejšími urban-popovými a tanečnými producentmi, príde viac než dva roky od vydania svojho zatiaľ posledného albumu s minimalistickou akustickou piesňou, ktorá beat nemá vôbec? Jej vlaňajší úspešný duet so Shakirou nič také nenasvedčoval a minulé spolupráce s Kanye Westom tiež zneli úplne inak ako tohtoročná novinka.

Nevedia, kto je Paul McCartney

Za výrazný odklon od predošlej tvorby oboch interpretov v piesni FourFiveSeconds je zodpovedný legendárny britský hudobník, bývalý člen The Beatles, Paul McCartney. Ten si síce v singli nezaspieval, ale má spolu s Westom kredit medzi autormi hudby. Zároveň nahral nástroje, významnou mierou sa tak podpísal pod celkové vyznenie skladby. Mimochodom, podľa komentárov na Youtube značná časť fanúšikov Rihanny a Westa vôbec netuší, kto to je. Áno, v takom svete žijeme, mnohí mladí ľudia nepoznajú jedného z najväčších hudobníkov histórie, a to aj napriek tomu, že dodnes (už vyše 50 rokov!) patrí k najaktívnejším umelcom na hudobnej scéne a rozhodne nežije len zo slávy The Beatles.

Ale naspäť k novinke: Rihanna tu znie prirodzenejšie ako kedykoľvek predtým - ide o pieseň, v ktorej aj nefanúšikovia speváčkinej tvorby musia oceniť jedinečnosť jej hlasu s okamžite rozpoznateľnou farbou a štýlom. Skrátka, aj keď spieva skladbu s prvkami folku/country a gospelu, nemáte šancu si ju s niekým pomýliť. Vzdialene však pripomína Lauryn Hill, ktorá so svojím soulovým vokálom a akustickou gitarou tiež dokáže divy. Kanye West spevácky ťahá za kratší koniec - jeho party by mohol naspievať ktokoľvek a vyrovnanejší spevácky partner by mohol skladbu posunúť na inú úroveň (zaujímavý by bol určite aj duet Rihanny s Paulom). Je však pozitívne, že ani Kanye, asi najväčší propagátor spevu cez auto-tune, tentokrát neznie ako rozcítený android.

O videoklip v netradičnom štvorcovom formáte, ktorý podčiarkuje emócie a prirodzenosť, sa postarala režisérska dvojica Inez van Lamsweerde and Vinoodh Matadin (mimochodom, autori obalu nového albumu Björk). Živá premiéra skladby, ktorá by sa mala objaviť na nových albumoch Rihanny aj Kanyeho Westa, sa uskutoční už túto nedeľu (8.2.) v rámci 57. udeľovania cien Grammy. Pieseň oficiálne vyšla 24. januára a fanúšikovia po jej zverejnení reagovali rôzne - od slávnej trojice, hudobnými magazínmi nazývanej "super-trio", totiž každý očakával niečo iné. V kombinácii s videoklipom však už výrazne prevažujú pozitívne reakcie. Ako sa páči vám?


Začína nová éra?

Žeby po období prefabrikovaného popu práve jedna z jeho hlavných predstaviteliek zadefinovala výraznú zmenu kurzu? Nechajme sa prekvapiť. V prípade, že by sa tak stalo a podobná tvorba by sa tento rok stala novým popovým trendom, mohla by v blízkej dobe svoje meno v očiach širokej verejnosti vylepšiť napríklad aj Miley Cyrus.

Tá ešte nedávno s Rihannou a ďalšími popovými speváčkami súťažila v tom, ktorá z nich bude v sprievodnom videu k najnovšiemu preprodukovanému hitu lepšie krútiť zadkom alebo sa viac vyzlečie (decentne odhalené prso môže byť, veď len vďaka nemu má tá otrasná rifľová bunda svoje opodstatnenie). Ak by akustická netanečná hudba v mainstreame dostala zelenú, mohla by sa teda aj Miley pre zmenu predviesť ako speváčka, ktorá vie svoje kvality naplno ukázať práve v prirodzenej akustickej polohe.

Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Paul McCartney, Rihanna